- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kijk, de CNNBS buitenwiet kweekkalender van 2023
Kijk eens aan, daar is hij weer! Onze handige buitenwiet kweekkalender die de hele zomer meegaat, en helemaal compleet is, met daglengtes en gemiddelde temperaturen. Hij loopt van februari tot en met oktober dus hij komt de hele zomer van pas. Tijd dus om je handen weer te laten wapperen voor buitenwiet!
Buiten met wietplanten tuinieren kan officieel weer vanaf IJsheiligen, maar ook nu is er al genoeg te doen, zoals je op de kalender kunt zien. Neem nu de tijd om rustig na te denken over alle mooie wietsoorten die je dit jaar buiten gaat kweken. Bestel ze alvast zodat je meteen kunt beginnen als het weer dat toelaat. Ook kun je alvast voor je eigen biologische compost aan de slag, door bijvoorbeeld een paar mooie wormtorens te maken en je groenafval op te sparen.
Kortom, sla deze pagina even op in je favorieten als je dat nog niet gedaan had. Dan weet je van maand tot maand namelijk precies hoe lang het dagelijks licht is buiten, welke temperatuur je kunt verwachten en wat je buiten te doen staat. We hopen op een mooie zomer met veel zon, veel wietplanten en een heerlijke Indian nazomer.
CNNBS buitenwiet kweekkalender 2023
Februari
Daglengte: 09:02 uur – 10:45 uur • Gemiddelde temperatuur: 3,9 graden (5,3 graden in 2022)
- Februari: Wietzaden kiezen en bestellen.
- Februari: Wie zelf stekken voor buitenwietplanten wil maken kan nu binnen onder kunstlicht een moederplant opkweken.
- Februari: Buiten kan de grond voorbewerkt worden. Losscheppen, mestkorrels mengen en wormen en compost toevoegen. Maak wormtorens op plaatsen waar straks wietplanten in de volle grond komen.
- Februari: Je kunt nu alvast binnen een moederplant opkweken, zodat je er in mei stekken van kunt nemen om buiten te kweken.
- 5 februari: Volle maan
Maart
Daglengte: 10:49 uur – 12:52 uur • Gemiddelde temperatuur: 6,5 graden (7,3 graden in 2022)
- Maart: Wietzaden bestellen.
- Maart: Start deze maand met het vangen van slakken. Vanaf eind maart leggen slakken namelijk hun eerste 400 eieren(!) via kieren onder aardkluiten. Na 3 weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden later zullen deze zich eveneens al beginnen voort te planten. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
- Maart: Laatste kans om binnen een moederplant te zaaien, voor stekken later in het seizoen.
- 7 maart: Volle maan
- Eind maart: De allereerste wietplanten kunnen binnen eventueel alvast worden ontkiemd op een zonnige plaats op de vensterbank. Let wel op want de dagen duren nog te kort. Verleng de dagen daarom een paar uur met extra kunstlicht (bijvoorbeeld van een spaarlamp, LED of voorgroeilamp) zodat wietplanten niet meteen gaan bloeien.
April
Daglengte: 12:56 uur – 14:49 uur • Gemiddelde temperatuur: 9,9 graden (9,3 graden in 2022)
- April: Stekken maken van moederplanten die je in februari (uiterlijk maart) hebt gezaaid.
- 17 april: Dagen duren vanaf nu langer dan 14 uur, lang genoeg licht dus voor wietplanten om in de groeifase te blijven zonder hulp van kunstlicht. Wietzaden kunnen vanaf nu binnen voor het raam ontkiemen en voorgroeien, zonder hulp van kunstlicht om de dagen te verlengen.
- 6 april: Volle maan
- Eind april: Wie het risico op nachtvorst aandurft, kan de eerste wietplanten alvast buiten zetten.
Mei
Daglengte: 14:53 uur – 16:23 uur • Gemiddelde temperatuur: 13,4 graden (14 graden in 2022)
- 11 tot 14 mei: IJsheiligen, na deze dagen is de kans op nachtvorst nihil. Wietplanten kunnen veilig naar buiten.
- 5 mei: Volle maan
- Tweede helft van mei: Dit is hét moment om autoflower wietzaden te laten ontkiemen. Eenmaal in het zaailing-stadium kunnen ze dan buiten gezet worden. Wanneer je autoflowers nu zaait, groeien en bloeien ze in de drie mooiste maanden van het jaar. Rond de tweede week van augustus zijn ze dan ongeveer klaar voor de oogst.
Juni
Daglengte: 16:25 uur – 16:41 uur • Gemiddelde temperatuur: 16,2 graden (17,1 graden in 2022)
- 4 juni: Volle maan (supermaan)
- Langste dagen van het jaar: 18 t/m 24 juni – 16:45 lichturen per dag.
- Juni: Autoflower wietplanten groeien explosief snel en ontwikkelen hun eerste bloeiverschijnselen. Niet-autoflowers genieten volop van de warmer wordende temperatuur, en worden in juni ook snel groter.
Juli
Daglengte: 16:40 uur – 15:32 uur • Gemiddelde temperatuur: 18,3 graden (18,6 graden in 2022)
- 3 juli: Volle maan
- Juli: Autoflower wietplanten krijgen steeds dikkere toppen. Vroeg bloeiende niet-autoflowers laten wellicht al hun allereerste bloeiharen zien. Gebruikte je reguliere (niet gefeminiseerde) wietzaden, let dan vanaf nu goed op de nodes / oksels van de zijtakken van je wietplanten, om de voorbloei van eventuele mannelijke planten snel te herkennen. Bij vrouwelijke planten groeien hier druppelvormige zaadzakjes met daaruit twee witte draden. Mannelijke wietplanten krijgen op dezelfde plek bloemknoppen, deze zien eruit als balletjes op korte dunne steeltjes.
- Tweede week van juli: Door fotoperiode gevoelige wietplanten (niet autoflowers dus) vanaf nu dagelijks te verduisteren, gaan ze nu alvast in bloei. Door het mooie weer van augustus zullen de toppen beter ontwikkelen en zijn je wietplanten eerder klaar waardoor de kans op toprot en andere schimmels enorm afneemt.
Augustus
Daglengte: 15:29 uur – 13:39 uur • Gemiddelde temperatuur: 17,9 graden (20 graden in 2022)
- Tweede week van augustus: Autoflowers die in de tweede week van mei zijn ontkiemd zijn nu ongeveer klaar om geoogst te worden. Tijd om ze te knippen en ondersteboven in het donker te laten drogen maar check wel even of ze ook echt oogstrijp zijn. Droog bij kamertemperatuur, zonder het proces te versnellen. Het drogen duurt een dag of tien en is klaar wanneer takjes met een knak breken wanneer je ze buigt.
- 1 augustus: Volle maan (supermaan)
- 31 augustus: Volle maan (supermaan)
- 26 Augustus: De dagen duren vanaf deze dag minder dan 14:00 uur en worden steeds korter. Niet-autoflowers beginnen aan hun bloeifase. Wie in de tweede week van juli begon met het verduisteren van zijn fotoperiode wietplanten, kan daar nu mee stoppen. De nachten duren lang genoeg voor de planten om op eigen kracht door te blijven bloeien.
September
Daglengte: 13:35 uur – 11:39 uur • Gemiddelde temperatuur: 14,7 graden (14,6 graden in 2022)
- September: Fotoperiode wietplanten (niet autoflowers) krijgen steeds meer bloeiharen en vormen toppen. Hou je wietplanten bij regenachtig weer zo droog mogelijk. Een afdak dat je kunt weghalen of een droge binnenplek is aan te raden. Denk ook aan winderige dagen en verstevig wietplanten met een net of stevige bamboestokken.
- 29 september: Volle maan
- 23 September: Officieel begin van de herfst.
Oktober (croptober)
Daglengte: 11:35 uur – 09:38 uur • Gemiddelde temperatuur: 10,9 graden (13,1 graden in 2022)
- 28 oktober: Volle maan
- Oktober: Het is herfst en de meeste buitenwiet staat volop in bloei. Een combinatie die in de lage landen vaak voor budrot (toprot) zorgt. Wees hierop voorbereid, vooral als het een nat en koud najaar is. Als je toprot ziet, dan kun je meestal beter direct oogsten. Beter iets te vroeg geoogst dan je oogst verliezen aan de gevreesde grijze schimmel. Kwekers spreiden soms ook hun kansen, door alvast een deel van de best ontwikkelde toppen te oogsten, en de rest nog een kans te geven om verder te bloeien.
Dat was hem weer: de CNNBS buitenwiet kweekkalender van 2023. Hou hem erbij als je werkzaamheden in de tuin gaat plannen, en laat ook vooral niet na om ons even te laten weten wat we eventueel nog toe zouden moeten voegen aan de kalender. Geniet van je zelf gekweekte wiet, en van de zomer!