- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Ken je die mop van dat kabinet met de wietproef?
Nou,
die
wietproef
kwam
er
niet!
Maar zo duidelijk zullen ze dat in Den Haag natuurlijk nooit zeggen. Daar doen ze niet aan jip-en-janneketaal. Vandaar een liefst 66 pagina’s dik document dat het kabinet Rutte III donderdag naar de Tweede Kamer stuurde, vol met krankzinnig moeilijk opgeschreven regels, eisen, beperkingen en voorwaarden en met de op zich al ontmoedigende titel:
Voorhang ontwerp-Besluit houdende regels over het experiment met een gesloten coffeeshopketen
Slechte grap
Sommige media reageren er nog redelijk optimistisch op en focussen op het feit – driewerf hoera! – dat de coffeeshops een overgangsperiode krijgen waarin ze enkele weken zowel hun illegale wiet van nu als de staatswiet van straks mogen verkopen. Andere media zoals De Volkskrant hebben het beter begrepen, want die kopt: ‘Wietexperiment begint pas in 2021 – als dit kabinet is uitgeregeerd‘.
Want laten we wel wezen. Als je ruim twee jaar nádat er door de Tweede Kamer een wietwet is aangenomen die voor heel Nederland regulering van de wietteelt voorziet, komt aankakken met een doorwrocht document waar de onwil vanaf straalt en dat nog allerlei vragen onbeantwoord laat… dan wordt duidelijk dat dit kabinet helemaal geen gereguleerde wiet wil.
Of anders hoopt dat er tegen de tijd dat we er eindelijke eens mee gaan beginnen, iedereen die nog leeft vergeten is waarover het eigenlijk alweer ging. Want ga maar na: vanaf Pasen dit jaar mogen geïnteresseerde gemeenten zich aanmelden voor de wietproef. Daarbij zullen alvast geen grensgemeenten en Amsterdam zitten, want meedoen aan de proef betekent buitenlanders weigeren.
Dan wordt de wetswijziging die het hele spektakel überhaupt mogelijk moet maken pas op zijn vroegst op 1 januari 2020 van kracht, zo melden de verantwoordelijke ministers van Justitie en van Volksgezondheid.
Dan pas kunnen wiettelers zich aanmelden.
Na een selectieprocedure gaan die dan eindelijk stekken/zaden planten, maar nog niet direct voor de verkoop, ben je gek? Nee, eerst moet er voorraad worden opgebouwd.
‘In de praktijk betekent dit dat het experiment met de verkoop van staatswiet op zijn vroegst medio 2021 begint’, concludeert ook De Volkskrant vandaag al.
En guess what? In mei 2021 zijn er – op zijn laatst, want dit kabinet kan uiteraard ook vallen – weer verkiezingen in Nederland. ‘In de volgende formatie kan het plan worden opgeschort of zelfs in de prullenmand verdwijnen’, aldus De Volkskrant.
En wat ligt daar al sinds eind februari 2017 (!) te rotten in die prullenmand?
Juist, de al genoemde en door de vorige Tweede Kamer aangenomen wietwet van D66 die regulering van wietteelt in héél Nederland voorziet.
Kortom, het hele wietproef-verhaal is al net zo’n slechte grap als die van die twee jongens die naar Parijs gingen…