- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Je wietplant binnen afbloeien?
Maak je je de laatste tijd veel zorgen over je wietplanten omdat die nu buiten in de regen staan? Dan moet je dit artikel zeker even lezen, want wellicht is binnen afbloeien voor jou ook wel een optie. Cannabis growshop Plantarium vertelt je waar je op moet letten als je buitenwiet naar binnen haalt.
Misschien herken je dit: je hebt er al dan niet bewust voor gekozen om wietzaadjes te kopen die eigenlijk niet geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat. En nu de herfstmaanden hun intrede doen zie je dat je wietplant nog steeds veel witte haartjes heeft. Je komt tot de conclusie dat ze nog een paar weken nodig heeft om goed af te bloeien. Zelfs de trichomen laten dit zien, want door je microscoop zie je nog steeds veel transparante exemplaren. Storend… helemaal omdat je weet dat het eigenlijk te koud en te nat is. De plant doet niet echt meer wat en de vijand van iedere buitenkweker ligt op de loer…
Daarom aan jouw de vraag: weleens nagedacht om je planten naar binnen te verplaatsen? Nee? Na het lezen van dit artikel weet je precies waarom dat een goed idee kan zijn en waar je rekening mee dient te houden.
Welkom in Nederwietland…
Van een heerlijke nazomer met warme zon zitten we nu in koude regenbuien. Wát een verschil! Gelukkig kunnen jij en ik heerlijk bij de verwarming kruipen. Je geliefkoosde dames hebben die luxe helaas niet. Door de koudere temperatuur staat menig plant letterlijk stil. Er wordt weinig plantmassa aangemaakt, en de trichoomrijping gaat niet erg rap.
Wel bestaat de kans dat je een episch kleurrijk bouquet aan herfstkleuren ziet verschijnen. Van donkerpaars verkleurende calyxen tot diep oranjerode bladeren. Vooral bij een soort als Sweet Zkittlez van Sweet Seeds. Prachtig, dat wel maar als je nog veel witte bloeihaartjes ziet dan is je dame nog niet klaar en moet ze nog even.
Helaas bestaat er dan wel de kans dat je haar moet omknippen wegens het aantreffen van schimmel. Zonde van al die maanden liefde, tijd en aandacht, want je oogst letterlijk niet-afgebloeide cannabis. Dat zou je kunnen voorkomen. Je bent namelijk niet de enige die de plant naar een kweektentje met lamp verplaatst. Maar waar moet je aan denken als je dat doet?
Tip voor volgend jaar: het is mogelijk om een binnensoort ook buiten af te bloeien. Houd haar allereerst te allen tijde uit de regen. Top je dame daarnaast een paar keer. Hierdoor maakt ze meer en wat slankere toppen aan, wat de kans op schimmel vermindert. Ga daarnaast verduisteren door de plant elke avond tot ochtend in het pikkedonker te zetten. Hierdoor fop je haar, waardoor ze eerder in het seizoen haar bloeifase start en jij medio september met een lach op je gezicht oogst.
Alleen potplanten
Om binnen af te bloeien moet de plant natuurlijk wel in een pot staan. Vrij lastig om haar anders in een kweektent te zetten natuurlijk. Staat ze in de volle grond? Kijk dan of je een partytent of een overkapping kunt maken om haar te beschutten. Verder mogen de groene dames niet te groot zijn. De meeste kweektenten zijn namelijk maat een meter of twee hoog, en er moet altijd voldoende ruimte tussen de lichtbron en de bovenste top van de plant zijn. Hou je daar geen rekening mee bestaat de kans op licht- of hitteverbranding.
Oftewel: die twee meter hoge cannabisbomen komen niet in aanmerking om binnen te zetten…
Tip: kies je ervoor om je wietplant onder een lamp fatsoenlijk af te bloeien? Doe het goed of doe het niet. Met goed bedoelen we het gebruik van een kweektent, een koolstoffilter, afzuiger en fatsoenlijk CE-gekeurde lichtbron. Elke cannabisplant veroorzaakt geur én heeft binnen een krachtige lichtbron nodig.
Formaat kweektent
Laten we het praktisch maken. Stel dat je vier middelgrote planten van anderhalve meter hoog naar binnen gaat verplaatsen, welke kweektent heb je dan nodig? Dat ligt er even aan hoe breed de planten zijn. Als ze ongeveer een halve meter breed zijn past een 1 bij 1 kweektent prima. Zijn ze breder? Kies dan voor een 1,2 bij 1,2 kweektent. Zijn je dames korter dan anderhalve meter en bovendien minder breed? Dan zou je ook nog met een 0,8 x 0,8 m kweektent uit de voeten kunnen.
Tip: een buitenplant die onder een HPS of LED wordt geplaatst zal moeten wennen aan het nieuwe licht. De herfstzon is qua lichtspectrum en intensiteit significant anders dan het genoemde kunstlicht. Dat wennen duurt een paar dagen tot een week. Ze zal na die periode wennen ook meer water gaan verbruiken. Goed om op te letten dus!
Welke lichtbron?
Je kunt je voorstellen dat niet elke lichtbron in elke tent past. Zo kiezen we voor onze compleet ingerichte kweeksets altijd voor de passende verlichting, afgestemd. In een 1 bij 1 kweektent past bijvoorbeeld prima een 400 Watt HPS lamp, maar deze lamp wordt te warm voor een kleinere kweektent. Bovendien heeft een 400 watter een minimale afstand van 40 centimeter nodig boven het bladerdek. Dat is in een kleinere tent lastig. Die twee zaken zijn belangrijk. Het passende wattage voor de kweektent én de afstand tot de plant. Daarom ook de tip met betrekking tot de hoogte van de planten. Als ze te hoog zijn in een te kleine tent is er geen ruimte voor de lamp! Gegarandeerde problemen.
Tip: heb je grote en brede planten, en dus te weinig ruimte? Kies er desnoods voor om één of twee planten binnen af te bloeien. Hierdoor heb je een grotere zekerheid op kwalitatieve oogst aan het einde van het seizoen. Dat kun je ook met één plant doen in een XS kweektentje.
En LED?
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedere LED op de markt kwalitatief goed is. De goedkopere LED’s verbruiken in veel gevallen evenveel stroom als een HPS lamp en leveren vaak dezelfde (of minder) opbrengst. Laat je vooral ook niet verleiden door mooie praatjes van de fabrikant, en let ook op de garantietermijn. Hoe langer hoe beter! Eén jaar fabrieksgarantie zegt wat over de kwaliteit van de gebruikte materialen namelijk.
Voor een 1 bij 1 tent is een Spectrolight Blast 400 een passende high end LED-lamp. Kijk eens op onze webshop voor de andere mogelijkheden of kom langs in onze cannabis growshop in Nijmegen. We denken ook graag met jou mee!
Tip: met een ingerichte kweektent kun je ook prima in de winter verder kweken. Het functioneert tevens als droogtent, als voorgroeitent voor volgend seizoen en is makkelijk schoon te maken, op te vouwen en op te ruimen.
Let extra op ongedierte!
Er zit tenslotte wel een risico aan het naar binnen halen van je buitenplant. Zo kan het zijn dat er in de pot eitjes zitten van diverse insecten of dat de plant het onderkomen is van bladluis, spint of trips. Die verstekelingen wil je natuurlijk niet in je kweektent hebben.
Controleer je plant daarom goed op plagen, maak de bladeren schoon en controleer de aarde. Til de pot een paar keer op en kijk of er bijvoorbeeld varenrouwmug uit de aarde komt. Als je ziet dat er te veel beestjes aanwezig zijn raden we je af om een kweektent op te bouwen. Een plaag nestelt zich namelijk makkelijk in de heerlijke warme tent en is soms vrij lastig helemaal uit te roeien als je de kweektent in gebruik laat.
Het binnen afbloeien is daarom ook altijd een afweging. Kies je ervoor om je dame af te bloeien en kwalitatievere cannabis te oogsten? Of kies je ervoor om niet met een plaag te beginnen en wellicht ‘vers’ met goede zaadjes te starten?
(advertentie)