(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben op CNNBS al eerder geschreven over Seedo, een kek klein kweekkastje dat volledig automatisch van zaadje naar top gaat, terwijl jij als god via je smartphone alles regelt. Na jaren van ontwikkeling wordt de Seedo sinds een maand eindelijk naar consumenten verstuurd. Maar het bedrijf dendert alweer door en kondigt de eerste grote volautomatische medicinale wietkwekerij aan, die op een kibboets in Israël is verrezen. Grote voordeel: duizenden kilo’s loepzuivere wiet!

 

Partnerschap Seedo met kibboets

Voor het revolutionaire plan werkt Seedo samen met Kibbutz Dan in het noorden van Israël. Voor we daar naartoe hoppen en kijken wat voor cannabis science-fiction tot ons komt uit het Beloofde Land, eerst even het geheugen opfrissen. Want over de mini-uitvoering van de Seedo schreven we in het verleden al vaker. Het gaat om een hip hebbedingetje, waarmee je zonder van de bank af te komen (bij wijze van spreken) één wietplantje kunt kweken. Kost een hoop en ziet er zo uit:

Ruimte en ervaring niet meer belangrijk

‘Maar wat we hier in het heel klein doen kunnen we natuurlijk ook in het groot’, moeten ze na al die soms moeizame jaren van ontwikkeling – sinds 2014! – hebben gedacht bij Seedo. Enter ’s werelds eerste ‘fully automated, commercial-scale, pesticide-free containerized cannabis farm’.

Een intelligent automatisch hydroponisch kweeksysteem dus, kant-en-klaar opgeleverd in containers. Ideaal voor iedereen volgens de fabrikant, van de doorsnee consumenten tot grootschalige producenten… ze kunnen voortaan allemaal kweken zonder dat ervaring of veel ruimte noodzakelijk zijn!

‘Businessmodel voor overheden’

Mooie marketingpraatjes natuurlijk, maar gezien hun trackrecord kunnen we de Israëliërs maar beter serieus nemen. Seedo CEO Zohar Levy: “Wij stappen een nieuw tijdperk van kweken binnen, waarbij de vraag naar pesticiden-vrije producten alleen maar zal toenemen.”

Zoals gezegd werkt Seedo voor hun nieuwe pareltje samen met Kibbutz Dan, met als doel om overheden in de hele wereld een ‘businessmodel’ te geven voor de productie van mediwiet. “Wij hebben dit commerciële teeltsysteem gebouwd om onze filosofie te weerspiegelen dat technologie precieze en betrouwbare resultaten op kan leveren zonder oogst in te leveren.”

Hier moet binnen drie jaar liefst 14 ton gedroogde medicinale cannabis van farmaceutische kwaliteit uit tevoorschijn komen…

Home-grow technologie in containers

En daarmee heeft de Seedo-baas een punt. Nu medicinale cannabis op steeds meer plekken legaal is en de vraag naar wiet explosief stijgt, wordt de behoefte aan een schoon kweekklimaat ook steeds groter. De aanwezigheid van pesticiden, oplosmiddelen en bacteriën in de huidige productieketen vormt een bedreiging voor de consumentenveiligheid. En met name voor patiënten die in toenemende mate afhankelijk zijn van medicinale cannabis voor een scala aan ziekten en aandoeningen.

Volgens Seedo kan hun revolutionaire technologie de zuiverheid van het gewas controleren, en zo voldoen aan de strikte standaarden van farmaceutische industrie en drankfabrikanten die op zoek zijn naar leveranciers van consistente producten. Vandaar dat ze hun oorspronkelijk voor home-grow ontworpen technologie nu toepassen op commerciële containers. En dat ziet er dan zo uit:

Niet meer gokken

Iedere container heeft maximaal daglicht, ingebouwde koolstoffilters, automatische airconditioning en een slim post-oogst droogsysteem. Allemaal voortkomend uit de 15 jaar ervaring die Seedo inmiddels heeft met het kweken van groenten en kruiden in containers, aldus het bedrijf in een statement.

Door het ‘gokwerk uit het cultivatieproces weg te halen’ kan er met minder arbeid, energie en water worden geteeld dan voorheen. De luchtdichte en stapelbare containers geven kwekers de mogelijkheid om grondgebruik te optimaliseren en de milieubelasting van hun activiteiten te verminderen.

En de eerste plek waar dit allemaal gaat plaatsvinden is dus op die kibboets in Noord-Israël. Volgens de samenwerkende partijen moet daar binnen drie jaar minimaal 14 ton (ofwel 14.000 kilo) gedroogde wiet worden geproduceerd, goed voor een geschatte omzet van 24 miljoen dollar…

(advertentie)