- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Juli: tijd om buitenwiet te verduisteren
We weten natuurlijk niet hoe de wietplanten er bij jullie bijstaan maar juli is wel dé maand bij uitstek om met verduisteren te beginnen. Halverwege augustus duren de nachten lang genoeg om weer met het verduisteren te stoppen …maar dan heeft jouw buitenwiet dus wel een dikke voorsprong in de bloeifase!
Een maandje of anderhalve maand verduisteren kan voor zoveel meer, en zoveel betere buitenwiet zorgen, dat je eigenlijk een dief van je eigen wiet bent als je het niet doet. En omdat juist juli het perfecte moment is om ermee te beginnen, dachten wij dat een verduister-handleiding wel op zijn plaats is.
Even voor alle duidelijkheid: kweek je autoflowers, dan hoef je natuurlijk niet te verduisteren. Autoflowers bloeien namelijk tóch al vanzelf. Het hele punt van verduisteren is juist om niet-autoflowers die bloeien wanneer de dagen korter worden, eerder en sneller in de bloeifase te dwingen.
Verduistervoordelen
Verduisteren is met voorsprong het beste wat je voor wietplanten buiten kunt doen. Zeker in Nederland en België waar de zomers matig zijn en het najaar vroeg komt en nat is, loont het dubbel en dwars de moeite.
Door wietplanten buiten in juli dagelijks te verduisteren, gaan ze sneller en eerder in bloei. Daardoor kunnen ze bloeien bij beter weer en worden de toppen niet alleen veel dikker maar ook kwalitatief veel beter. Door te verduisteren heb je bovendien geen last van typische buitenwietproblemen zoals meeldauw en toprot. Maar goed, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hierom ben je een dief van je eigen wiet als je niet meteen met verduisteren begint:
Buitenwiet verduisteren
Nu je snapt waarom je je wietplanten buiten beter wel dan niet kunt verduisteren, is het ook wel zo handig om het hoe, wat en wanneer van verduisteren te weten. Het principe is simpel: zorg ervoor dat je wietplanten niet meer dan 12 uur licht per dag te zien krijgen.
Om je eigen dagritme niet teveel in de war te schoppen, moet je weten dat een donkere aaneengesloten periode van minimaal 12 uur per dag het belangrijkste is. Je kunt dus best af en toe van je ritme afwijken, zolang je wietplanten per etmaal maar in ieder geval 12 uur in het donker staan. Wanneer je je wietplanten bijvoorbeeld iedere dag om 20.00 verduistert en je ze om 8.00 uur ’s ochtends weer in het zonnetje zet, kan het geen kwaad om het een keer om 21.00 te doen. Zolang je de planten dan ook gewoon om 9.00 uur ’s ochtends weer in het licht zet in plaats van 8.00 uur.
Tip: Laat je planten extra snel aan hun bloeifase beginnen, door het verduisteren te starten met een éénmalige lange donkere periode van 48 uur. In het donker worden namelijk bloeihormonen aangemaakt. Door te beginnen met een lange donkere periode zal de bloeifase eerder beginnen.
Tot 25 augustus verduisteren
Wanneer je de CNNBS buitenwiet kweekkalender van dit jaar er even bij pakt, valt daar te lezen dat de dagen dit jaar op 25 augustus precies 14 uur duren en daarna steeds korter worden. Vanaf die dag duren de nachten dus al 10 uur en dat is precies genoeg om wietplanten in bloei te houden. Wanneer je dus nu ergens in juli met verduisteren begint, kun je daar op 25 augustus alweer mee stoppen. Je wietplanten zullen dan bloeien, en meer dan genoeg bloeihormonen hebben aangemaakt om het bloeien ook zonder het verduisteren vol te houden.
Verduisteren met plastic
Hoe je verduistert is aan jou, zolang je wietplanten maar geen licht krijgen. Als je wietplanten niet zo groot zijn, kun je ze bijvoorbeeld inpakken met grote plastic zakken. Als je op deze manier verduistert, let dan ten eerste goed op of de zakken echt geen licht doorlaten, misschien moet je meerdere zakken over elkaar doen.
Ook gaat je plant bij deze manier van verduisteren, broeien in de zakken, wat schimmels in de hand werkt. Helemaal wanneer er een warm avondzonnetje op staat. Het is dus belangrijk dat je, wanneer je met plastic zakken werkt, de zakken weer verwijdert zodra het buiten donker is. Verduister bijvoorbeeld van 6.00 uur ’s avonds tot 22.30 uur ’s avonds. Om een uur of 6 ’s ochtends komt de zon weer op en dan hebben de planten 12 uur in het donker gestaan.
Verduisteren in een donkere ruimte
Als jouw wietplanten in potten staan, is het een kleine moeite om ze te verduisteren in een donkere ruimte zoals een schuur. Zet ze eventueel op plantentrolleys zodat je ze gemakkelijk naar binnen kunt rijden en plak eventuele raampjes in je schuur zorgvuldig af. Je kunt natuurlijk ook de bijkeuken gebruiken, zolang het er maar donker is. Verduisteren in een donkere ruimte is makkelijker en bovendien kun je de planten er de hele nacht in laten staan. Bijvoorbeeld van 20.00 ’s avonds tot 8.00 uur ’s ochtends.
Maak een verduistertent
Wanneer je geen schuur hebt of als jouw wietplanten in de volle grond groeien, is een zelfgemaakte verduistertent waarschijnlijk de beste optie. Je kunt met kabels, duct tape, knijpers en zwart-wit folie (zwarte kant naar binnen!) zelf misschien een soort schuurtje maken om je planten in te zetten.
Wat ook makkelijk is, is om een lichte constructie te maken van latten die je bekleedt met zwart-wit folie (zwarte kant naar binnen!). Zo’n constructie kun je dan in zijn geheel over je wietplanten heenzetten. Sommige kwekers maken ook wel met PVC-buizen een soort koepel/tunnelkas en spannen hier iedere avond zwart-wit folie (zwarte kant naar binnen!) overheen. Bijvoorbeeld van 20.00 ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends.
Veel verduisterplezier!
(advertentie)