- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Kieswijzer voor (medi)wietsoorten!
Het kiezen van een wietsoort die goed aansluit op je persoonlijke behoeften is bijna net zo lastig als het uitvogelen van je politieke voorkeur. Vandaar dat het Patient’s Care Colective uit Berkeley, Californië met een handige kieswijzer komt. Daarop zie je in één oogopslag welke wietsoort het beste is voor jou!
Ze noemen het de PCC7 en het is een unieke classificatie van wietsoorten in zeven groepen, op basis van genetische achtergrond en terpenen. Want in tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft THC niet de allergrootste invloed op het effect van een wietsoort. Meer en meer komt men er namelijk achter dat de verschillende effecten van diverse wietsoorten door een combinatie van THC en terpenen (smaakstoffen) worden veroorzaakt. Het zijn dus de terpenen die het verschil betekenen tussen een slaperig avondje bankhangen of een creatieve brainstorm en een euforische high.
Met honderden, zo niet duizenden verschillende wietsoorten wereldwijd is het nagenoeg onmogelijk om de effecten van iedere wietsoort apart te beschrijven. Patient’s Care Collective heeft daarom een indeling gemaakt en wietsoorten verdeeld over zeven groepen; Clear Sativa’s, Heavy Sativa’s, Clear Hybrids, Even Hybrids, Heavy Hybrids, Clear Indica’s en Heavy Indica’s. Aan de hand van de zeven groepen kunnen mensen de werking van een bepaalde (medicinale) wietsoort van tevoren redelijk goed voorspellen.
Mentaal en lichamelijk
Of een wietsoort nou vooral energie geeft en creatief maakt of je lekker laat slapen en pijn goed bestrijdt, cannabis heeft altijd een effect op zowel het lichaam als de geest. Vandaar dat dat ook van ieder van de zeven groepen beschreven wordt. Om de geestelijke effecten te beschrijven worden de termen zwaar, psychoactief, creatief, euforisch, sociaal en fysiek gebruikt. De lichamelijke effecten worden omschreven als verdovend, ontspannen, kalm, actief, energiek en stimulerend. Hier volgt de infographic, voor het gemak hebben we de beschrijvingen van de zeven groepen ook naar het Nederlands vertaald. Klik op de infographic voor een vergroting en lees verder voor de Nederlandse beschrijvingen.
Groep 1, zware indica’s
De fysieke effecten van zware indica’s variëren van verdovend tot ontspannend, terwijl de mentale effecten van zwaar tot psychoactief gaan. Zware indica’s zijn aan te raden om tegen slaapproblemen te gebruiken, om mee te ontspannen en pijn mee te bestrijden. Voorbeelden van zware indica’s zijn Midnight, Grand Daddy Purple, en Afghani Goo. Zware indica’s hebben doorgaans het meeste van de smaakstof Myrceen en zijn ook rijk aan Bèta-caryofylleen en Linalool, het geeft ze een fruitige smaak.
Groep 2, heldere indica’s
De lichamelijke effecten van de heldere indica’s variëren van ontspanning tot kalmte terwijl de geestelijke effecten van alert tot helder gaan. Heldere indica’s zijn aan te raden voor lichamelijke ontspanning waarbij je nog steeds goed kunt functioneren. Voorbeelden van heldere indica’s zijn Bubba Kush, Northern Lights en Master Kush. Deze wietsoorten hebben doorgaans het meeste van de smaakstof Bèta-caryofylleen en zijn ook rijk aan Myrceen en Linalool en hebben een aardse smaak.
Groep 3, zware hybrides
Hybriden zijn kruisingen tussen indica’s en sativa’s. De lichamelijke effecten van zware indica’s gaan van kalm tot verdovend terwijl de geestelijke invloed varieert van psychoactief tot creatief. Zware hybrides worden aangeraden wanneer je op zoek bent naar een balans tussen geestelijke en lichamelijke verlichting zonder te loom te worden. Voorbeelden van zware hybriden zijn OG Kush, Gorilla Glue #4 en Girl Scout Cookies. Qua smaakstoffen hebben deze wietsoorten het meeste Limonene en zijn ze verder ook rijk aan Bèta-caryofylleen en Myrceen. Ze hebben een skunk (de wietsoort) achtige smaak.
Groep 4, evenwichtige hybrides
Evenwichtige hybrides geven fysieke effecten die variëren van kalm tot actief terwijl de mentale effecten creatief en sociaal kunnen zijn. Deze wietsoorten worden aangeraden voor mensen die een gebalanceerd effect willen (niet te loom en niet te energiek). Voorbeelden zijn S.A.G.E., Blue Bubble en XJ13. Deze wietsoorten hebben doorgaans evenwichtige hoeveelheden aan Limonene, Bèta-caryofylleen en Myrceen en hebben daarmee een wat bloemige smaak.
Groep 5, heldere hybrides
Heldere hybrides geven lichamelijke effecten die variëren van wakker tot actief. De geestelijke effecten gaan van alert tot helder. Heldere hybrides zijn aan te raden wanneer je een balans zoekt tussen lichamelijke en geestelijke ontspanning, maar daarbij graag wat helderder blijft. Voorbeelden van heldere hybrides zijn White Widow, Blue Dream en Super Silver Haze. Deze wietsoorten hebben vaak veel Myrceen maar zijn ook rijk aan Pineen en Bèta-caryofylleen en hebben een naaldboom achtig aroma.
Groep 6, zware sativa’s
Zware sativa’s geven een lichamelijk effect dat van actief tot energiek varieert. De geestelijke effecten gaan van psychoactief tot euforisch. Het zijn goede wietsoorten voor mensen die op zoek zijn naar intense en stimulerende lichamelijke effecten en een zwaar mentaal effect. Voorbeelden van zware sativa’s zijn Cherry AK, Sour Diesel en Trainwreck. Zware sativa’s bevatten vaak het meeste Myrceen maar zijn ook rijk aan de smaakstoffen Bèta-caryofylleen en Ocimene en hebben daardoor een zoete smaak.
Groep 7, heldere sativa’s
Heldere sativa’s lichamelijke effecten gaan van energiek tot stimulerend terwijl de geestelijke effecten sociaal en helder zijn. Ze zijn aan te raden voor iedereen die op zoek is naar een helder geestelijk gevoel en weinig tot geen lichamelijk effect. Hierdoor zijn het ook de ideale wietsoorten om overdag van te genieten. Voorbeelden zijn Durban, Lambsbread en Jack Herer. Qua aromatische stoffen hebben deze wietsoorten het meeste Terpineen maar zijn ze ook rijk aan Ocimene en Myrceen en hebben ze daardoor vaak een kruidige smaak.