- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Italiaanse boer bestrijdt vervuilde grond met… hennep
Het proces dat hennep zwaar vervuilde grond weer schoon kan maken heet officieel phytoremediation. Ooit al ingezet om de nucleaire shit bij Chernobyl op te ruimen – radioactieve strontium en cesium – en nu ook volop gebruikt door Italiaanse schapen- en kaasboeren in Taranto, die met vervuilde grond kampen dankzij een naburige fabriek.
Wat is phytoremediation?
Ze zeggen wel eens dat de vervuiler betaalt, maar het is toch echt de hennepplant die de rotzooi mag opruimen. En dat kan het zusje van wiet natuurlijk prima. Sommige levende planten zijn namelijk goed in staat om chemicaliën en toxische metalen in de aarde op te ruimen, zonder dat daarvoor nog het afgraven van de bovenste grondlaag nodig is. Letterlijk betekent phyto ‘plant’ en remediation ‘het herstellen van de balans’.
Het inzetten van planten – waarbij hennep het groepje planten aanvoert dat de beste resultaten boekt – is ook een erg goedkope manier om vervuilde grond te herstellen. Via de wortels nemen ze de ellende in zich op en worden de giftige stoffen omgezet (metabolisme) in andere stoffen in hun moleculen. Het kan trouwens ook met water en lucht.
Technisch (of beter gezegd: biologisch) gezien ziet het plaatje er zo uit:
Grond vervuild, schapen afgemaakt
Goed, hennep als anti-vervuiler dus. In het Italiaanse Taranto zijn ze er maar wat blij mee. Boeren in de omgeving van Europa’s grootste staalfabriek werden in 2008 namelijk bijzonder onaangenaam verrast door de vondst van dioxine in hun grond. En dus ook in hun schapen die nu eenmaal de gewoonte hebben gras te eten dat op die (vervuilde) grond groeit. Nadat de regering het onheil bekendmaakte werden alle 600 schapen van boer Vincenzo Fornaro (zie openingsfoto) afgemaakt. Een abrupt einde aan generaties lang ricotta (een smakelijk Italiaans kaasje) maken en vleesproductie…
Reddende hennep
Dankzij de vervuiling die de fabriek zo lang had uitgestoten zag het er ook naar uit dat Fornaro – zo vertelt ie aan CBS – nooit meer dieren zou kunnen laten grazen op het land van zijn familie. Om de zooi op te ruimen nam hij echter zijn toevlucht tot een bijzondere plant: hennep.
Daar zit dus zo weinig THC in – deze zogeheten industriële vezelhennep bevat maximaal 0,2% van de psycho-actieve stof – dat je er niet stoned van kan worden, maar de aard schoonmaken gaat prima. De snelgroeiende wortels (iedereen die wel eens een wietplant heeft geteeld weet dit uit eigen ervaring) absorberen de vervuiling, die ze vervolgens opslaat of zelfs in andere substanties omzet.
‘Vooroordelen elimineren’
In de reportage van CBS zegt boer Fornano dat hij ‘absoluut gelooft dat hennep de toekomst heeft’. Ook anderen in de buurt zijn inmiddels overgestapt van schapen op hennep. Zo verkoopt Claudio Natile met zijn bedrijf Canapuglia enkele van de duizenden producten die je ervan kan maken voor de consumentenmarkt: hennepolie, bier en (we zijn in Italië nietwaar) pasta!
‘Wij willen de vooroordelen die er over cannabis leven elimineren’, zegt de jonge ondernemer. Hij neemt de Amerikaanse verslaggevers ook mee naar een appartementen complex dat gebouwd is met hennepcomposiet materialen. En om alle misverstanden inderdaad uit de wereld te helpen, bestaat het plantsoentje voor het gebouw uit… hennepplanten!
(advertentie)