- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Jeroen oogst toppen en …banaantjes?
Er is een maand voorbij gegaan sinds Jeroens laatste verslag van de G-Glue wietplanten onder de 150 Watt Magnus LED. Als je even diep in je geheugen graaft, dan weet je misschien nog dat de planten nog een week of 2, 3 te gaan hadden. Inmiddels zijn de toppen klaar voor de oogst …en de ‘banaantjes’ ook trouwens…
Na de laatste dosis PK-booster (Mills) een week na mijn vakantie, ben ik begonnen met het spoelen van de wietplanten. Spoelen houdt in dit geval in dat ik de planten alleen nog water zonder voeding geef, uiteraard wel op de juiste pH-waarde. Op deze manier geef je de plant de kans om schoon water op te nemen en reserves te verbruiken. Het zorgt ervoor dat je wiet uiteindelijk veel zachter smaakt en minder scherp is in je keel.
Trichomen kijken
Goed, ik heb de G-Glue planten dus twee weken alleen water gegeven, en om de dag gekeken met de pocket microscoop of de trichomen al melkachtig wit en amberkleurig waren. Zoals je misschien weet is de kleur van de trichomen, de beste indicator voor de rijpheid van de toppen. Zo niet, dan is hier een uitleg daarover. Voor mij persoonlijk zijn melkachtig witte trichomen met hier en daar wat amberkleurige trichomen ertussen, genoeg om over te gaan tot oogsten.
…doe ik altijd op een zaterdag, zodat ik ruim de tijd heb om alles netjes te knippen en te drogen te hangen in de G-Tools Bonanza kweekkast. Ik haal de lamp uit de kast en hang daar vervolgens een droognet voor in de plaats. Op deze manier kunnen de toppen in het donker drogen zoals aan te bevelen valt, hangen ze niet te stinken in huis en is er niemand het ziet.
(‘Banaantjes’) oogsten…
Een paar dagen voor de geplande oogstsessie, zag ik met het blote oog een paar vreemde plekjes op één van de toppen. Bij nadere inspectie bleken dat mannelijke bloemetjes te zijn. Oftewel een hermafrodiet trekje, en in de volksmond zogenoemde ‘banaantjes’. Gelukkig voor mij zijn deze banaantjes in de laatste week pas ontstaan, en vormen ze dus geen gevaar voor de rest van de toppen.
Banaantjes zijn alleen de mannelijke stampers, die aan het einde van de bloeifase kunnen ontstaan. Wietplanten maken ze in een laatste poging om zich nog te kunnen voortplanten, wanneer ze aan het einde van hun bloeifase nog altijd niet bevrucht zijn. Banaantjes gooien evengoed wat stuifmeel in de lucht maar tijd om zaden te maken hebben de dames niet meer gehad omdat ze een paar dagen later bij de voetjes afgeknipt zijn.
Heb je een échte hermafrodiete wietplant, dan heb je wél een serieus probleem en kan je eindigen met toppen vol zaad. Hermafrodieten produceren tegelijk met toppen namelijk ook volledig ontwikkelde mannelijke bloemen en stuifmeel.
Na drie uur knippen had ik het weer helemaal gehad. Knippen is wat mij betreft het meest vervelende klusje van het hele kweken. Toch, als je daarna je droognet met smakelijke dikke toppen mag vullen, dan is de ellende van het knippen alweer snel vergeten. Het weegmoment bewaar ik voor een volgend verslag want de boel is nog niet droog helaas. Tot snel en hou ze groen!
Jeroen
(advertentie)