(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na lang soebatten en veel lobbywerk van Winston Wirht, voorzitter van de Green Hearts Foundation, is de kogel dan toch door de Surinaamse kerk. Er komt voor het eerst een grootschalige proef met de teelt van industriële hennep in het Zuid-Amerikaanse land!

Driejarig hennep experiment

Met de recente toestemming van zowel het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij als minister van Volksgezondheid Patrick Engel voor de hennepproef, ziet initiatiefnemer en econoom Winston Wirht volgens de media in Suriname ‘zijn grootste wens in vervulling gaan’.

Behalve Wirht’s stichting Green Hearts Foundation mag ook het toepasselijk ‘In de Kiem’ genaamde bedrijf meedoen aan de driejarige experimentele hennepproef. Gedurende deze ‘wetenschappelijk onderzoeks- en ontwikkelingsfase van industriële hennep’ worden de mogelijkheden onderzocht om Suriname een woordje te laten meespreken in de hennepindustrie.

Contact met Nederlandse Hempflax

ww

De grote man achter hennep in Suriname: WInston Wirht van Green Hearts Foundation

Uiteraard is Wirht heel blij. ‘Na jaren lobbywerk, waarbij ik zelfs tot persona non grata was verklaard, lijkt Suriname opeens wakker te worden’, zegt hij tegen dagblad de Ware Tijd. Om zich goed voorbereid op de proef te storten en van hennep een succes te maken heeft hij ook contacten gelegd met het Nederlandse Hempflax en met hennepfabrikanten in China, ’s werelds grootste industriële hennepmarkt. ‘We hebben alle kennis in huis over het gewas’, stelt Wirht dan ook.

Hennep biedt Suriname kansen

De voorzitter van Green Hearts Foundation wil zelf graag de leidersrol in het henneptraject in Suriname. ‘We moeten voorkomen dat er een wildwest situatie ontstaat en dat we ons zelf in de voet schieten, want dan is dat hele ding weg en lijden we internationaal gezichtsverlies’, zegt hij in de pers aldaar. Nou ja, een beetje preken voor eigen parochie natuurlijk, maar dat gunnen we deze bevlogen voortrekker van de hennepzaak wel.

Tegelijkertijd ziet de initiator van de henneproef grote kansen voor het arme Suriname. Hennep is namelijk een duurzame grondstof met talloze toepassingsmogelijkheden, o.a. in de bouw, auto- en voedselindustrie en dierenverzorging. En met het subtropische klimaat wil het vanzelf wel groeien ook natuurlijk.

Na de proef van 3 jaar is er als het aan Wirht ligt een ‘nationaal plan’ voor hennep in Suriname.

[openingsfoto: David Maska/Shutterstock]
(advertentie)