- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Justitie weer plat op de bek vanwege stash-attack
Het lijkt zo langzamerhand op een slechte – en peperdure met belastinggeld betaalde – soap: het Openbaar Ministerie dat tevergeefs probeert coffeeshops te straffen voor het aanhouden van meer dan 500 gram handelsvoorraad wiet en hasj! Aflevering 50 coming up…
Inval bij de stash van Groene Woud
Of het er precies vijftig zijn laten we even in het midden, maar vorig jaar al telde actualiteitenrubriek Nieuwsuur 45 zaken waarin een coffeeshop exploitant of werknemer vrijuit ging, ondanks dat er veel te veel cannabis werd aangetroffen. Toch blijven politie en justitie hardnekkig volharden in het opsporen en vervolgen van ‘ de stash’…
De laatste soapaflevering speelt zich af in Leiden en wel bij coffeeshop Groene Woud, Havenplein 1. We schrijven het jaar 2010 (!) wanneer de eigenaar en een personeelslid gepakt worden in de stash, enkele huizen verderop. De buit? Volgens de politie 7,5 kilo wiet, volgens de shop overigens merendeels knipafval.
Handelsvoorraad van 500 gram
Rechtszaken komen en rechtszaken gaan, tot het hoger beroep afgelopen vrijdag definitief stelt dat het OM fout zit in deze zaak. Het NRC schrijft letterlijk: ‘Het Openbaar Ministerie heeft zich in 2010 schuldig gemaakt aan willekeur door de eigenaar en een werknemer van een Leidse coffeeshop te vervolgen omdat ze in een pand in de omgeving wiet in voorraad hadden‘.
En net als in veel eerdere zaken stelt de rechter dat het aanhouden van een handelsvoorraad buiten de coffeeshop nu eenmaal tot de normale bezigheden behoort van zo’n cannabiswinkel.
Stash aanhouden mag, vervolgen niet
Gevolg? Ondanks de 7,5 kilo wiet (of afval, dat doet er volgens de rechter niet eens toe hier) wordt de openbaar aanklager niet ontvankelijk verklaard. Zeker omdat coffeeshop Groene Woud heel netjes de gedoogregels volgde: nooit meer dan 500 gram wiet en hasj in de shop. Dat betekent natuurlijk wel dat er bij de goedlopende zaak – jaaromzet bijna 1 miljoen euro – steeds weer koeriers moesten komen die van de stash naar de shop gaan met enkele honderden grammen cannabis.
En als de gemeente een coffeeshop gedoogt van deze omvang, dan ‘heeft dat juridisch ook gevolgen voor het elders aanhouden van een voorraad’, aldus het Gerechtshof.
Na gedogen volgt… legaliseren
Met andere woorden: als een shop zich netjes aan het gedoogbeleid houdt, hoort daar een stash bij en mogen de mensen van de coffeeshop er zelfs op vertrouwen dat het OM ze NIET juist daarvoor vervolgt.
Exit OM. Voor de tigste keer in een soortgelijke zaak. Wanneer beseft justitie nu eens dat het gedoogbeleid alleen kan worden voortgezet met legalisering van deze inmiddels zowel beruchte als lachwekkende ‘achterdeur’..?
Update: Ook in het hoger beroep van coffeeshop Sky High in Zwolle werd deze week geen straf opgelegd aan de eigenaar voor het in voorraad hebben van te veel cannabis!