- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Jongvolwassene gebruikt minder alcohol, sigaretten en pijnstillers na legalisering wiet
Maar al te vaak beweren figuren die tegen wiet zijn dat legalisering van cannabis leidt tot allerlei ellende, met name voor jongeren. Welnu, uit een actuele studie blijkt precies het tegenovergestelde. Sinds recreatieve cannabis in 2014 in de Amerikaanse staat Washington legaal werd, gebruiken jongvolwassenen minder alcohol, minder tabak en minder pijnstillers. Allemaal shit die niet goed voor je is dus!
Legale wiet = minder drank, tabak en opioïden (pijnstillers)
De verkoop van legale cannabis door de retail – ofwel recreatieve wiet in dispensaries – wordt volgens de studie van de University of Washington geassocieerd met een afname van het gebruik van alcohol, sigaretten en (niet voorgeschreven) pijnmedicatie – met name opiaten – door mensen tussen de 18 en 25 jaar, de zogeheten jongvolwassenen.
Het onderzoek is in mei gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Adolescent Health, onder de titel ‘Trends in Alcohol, Cigarette, E-Cigarette, and Nonprescribed Pain Reliever Use Among Young Adults in Washington State After Legalization of Nonmedical Cannabis‘.
Geen sprake van overloopeffect door legalisering cannabis
De onderzoekers van de University of Washington beoordeelden trends in de consumptie van drank, tabak en pijnstillers onder meer dan 12.500 jongvolwassenen in hun staat nadat recreatieve wiet er werd gelegaliseerd – als tweede staat in 2014 na Colorado.
Hun conclusie is glashelder. ‘In tegenstelling tot zorgen over overloop-effecten, valt de implementatie van legale niet-medische cannabis samen met afnames in alcohol- en sigarettengebruik en misbruik van pijnstillers.’
De enige ‘slechte’ gewoonte die wél toenam binnen deze groep 18- tot 25-jarigen na de legalisering van cannabis, was het gerapporteerde gebruik van e-sigaretten ‘in de afgelopen maand’.
Wiet werkt wel
De auteurs van de Amerikaanse studie: ‘Onze bevindingen dragen bij aan het bewijs dat de legalisering van niet-medicinale cannabis niet heeft geleid tot dramatische toename van het gebruik van alcohol, sigaretten en niet-voorgeschreven opioïden. De resultaten geven aan dat de meest kritische gezondheidszorgen rondom cannabis legalisatie en de evolutie van gelegaliseerde cannabismarkten, specifiek kunnen zijn ten aanzien van cannabisgebruik en daaraan gerelateerde consequenties.’
Met andere woorden: het ligt toch echt aan de (legale) wiet dat jongvolwassenen minder aan de tabak, drank en opiaten-pillen gaan.
Gateway drug theorie kan definitief bij het oud vuil
Bij NORML, de grootste Amerikaanse lobbygroep voor legale cannabis, wordt positief gereageerd op de nieuwe studie. Adjunct-directeur Paul Armentano: ‘Data uit de echte wereld (uit staten met legale wiet, red.) laat weinig heel van al lang bestaande claims dat cannabis een soort “gateway drug” is. In feite wordt regulering van cannabis in veel gevallen juist geassocieerd met verminderd gebruik van andere substanties, inclusief veel voorgeschreven medicijnen.’
En inderdaad zijn er al eerder studies verschenen – onder meer van de National Academy of Sciences – die gehakt maakten van de zogeheten ‘gateway theory’ (ook wel stepping stone theorie genoemd), het idee dat je van wiet min of meer automatisch aan andere en zwaardere drugs verslaafd raakt.
‘Marijuana has no causal influence over hard drug initiation’, concludeerde ook The Rand Corporation al eens in de studie ‘Reassessing the Marijuana Gateway Effect‘ in… 2002!