(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De minister van Economie en Industrie van Israël heeft aangekondigd dat het land de komende vier jaar tarieven tot 165 procent (!) zal heffen op Canadese cannabis. Waarom Israël een ‘Trumpje’ doet? Omdat Canada zich volgens hen bezondigt aan ‘productdumping’ met hun overschotten aan (medicinale) wiet.

Oneerlijke handelspraktijken

De beslissing van de economieminister moet nog wel worden goedgekeurd door de financiële commissie en de minister van Financiën van de Knesset. Niet iedereen in de regering staat te springen om de hoge importtarieven op medicinale cannabis uit Canada.

Zo is de minister van Volksgezondheid bijvoorbeeld tegen, maar die denkt waarschijnlijk ook meer aan de tienduizenden Israëlische patiënten die hun cannabismedicatie nodig hebben in plaats van aan het geld.

Dat het nu zover is gekomen, komt door Danny Tal, de Commissaris voor Handelsheffingen op het ministerie van Economie en Industrie. Zijn voorlopige rapport in juli 2024 over oneerlijke handelspraktijken in de medicinale cannabisindustrie van Israël, stelde importheffingen van 63 tot maar liefst 369 procent voor op Canadese mediwiet, “afhankelijk van de medewerking van de betrokken bedrijven”.

Volgens Israël speelt Canada het spel niet eerlijk en dumpen ze hun mediwiet…

 

Goochelen met cijfers

Vervolgens, in een rapport gepubliceerd op 10 november, deelde Tal het definitieve rapport van het agentschap, dat pleitte voor tarieven zo hoog als 175%.

De maatregel, die gebaseerd was op beschuldigingen van ‘productdumping’ op de Israëlische markt voor medicinale cannabis door Canadese bedrijven stuitte logischerwijs op bezwaren van Global Affairs Canada en een groot aantal Canadese cannabisproducenten.

Dat leidde uiteindelijk tot de nu aangekondigde nieuwe heffingstarieven, die dus 165% bedragen voor alle Canadese cannabis die in Israël wordt geïmporteerd – behalve voor de wiet van Decibel (12% importheffing), Village Farms (28%), Organigram (53%) en Tilray (70%).

Lokale media melden al dat deze vier bedrijven niet langer veel cannabis naar Israël verschepen. Een vertegenwoordiger van Tilray heeft tegenover de cannabiswebsite StratCann bevestigd dat het bedrijf momenteel geen cannabis uit Canada aan Israël levert. Hun laatste zending naar Israël vanuit Portugal vond plaats in 2023.

Organigram: ‘Het juiste tarief is nul’

Mark McKay, directeur Communications and Digital Strategy bij Organigram, vertelt StratCann via e-mail dat het bedrijf blij is dat hun tarieven lager zijn dan die van sommige bedrijven, maar nog steeds vindt dat er helemaal geen tarief zou moeten zijn.

“Organigram is blij dat, dankzij onze uitgebreide en transparante samenwerking met de commissaris tijdens zijn onderzoeksmissie naar Canada, de tarieven voor ons niet zo hoog waren als voor anderen. Dat gezegd hebbende, blijven we ervan overtuigd dat de methodologie en interpretaties van het onderzoek ernstige fouten bevatten en dat er geen geloofwaardige basis is voor de tarieven voor ons bedrijf. Het juiste tarief voor Organigram is nul.”

Decibel Cannabis: ‘Potentieel positief resultaat’

Adam Coates, Chief Revenue Officer bij Decibel Cannabis zegt dat het bedrijf het gevoel heeft dat het zo’n laag accijnstarief heeft gekregen omdat ze met het Ministerie van Economische Zaken hebben samengewerkt aan de kwestie.

“Het lagere potentiële accijnstarief weerspiegelt de coöperatieve aanpak die we hebben gevolgd en het vertrouwen in onze prijspraktijken. Ons doel is om de Israëlische markt te blijven ondersteunen met cannabis van topkwaliteit en voort te bouwen op onze groeiende aanwezigheid daar. We zien het voorgestelde tarief van 12% als een potentieel positief resultaat voor Decibel, vooral in vergelijking met de aanzienlijk hogere tarieven voor andere exporteurs”, aldus Coates.

Cronos: ‘Geschokt’

Het lijkt allemaal op een mini-versie van wat er momenteel in de hele wereld plaatsvindt door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump is begonnen door torenhoge importtarieven op te leggen aan alle landen op de aardbol (behalve Rusland dan).

En dus zijn ze bij Cronos, een andere Canadese cannabisproducent die de volle mep van 165% zou moeten gaan betalen, not amused. CEO Mike Gorenstein zegt “geschokt te zijn” door de aankondiging en zet vraagtekens bij de methode die het Israëlische ministerie van Economie heeft gebruikt om tot deze tarieven te komen.

De huidige wereldwijde gesprekken over tarieven, zegt Gorenstein doelend op Trump’s handelsoorlog, voegen nog meer verwarring toe aan de aankondiging.

“Het uitvinden van willekeurige formules om tarieven te maken is slecht voor consumenten en nog slechter voor patiënten. Ik zou denken dat we dat net in de afgelopen week hebben geleerd.”

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)