(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beginnende binnenkwekers kiezen vanwege het kweekgemak vaak voor aarde. Een prima keuze maar er zijn meer kweekmediums, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ze zijn er in ieder geval niet voor niets, dus laten we eens kijken wat de opties zijn bij het kiezen van een geschikt medium voor je wietplanten.

Medium is een ander woord voor het spul waar een plant met de wortels in staat. In de natuur is dat voor wietplanten dus gewoon aarde. Bij de binnenteelt van cannabis (en vele andere gewassen) kun je echter ook kiezen voor iets anders als aarde. We laten de meest gebruikte mediums de revue passeren, en zullen je op de hoogte brengen van diens verschillende voor- en nadelen. We beginnen met aarde, want dat is de voor de hand liggende keuze voor hobbykwekers.

Aarde: lekker makkelijk…

Aarde is puur natuur. Het bevat al de nodige voedingsstoffen, en door de bufferende werking leidt een foutje meestal niet meteen tot problemen. Maar zoals altijd zijn er ook nadelen aan het gebruik van aarde voor wietplanten. Let’s check it out.

aarde als kweekmedium

Aarde is biologisch en maakt kweken makkelijk met een bufferende werking. Foto: Lifestyle discover, Shutterstock

Als je voor eigen gebruik wiet gaat kweken, is het belangrijk dat de plant in goede aarde staat waarin voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Je kunt potgrond uit het tuincentrum gebruiken maar dit is meestal van een mindere kwaliteit. Een speciaalzaak heeft echter wel de juiste aarde en aardemengsels voor cannabisplanten.

De kwaliteit van een aardemengsel wordt bepaald door de combinatie van een goede structuur, de juiste voedingsstoffen (NPK-verhouding) en de pH-waarde. Wietplanten houden van aarde met een luchtige structuur. Dat zorgt voor een goede afwatering en voldoende zuurstof voor de wortels.

Een aardemengsel bestaat in de basis uit potgrond, meststoffen (van vleermuizenpoep tot runderkak) en een structuurverbeteraar zoals bijvoorbeeld perliet. Goede biologische aarde bevat daarnaast al de nodige bodembacteriën en nuttige schimmels. Kweekwinkels verkopen aarde met de ideale verhoudingen voor onze planten, maar je kan ook zelf gaan mixen.

Op aarde kun je minerale plantenvoeding gebruiken, maar als je echt van aarde wil profiteren kies je  biologische voeding. Als je daar dan ook nog een bodemleven aan toevoegt (bodenbacteriën en nuttige schimmels), is je kweek geheel biologisch en natuurlijk.

Voor- en nadelen van aarde

+ Biologisch natuurproduct
+ Bufferende werking
+ Bevat voedingsstoffen
+ Betere smaak (volgens sommigen)
+ Gemakkelijk verkrijgbaar
– Gevoeliger voor ongedierte
– Lastiger om te spoelen
– Zwaar

Steenwol: alles onder controle

Steenwol is bij toeval ontdekt toen Amerikaanse wetenschappers nabij een vulkaan op Hawaii witte slierten aantroffen in bomen. Volgens de lokale bevolking ging het om de haren van een god die in de vulkaan woonde. Uit onderzoek bleek echter dat het om afgekoeld vulkaansteen ging dat door de wind uit elkaar was geblazen.

Rond 1850 lukte het om deze vulkanische steenwol in een fabriek na te maken, waarna het werd gebruikt als warmte-, geluids- en brandisolatie. Begin jaren ’70 begon ook de tuinbouwsector met steenwol te experimenteren. Vanaf dat moment groeide het uit tot een van de meest gebruikte mediums voor planten.

het medium steenwol

In steenwol groeien wietplanten supersnel. Je moet alle voeding zelf toevoegen maar daardoor heb je ook volledige controle. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

Steenwol is er in vele soorten en maten. Alle gewassen hebben een verschillende wortelstructuur en daarom zijn er verschillende soorten steenwol op de markt. De zachte soorten nemen heel veel water op maar daar houden de wortels van een cannabisplant niet van. Als het materiaal echter te hard is, moet de plant harder werken om wortels aan te maken en dat is zonde van de energie.

Kortom, het mag dus niet te zacht, maar ook niet te hard. Uiteraard verkopen kweekwinkels de juiste steenwol voor wietplanten. Dat moet je dan echter wel eerst op de juiste pH-waarde brengen, door het een nacht in water met een pH-waarde van 5,5 te dompelen. Steenwol is van zichzelf namelijk wat te basisch.

Het voordeel van steenwol als medium, is dat wietplanten daar zeer snel op groeien, en daardoor soms twee weken eerder klaar zijn. Ook ligt de opbrengst op steenwol doorgaans hoger, maar dan moet je wel zelf alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen toevoegen, want steenwol bevat zelf geen voeding. Ook moet je op steenwol vaker en daardoor in de meeste gevallen automatisch bewateren. Verder kun je op steenwol niet biologisch kweken, maar dien je minerale voeding te gebruiken die direct opneembaar is.

Het assortiment aan steenwol bestaat onder meer uit kiempluggen, slabs (matten) en vlokken van steenwol (Mapito). Koop je steenwol in ieder geval nooit in de bouwmarkt, want dat is niet geschikt als kweekmedium!

Voor- en nadelen van steenwol

+ Groot watervasthoudend vermogen
+ Bevat veel lucht (zuurstof)
+ Licht van gewicht
+ Optimale controle van voedingsstoffen
+ Minder gevoelig voor ongedierte
– Te hoge pH-waarde (dient aangezuurd te worden)
– Geen bufferende werking
– Meer kweekervaring vereist
– Duurder in aanschaf
– Lichtdoorlatend
– Gevoeliger voor algengroei

Kokos: de gulden middenweg

Kokosvezels worden al eeuwen gebruikt als grondstof voor touw en als voering voor matrassen en stoelen. De vezels uit de buitenste schil van een kokosnoot werden halverwege de 19e eeuw voor het eerst als groeimedium gebruikt. Maar omdat er toen onvoldoende kennis was, ontstonden er veel problemen waardoor kokos niet doorbrak als groeimedium. Die doorbraak kwam er uiteindelijk wel, een eeuw later.

kokos als kweekmedium

Kokos is een natuurlijke vorm van hydrokweken; je kunt gewoon met de hand bewateren. Foto: Yarygin, Shutterstock

Kokos wordt door thuiskwekers gezien als de gulden middenweg tussen biologisch en hydrologisch kweken. Het medium is namelijk biologisch van oorsprong, en heeft een lichte bufferende werking. Tegelijkertijd bevat het geen voedingsstoffen, en is het zeer luchtig net als steenwol. Wietplanten groeien dan ook zeer snel op kokos, en een kweek op dit medium is feitelijk dan ook hydrologisch.

Afhankelijk van de kwaliteit, dien je kokos net als steenwol eerst in te wateren en op de juiste pH-waarde te brengen; lees hier hoe je dat kan doen. Kokos kún je in tegenstelling tot steenwol wel met de hand bewateren, maar houd er rekening mee dat je dan zeker dagelijks water moet geven, en beter nog tweemaal daags. Kokos mag namelijk niet uitdrogen, en houdt water niet zo lang vast als aarde. Verder zorgt kationen uitwisseling ervoor, dat je op kokos meer calcium en magnesium moet toevoegen.

Voor- en nadelen van kokos

+ Snelle groei, veel opbrengst
+ Biologisch natuurproduct
+ Betere smaak (volgens sommigen)
+ Semi bufferende werking
+ Kan voorbemest worden
+ Licht, luchtig medium
+ Goede controle van voedingsstoffen
– Droogt snel uit
– Gevoeliger voor de varenrouwmug

Kleikorrels: zeer veelzijdig

Kleikorrels of hydroton zie je vaak in grote plantenbakken in bedrijfspanden of hotels. Het betreft gekookte kleikorrels die door de hoge kooktemperatuur poreus zijn geworden. Door hun structuur en vorm houden ze goed zuurstof en water vast, en ze zijn pH-neutraal. De korrels zijn er in verschillende maten en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan je de korrels bijvoorbeeld gebruiken om een aardemengsel luchtiger te maken, maar je kunt er ook hydrologisch mee kweken.

hydrokorrels medium wietplanten

Kleikorrels zijn een veelzijdig medium, geschikt voor druppelsystemen, DWC-systemen en eb- en vloed systemen. Je kunt ze echter ook gewoon door aarde mengen, om dat luchtiger te maken.

Volledig hydrologisch kweken kan op meerdere manieren met kleikorrels. Je kunt het gebruiken bij een DWC kweek, waarbij je slechts een klein potje met kleikorrels gebruikt. Het grootste deel van de wortels groeit dan uit het potje, en hangt in het voedingswater. Het is ook mogelijk om de wortels volledig in korrels te zetten. Via een druppelsysteem wordt dan water met voeding op de korrels gedruppeld.

Verder lenen kleikorrels zich ook zeer goed voor een eb- en vloed systeem, omdat ze vocht niet heel lang kunnen vasthouden. Bij een eb- en vloed systeem staan de planten in potten met kleikorrels in een grote tray, die een paar keer per etmaal onder water gezet wordt.

Voor- en nadelen van kleikorrels

+ Veelzijdig
+ Herbruikbaar
+ Optimale controle van voedingsstoffen
+ Goed watervasthoudend vermogen
+ Luchtig
– Geen bufferende werking
– Minder steun aan de wortels

(advertentie)