- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Israëlische review: aantal cannabis studies explodeert
Na tientallen jaren van stilstand in wetenschappelijk opzicht lijkt het tij gekeerd: cannabis is tegenwoordig een zeer populair onderzoeksonderwerp. En die stroom aan wetenschappelijke cannabis publicaties zal voorlopig ook niet opdrogen, zo voorspelt een Israëlische review, aangezien steeds meer plekken legalisering omarmen.
Wietstudies sinds de eeuwwisseling
‘Trends in Publications on Medical Cannabis from the Year 2000‘, zo heet de review van de Israëliërs die begin deze maand werd gepubliceerd in het nieuwe vaktijdschrift ‘Population Health Management’. Het doel van dit onderzoek was om te begrijpen hoe de wetenschappelijke gemeenschap heeft gereageerd op de cannabis hervormingen.
Daartoe vlooiden een team researchers online databases als PubMed en Web of Science uit, op zoek naar cannabisgerelateerde studies tussen 2000 en 2017.
Cannabis en medicinale cannabis
En dan blijkt dus dat het aantal wietonderzoeken in de afgelopen jaren snel is toegenomen, veel sneller dan de groei van wetenschappelijk onderzoek als geheel. Zo nam het totaal aantal wetenschappelijke publicaties op PubMed gedurende de onderzochte jaren toe met een factor 2,5. Maar het aantal cannabis-studies steeg tussen de eeuwwisseling en vorig jaar met een factor 4,5: van 620 naar 2388.
Bij onderzoeken die focussen op medicinale cannabis was de stijging nóg spectaculairder: hun aantal nam toe van 82 in het jaar 2000 naar 742 in 2017.
‘De resultaten van dit onderzoek demonstreren een voortdurende stijging van het aantal publicaties gerelateerd aan cannabis in het algemeen en aan medicinale cannabis in het bijzonder’, stellen de Israëliërs. ‘De piek in medische publicaties die begon in 2013 is indrukwekkend en bemoedigend.’ Een piek die volgens hen ook zonder twijfel samenhangt met de legalisering van cannabis in Uruguay, Colorado, Washington in dezelfde periode en daarna in veel meer staten en landen.
America first, zeker in wietonderzoek
De onderzoekers keken ook naar welke medische vakgebieden aan bod kwamen in de studies tussen 2000 en 2017. De onderzoeken in het neurologische veld – bijvoorbeeld research naar de invloed van cannabinoïden op aandoeningen als epilepsie – waren het meest gebruikelijk en daarin zat ook de meest stabiele groei.
Op de tweede plaats staan de oncologische onderzoeken, gevolgd door psychiatrische cannabisstudies.
Enigszins opmerkelijk is het feit dat 66 procent van alle cannabis gerelateerde studies tussen 2000 en 2017 afkomstig is uit de VS, terwijl er in dat land toch echt al die tijd een federaal cannabisverbod was (en nog steeds is).
Daarna volgt, op grote afstand, buurland Canada dat tekent voor 7,5% van alle wietonderzoeken op aarde.