- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Je bent wat je rookt: kweek organisch!
Je leeft bewust en rookt niet zomaar elk wietje. Dus ook wanneer je het zelf kweekt ga je bewust om met meststoffen en doe je alleen aan biologische bestrijdingsmiddelen wanneer het echt niet anders kan. Kweekles in organische cannabistuinbouw, je bent immers wat je rookt.
Even ophelderen: er bestaat kunstmest, en dat zijn zouten oftewel mineralen. Direct door de plant opneembare stoffen bestaan bijvoorbeeld uit stikstof (N) fosfor (P) en kalium (K) in een bepaalde verhouding (de NPK verhouding). Over het algemeen overigens aangevuld met een hoop micro- en macro-elementen zoals calcium, magnesium, en silicium en ijzer, zink, mangaan, koper en molybdeen. Al deze stoffen zijn noodzakelijk zijn voor een goede groei en bloei.
Indirect & organisch
Organische meststoffen zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen zonder dat daar chemische grondstoffen aan zijn toegevoegd. Je kunt dan denken aan bloedmeel, beendermeel, verenmeel, vinasse, melasses en uiteraard natuurlijke mest maar ook bijvoorbeeld humuszuren en fulvinezuren, zeewier (kelp), basaltmeel, lavameel en maerl. Natuurlijk hoef je dit allemaal niet in huis te halen; er zijn gelukkig goede organische voedingslijnen met vloeibare meststoffen, waar alles in zit wat planten nodig hebben.
Ze werken echter met name indirect: de voedingsstoffen voor de plant moeten worden vrijgemaakt door het bodemleven van bacteriën en schimmels. Het vereist een andere manier van tegen bemesten aankijken. In navolging van de professionele markt zijn veel van die meststoffen ook beschikbaar op de cannabismarkt. Vaak zijn het zeer gerenommeerde voedingen die voor onze markt onder een andere naam en soms in een iets andere samenstelling op de markt worden gebracht.
Voed de bodem, voed je plant
We hebben niets tegen minerale meststoffen, maar het zijn zelden duurzame producten en kosten veel energie om te maken. Geen schone industrie. Er worden echter prima resultaten mee geboekt en op hydrocultuur kun je niet anders dan met minerale meststoffen werken. Maar als je op aarde of turf substraat werkt wel. Het principe is simpel: je voedt deels de plant, maar met name het bodemleven van je medium, dat deze organische voedingsstoffen omzet naar voor de plant opneembare stoffen.
Het principe is simpel: Je voedt met name het bodemleven van je medium, dat deze organische voedingsstoffen omzet naar voor de plant opneembare stoffen. Voed je medium, niet je plant
Je zorgt er dus voor dat de ideale omstandigheden in je medium worden gecreëerd. Dat vereist ook ervaring met je plant, je zult hem goed moeten leren ‘lezen’ want organische voeding werkt minder snel dan minerale. Dat is ook een voordeel: als je een keertje uitschiet is het geen ramp. Een overdosering minerale voeding heeft vrijwel direct een negatief effect op je plant.
Links gras geënt met Mycorrhiza, rechts zonder
Bodemleven
Belangrijk bij organische voeding is zeer zeker je bodemleven! Zonder bodemleven gebeurt er weinig met al die mooie organische stoffen. Een RHP potgrond is in principe helemaal kiemvrij en …dood. Het is dus verstandig om het bodemleven te introduceren. Zo hou je zelf in de hand wát er in je bodem gaat groeien. Ook ongunstige schimmels en bacteriën kunnen namelijk je substraat gaan bevolken, met bijvoorbeeld wortelrot, tekorten en ziektes tot gevolg. Zonder meer de belangrijkste schimmels in je bodem zijn de Mycorrhiza en Trichoderma. Mycorrhiza is een wortelschimmel dat in symbiose leeft met de wortels. Kort gezegd breidt deze schimmel het wortelstelsel enorm uit, zorgt ervoor dat de wortels langer blijven leven en geeft bescherming tegen ongunstige schimmels, die ziekten kunnen veroorzaken. Dat laatste doet ook de Trichoderma harzianum. Het is een soort “killer schimmel” die pathogene (kwalijke) schimmels verdrukt. Samen dus een gouden team voor in je bodem!
Schimmels moet je mengen met je aarde, bodembacteriën kun je aangieten
Schimmelsporen
Mycorrhiza hoef je maar één keer toe te voegen, in je eerste (kleinste) pot. De schimmelsporen moeten écht met de wortels in aanraking komen om te kunnen ontwikkelen. Daarna groeien ze met je wortelkluit mee. Het geeft bijzonder mooie worteling van je planten, ze vinden het geweldig! Maar er is meer nodig. Bacteriën die samenwerken met deze schimmels, enzymen produceren, stikstof binden en nog veel meer! Gelukkig zijn deze er in diverse kant en klare preparaten. Onthoud goed: schimmels moet je mengen met je aarde, bodembacteriën kun je aangieten.