(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De juiste LED kweeklamp en het juiste aantal daarvan kiezen, kan een lastige klus zijn. LED’s kunnen namelijk verschillende uiteenlopende eigenschappen hebben op het gebied van efficiëntie, stralingshoek en lichtspectrum. Toch is er een simpele regel om in te schatten wat een geschikte LED kweeklamp is, en hoeveel je er zou moeten ophangen op basis van het oppervlak van je kweekruimte.

LED kweeklampen verschillen veel meer onderling dan HPS lampen ooit gedaan hebben. Eigenlijk is iedere LED wat dat betreft een beetje anders. Eén ding verschilt echter niet ál te veel en dat is de correlatie tussen het verbruikswattage en de hoeveelheid licht. Mits we rekening houden met de efficiëntie en de stralingshoek, kunnen we daarom de Watts per vierkante meter regel gebruiken om in te schatten hoeveel lampen je van een bepaald type nodig hebt voor elke kweekruimte.

Watts per vierkante meter

Het verbruikswattage van een kweeklamp kan je een hoop vertellen. Niet alleen op hoeveel grammen droge wiet je aan het einde van je kweek mag rekenen maar ook hoeveel ruimte de lamp nodig heeft. Veel fabrikanten van LED kweeklampen tonen je dan ook een zogenaamde PPFD kaart. Op zo’n kaart zie je het oppervlak dat de lamp belicht op een bepaalde hoogte, met de hoeveelheid licht in micromol per Joule (µmol/J) op verschillende plekken op dat oppervlak.

Je hebt veel meer LED’s met een lage efficiëntie nodig om een vierkante meter te beschijnen. Foto: Thichaa, Shutterstock

Maar niet iedere fabrikant stelt zulke kaarten beschikbaar helaas. Dan komt de Watts per vierkante meter regel van pas. Daarmee kun je namelijk redelijk inschatten of een bepaalde LED kweeklamp in staat is om jouw hele kweekoppervlak te beschijnen. Vooral bij LED’s moeten we echter wel rekening houden met kwaliteitsverschillen. Sommige modellen produceren namelijk aanzienlijk meer licht met dezelfde hoeveelheid stroom. De PPE waarde van de lamp geeft dat gelukkig aan, en wordt gemeten in micromol per Joule.

Stel, twee LED lampen verbruiken beiden 200 Watt aan stroom, maar de een heeft een output van 1 µmol/J, en de andere lamp een output van 2 µmol/J. In dat geval is de eerste lamp maar half zo efficient als de tweede. Hij produceert namelijk met hetzelfde stroomverbruik, maar de helft aan fotonen. Als we daarmee rekening houden kunnen we een redelijk goede vuistregel maken op basis van het verbruikswattage.

Hieronder zien je de PPFD kaarten van de 120 Watt (links) en 160 Watt G-Bars in de CNNBS kweekkast met een oppervlak van 60 bij 60 centimeter.

Lage, gemiddelde en hoge efficiëntie LED kweeklampen

We onderscheiden drie typen LED kweeklampen voor de vuistregel van het aantal benodigde Watts per vierkante meter. Namelijk de lage efficiëntie LED kweeklampen, oftewel de goedkope modellen die je ook wel op Amazon of AliExpress kunt tegenkomen. Dit zijn LED kweeklampen met een PPE waarde van ongeveer 1,0 µmol/J. Let er bij dit soort lampen trouwens goed op dat je met het werkelijke verbruikswattage rekent, want sommige aanbieders vermelden een wattage aan HPS lampen waarmee de LED vergeleken wordt, in plaats van het werkelijke stroomverbruik. Van deze lage efficiëntie LED kweeklampen heb je zo’n 525 tot 640 Watts per vierkante meter nodig.

Dan zijn er de gemiddeld efficiënte LED kweeklampen met een PPE waarde van ongeveer 1,5 µmol/J. Hieronder vallen de wat oudere LED’s die vaak een behuizing hebben en actieve koeling. Hiervan heb je voldoende als je zo’n 320 tot 430 Watts per vierkante meter gebruikt.

Tenslotte heb je de meest efficiënte LED kweeklampen, met kwalitatieve diodes zoals die van Samsung of Osram of Cree en goede drivers. Deze LED’s produceren meestal een full-spectrum licht en hebben een PPE waarde van zo’n 2,5 µmol/J. Van deze nieuwe generatie LED kweeklampen heb je zo’n 265 tot 320 Watts per vierkante meter nodig.

Met LED’s met een hoge efficiëntie is 265 tot 320 Watts per vierkante meter voldoende. Foto: 22August, Shutterstock

Lichtspreiding

Met de Watts per vierkante meter regel kun je een goede inschatting maken van het aantal LED kweeklampen dat je nodig hebt. Toch is dat nog niet het hele verhaal. Behalve de PPE waarde van de lamp moet je namelijk ook nog rekening houden met de lichtspreiding. Sommige LED’s hebben namelijk lenzen, die het licht bundelen. De intensiteit in het midden onder de LED is dan erg hoog maar aan de randen een stuk minder.

Een kweeklamp zou het licht zo goed mogelijk moeten verdelen over het kweekoppervlak. Overal op het kweekoppervlak zou je een PPFD waarde tussen de 600 en 900 µmol/m2/s moeten hebben. Waardes onder de 200 µmol/m2/s is eigenlijk te weinig voor wietplanten. Vergelijk bij het kiezen van een LED daarom ook de PPFD kaarten en kies een lamp die jouw kweekoppervlak het beste belicht.

(advertentie)