- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kies de juiste kweeklamp
Als het op binnen kweken aankomt is de lichtbron waarschijnlijk de allerbelangrijkste factor van je kweekruimte en dus loont het de moeite om die zorgvuldig te kiezen. Omdat er tegenwoordig verschillende soorten lampen verkrijgbaar zijn, zetten we de voors en tegens voor je op een rijtje.
Voor de hobbyteelt binnenshuis kun je gebruik maken van veel verschillende soorten lichtbronnen, maar de drie meest voor de hand liggende lampen zijn eigenlijk fluorescente lampen, HPS lampen en LED kweeklampen.
Fluorescente lampen
Fluorescente lampen zijn er in veel verschillende vormen, spaarlampen, T-Neon kweeklampen en TL-buizen zijn allemaal fluorescente lampen. Ze worden meestal gebruikt voor jonge zaadplanten en stekken maar als je de juiste kleur kiest kun je er ook gewoon onder afbloeien.
Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.
Kies voor fluorescente lampen als je…
- …een kweekruimte hebt met een beperkte hoogte (1,5 meter of lager).
- …je een beperkt budget hebt.
- …je kweekruimte zo onopvallend mogelijk moet zijn.
HPS lampen
HPS lampen en MH (metaal halide) kweeklampen zijn volgens de meeste kwekers nog steeds ongeëvenaard qua prestaties. Ze zijn in ieder geval zeer betaalbaar in de aanschaf en leveren betrouwbare prestaties. Metaal halide lampen zijn geschikt voor de groeifase en HPS lampen zijn vanwege de rode kleur ook geschikt voor de bloeifase. Je hebt HPS kweeklampen vanaf 150 tot 1150 Watt.
Kies HPS/MH lampen als je…
- …op zijn minst een anderhalve meter hoge kweekruimte hebt.
- …graag met een bewezen goede kweeklamp kweekt.
- …veel wilt oogsten maar niet te veel in lampen wilt investeren.
- …zoveel mogelijk wiet wil oogsten.
LED kweeklampen
LEDS verbruiken minder energie en worden lang niet zo heet als HPS lampen, waardoor de planten niet zoveel vocht verdampen. HPS lampen produceren nu vaak nog wat meer lumen (=lichtintensiteit) als LEDS maar de nieuwste generatie LED kweeklampen kunnen de concurrentie wel degelijk aan. LED lampen leveren wel vaak kwalitatief betere wiet op met meer geur en trichomen en hardere toppen. Er zijn zelfs LED’s waarvan gezegd wordt dat ze tot 2 gram per Watt kunnen opleveren maar we hebben hier tot op heden nog geen kweekverslagen van gezien helaas.
Kies LED kweeklampen als je…
- …graag de meest moderne apparatuur gebruikt in je kweekruimte.
- …het niet erg vind om je goed te verdiepen in het kiezen van het juiste type lamp.
- …bereid bent om wat meer geld aan de aanschaf van een lamp te spenderen.
- …de kwaliteit van je wiet belangrijker vind als de opbrengst.