(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Stel je voor dat een Nederlandse minister de ondergrondse, illegale wietkwekers uitnodigt om deel uit te maken van de legale cannabusiness? Ondenkbaar natuurlijk, maar niet op Jamaica. Minister Floyd Green (hoe toepasselijk) van Industrie, Handel, Landbouw & Visserij verklaart dat de overheid de nadruk gaat leggen op meer deelname van ‘gemeenschappen van traditionele kwekers’ aan het zogeheten Alternative Development Programme.

Legaal alternatief mét steun van de VN

Dat alternatieve ontwikkelingsprogramma heeft als doel om de illegale teelt van wiet te voorkomen en uit te roeien, door het proces naar een legale situatie te brengen. Een hele klus op Jamaica, waar van oudsher een bloeiende – illegale – cannabiscultuur heerst.

Maar de regering op het Caribische eiland ziet mogelijkheden om de hele illegale handel richting legaliteit te duwen, door gebruik te maken van het ‘1998 Action Plan’ van de Verenigde Naties. Dat voorziet in het ‘legaliseren’ van zulke illegale zaken, door middel van specifieke ontwikkelingsmaatregelen voor het platteland die in overeenstemming zijn met duurzame nationale economische groei. Aldus de overheid zelf op haar website Jamaica Information Service.

Illegale wiettelers overhevelen naar legale mediwiet industrie

Minister Green zegt het zo tegen het parlement: “Wat wij gaan doen in 2020 is zoeken naar meer gemeenschapsgroepen van traditionele kwekers, die we tegemoet treden en voorzien van technische steun om ze over te hevelen naar de medicinale cannabis industrie. Nu al hebben we een groep uit St. Ann die ons benaderd heeft, een groep in Kingston en een groep uit zuidwest St. Elizabeth.”

[tekst gaat verder onder de foto]

Fraai voorbeeld van ’traditionele wiet’ op Jamaica: een rasta die op Seven Mile Beach in Negril ‘herb’ verkoopt… [foto: Debbie Ann Powell/Shutterstock]

De economieminister vertelde ook nog dat er inmiddels al een soortgelijk cannabisproject is opgestart in Accompong, St. Elizabeth. “We zijn daar naar binnen gegaan met het team om technische ondersteuning te geven”, aldus Green. “Het programma focust op gemeenschapsgroepen, dus het begint met een groep wiettelers. Die voorzien we van zaden, we stellen afgezwakte eisen aan ze en we gaan zelf ook door een leerproces. Ik durf te zeggen dat deze pilot een succes is”, verklaart de verantwoordelijke politicus.

De eerste legale kilo’s wiet zijn al verkocht

Uit dat proefproject in Accompong zijn dan ook nieuwe richtlijnen voortgevloeid voor het cannabis masterplan om de ’traditionele wiettelers’ uit de illegaliteit te halen. Denk met name aan de specificaties en standaarden die noodzakelijk zijn voor de medicinale cannabis industrie. In het wilde weg wat willekeurig zaad inzaaien is er niet meer bij in de bergen op Jamaica straks. Te meer niet omdat de export van Jamaicaanse mediwiet naar bijvoorbeeld Canada een essentieel onderdeel is van dit alternatieve ontwikkelingsplan.

En om het succes van de pilot nog maar eens te onderstrepen, vertelde minister Green het parlement ook dat de huidige 1 acre (0,4 hectare) wietveld in de pilot wordt verhoogd naar 10 acres (4 hectare). Bovendien is ongeveer ’44 pounds of ganja uit Accompong’ alvast aan de medicinale cannabis industrie verkocht. Dat is toch mooi 20 kilo op de kop af. Maar hé, alle begin is moeilijk en wie het kleine niet eert…

[openingsbeeld:  p_fishkin/Shutterstock]
(advertentie)