(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In 2011 besloten de politici in de Brabantse steden Roosendaal en Bergen op Zoom om per direct alle (!) coffeeshops te sluiten, zogenaamd om de enorme drugsoverlast tegen te gaan. Een flagrante aanfluiting van verstandig beleid en een open uitnodiging aan huis- en straatdealers, maar goed. Nu blijkt dat jongeren in Roosendaal vinden dat er tenminste weer één coffeeshop in de grensplaats zou moeten komen.

Domme, domme politici

Het stomste wat je kan doen als je serieus met volksgezondheid en cannabis bezig bent is het sluiten van de enige legale verkooppunten. En toch is dat wat de burgemeesters en gemeenteraden van Bergen op Zoom en Roosendaal zes jaar geleden deden: pardoes alle coffeeshops dichttimmeren. Argument was dat er dan een einde zou komen aan de ‘enorme overlast’ van buitenlanders die in de Brabantse steden wiet en hasj kwamen  inkopen. Dat de eigen bevolking het verder maar bij straat- en huisdealers moest uitzoeken was de politici verder blijkbaar een rotzorg.

Bijna alle jongeren blowen

Nu, na zes jaar coffeeshoploos aanmodderen, maken de jongeren in Roosendaal een statement: Jongerenraad Roosendaal wil dat het gemeentebestuur het mogelijk maakt dat er in ieder geval weer één coffeeshop in de stad komt. Liefst 75 procent van de 150 ondervraagde jongeren geeft in een enquête namelijk aan ‘drugs te gebruiken’, waarbij cannabis zoals gewoonlijk de populairste drugs is. Bijna alle jongeren blowen namelijk wel eens…

De jeugd in Roosendaal wil weer een coffeeshop, omdat die ‘een sfeer van veiligheid en betrouwbaarheid biedt’ en dat is nu precies wat ze NIET vinden bij straatdealers, zo blijkt uit de enquête van de Jongerenraad die is ingevuld door inwoners tussen 13 en 27 jaar oud.

Dit is wat de jeugd -13 tot 27 jaar – in Roosendaal graag ziet: een coffeeshop die open is! [foto: Protasov AN/Shutterstock]

Coffeeshop veilig, gezellig en betrouwbaar

De helft van deze jongeren  zegt thuis of bij vrienden drugs te gebruiken, een kwart doet dat bij festivals. Wiet en hasj scoren dus bijna de maximale score (slechts een kwart van de jeugd gebruikt nooit drugs), en zowat de helft doet ook wel eens een pilletje.

Maar hoe komen ze aan cannabis als er geen coffeeshops zijn? Meer dan de helft krijgt het van vrienden, iets meer dan 1 op de 4 koopt wiet bij een straatdealer en de rest bezoekt een coffeeshop elders in Noord-Brabant. Toch geeft meer dan driekwart aan dat ze het liefst naar de coffeeshop gaan vanwege de betrouwbaarheid van de cannabis. Maar ook ‘omdat het een fijne plek is om samen te komenen om drugs te gebruiken en omdat het veiliger en legaler is’.

Duimen voor jongeren Roosendaal

Kijk, de jeugd heeft dus wel degelijk de toekomst. Ze zijn in Roosendaal in ieder geval een stuk slimmer en volwassen dan de politici en bestuurders die zonder nadenken symboolpolitiek hanteren en alle shops sluiten. En de jeugd bevestigt ook dat er daardoor overlast ‘in het circuit’ ontstaat. Men noemt bijvoorbeeld ‘ongure types op straat, het langs groepjes jongeren moeten fietsen ’s nachts, scheurende of met draaiende motor wachtende auto’s’.

Kortom, een vette pluim voor de jongeren in Roosendaal en wij zullen allemaal duimen dat jullie snel weer zo’n fijne, veilige coffeeshop krijgen. Het liefst eentje die dan ook weer zijn deuren gastvrij voor Belgen, Fransen, Engelsen en Duitsers openhoudt!

[openingsfoto:  hobbit/Shutterstock]

 

(advertentie)