- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Jubileum • Colorado verkoopt in 10 jaar voor $13,4 miljard legale wiet
“Een ongeëvenaard succes.” Zo noemt een van de initiatiefnemers voor de legalisering van recreatieve cannabis in Colorado de 10 jaar die sindsdien zijn verstreken. Kiezers stemden in november 2012 tijdens de zogeheten midterm elections – die vandaag wederom plaatsvinden in de VS – voor legalisatie en dat heeft het bergstaatje met slechts zes miljoen inwoners bepaald geen windeieren gelegd. Er ging voor 13,4 miljard dollar aan cannabisproducten over de toonbank, hetgeen de staatskas 2,2 miljard dollar aan – extra – belastinginkomsten opleverde!
Consument en overheid zijn beter af met legale cannabis
De vraag of legalisatie van cannabis zinvol is, valt eenduidig met ja te beantwoorden, zoveel wordt wel duidelijk als je naar Colorado kijkt. Voor de consumenten is het sowieso prettig dat ze gecontroleerde en dus gezonde(re) cannabisproducten kunnen kopen voor prijzen die redelijk concurrerend zijn met de zwarte markt.
Bovendien weet je bij een legaal product ook nog eens exact wát er precies in zit aan cannabinoïden zoals THC en CBD en eventueel ook nog terpenen, dankzij het verplichte informatielabel en de verplichte laboratoriumtests.
Maar ook voor de overheid is legalisering eigenlijk alleen maar goed nieuws. ‘‘This can be done right’: how Colorado sparked a decade of marijuana reform‘, kopt de Britse kwaliteitskrant The Guardian bijvoorbeeld over het 10-jarige jubileum in de Amerikaanse staat. Daarin staat o.a. dat er niet meer jongeren zijn gaan blowen noch dat er meer gevallen van rijden onder invloed (van THC in dit geval dus) zijn geconstateerd.
Duizenden jobs en investeringen in maatschappij dankzij wiet
De keiharde geldcijfers, toch ook niet onbelangrijk in onze moderne economie, liegen er dan ook niet om. Helemaal als je weet dat Colorado maar een klein staatje is met zes miljoen mensen – in onze Randstad wonen er al ruim twee miljoen meer. Colorado zette voor 13,4 miljard dollar aan legale wiet om en de kersverse industrie creëerde tegelijkertijd ook een hoop werkgelegenheid: er werken ongeveer 40.000 mensen in de legale wietbranche. Huizenprijzen en het aantal (cannabis)toeristen stegen eveneens, wat voor veel burgers en ondernemers natuurlijk best fijn is.
De staatsminister van Financiën had het opeens een stuk makkelijker met zijn begrotingen (want dik twee miljard extra belastinggeld) en een flink deel van dat geld vloeit volgens de wet naar fijne zaken voor de burger zoals investeringen in onderwijs, gezondheidszorg, natuurbehoud en verbetering van de infrastructuur. En naar drugsvoorlichting, dat ook.Colorado inspireert hervormingen in andere staten en landen
Geen wonder dat Brian Vicente, een van de initiatiefnemers van Amendment 64 – zoals het legendarische wetsvoorstel in 2012 heette – nu spreekt over “een ongeëvenaard succes” als hij terugkijkt op de laatste tien jaar. Ook zijn medestrijder van toentertijd, Mason Tyvert, is trots op hun campagne in 2012. Tegen tv-zender 9News zegt hij dat hun winst in het stemhokje “een hoop discussies heeft geïnspireerd en er voor zorgde dat veel gekozen leiders in zowel de VS als in het buitenland hun cannabisbeleid gingen onderzoeken”.
In Nederland kiezen onze politici er helaas nog altijd voor om horende doof en ziende blind te zijn als het gaat om cannabis, maar dat is in de rest van de wereld en zeker in de VS gelukkig wel anders. Sinds Colorado in 2012 volgenden namelijk nog 17 andere staten die adult-use (zoals recreatieve wiet daar genoemd wordt) legaliseerden, plus hoofdstad Washington D.C.
Of zoals Brian Vincente van Amendment 64 het zo mooi stelt: