(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het leek allemaal in kannen en kruiken: boeren in Israël zouden voortaan grootschalig cannabis mogen verbouwen én exporteren, met overheidslicenties en al. Maar na een telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump met premier Benjamin Netanyahu dit weekend, wordt de export van mediwiet plots verboden!

Exportvergunning geweigerd

De rechtse politicus Benjamin Netanyahu maakte zijn verrassende besluit zondag bekend, na een vergadering met ministers van Financiën Moshe Kahlon en van Veiligheid Gilad Erdan. Volgens die laatste bestaan er aanwijzingen dat de wiet die voor medicinale doeleinden wordt verbouwd misbruikt zou gaan worden voor recreatieve consumptie. Reden voor het ministerie van Veiligheid om de exportplannen vooralsnog af te wijzen. Premier Netanyahu volgde het advies op en weigerde de noodzakelijke exportvergunningen voor medicinale cannabis naar Duitsland en andere EU-landen.

Belletje van president Trump

Officieel wacht de premier van Israël op de resultaten van nieuwe klinische onderzoeken die het ministerie van Volksgezondheid moet aanleveren en op een studie van de Nationale Economische Raad, voordat hij export van mediwiet toestaat die onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid wordt geteeld. Daarmee komt Netanyahu dus terug op het besluit van afgelopen augustus van een interministeriële commissie.

En bedankt maar weer Trump, dankzij jou zitten duizenden cannabispatiënten onnodig in de kou… [beeld: Erkan Atay/Shutterstock]

Maar een andere reden is wellicht net zo belangrijk, zo niet belangrijker: een veranderd standpunt van de VS! Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post belde president Donald Trump zondag met zijn Israëlische ambtgenoot, nog voor genoemde vergadering. Trump zou daarin zijn ongenoegen hebben geuit over de medicinale cannabis exportplannen, die naar verluidt tussen de 1 en 4 miljard dollar per jaar zouden kunnen opleveren.

Wiettekort Duitsland

Niet alleen voor de boeren in Israël zijn de druiven zuur, ook voor Europese medicinale cannabis patiënten. Met name voor de Duitse apotheken, die al maandenlang geteisterd worden door een tekort aan (legale) mediwiet. Patiënten, dokters en politici hadden vurig gehoopt om de knelpunten in de aanvoerketen op te lossen met medicijn uit het Beloofde Land. De eigen Duitse productie van cannabis gaat namelijk pas in 2020 van start.

Nu ook de import uit Israël niet doorgaat blijven de tienduizenden Duitse wietpatiënten afhankelijk van 2 Canadese producenten en wat kilootjes van Bedrocan uit… Nederland.

[openingsbeeld: dianpurdi41/Shutterstock]
(advertentie)