- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kijk Rutte, zo kan het ook met cannabis!
Terwijl de Nederlandse overheid als een struisvogel blijft ontkennen dat de war on drugs – die tegen cannabis toch zeker – voorbij en verloren is, doen ze het in Canada heel anders. Ook daar is een relatief jonge liberaal premier aan de macht, alleen weet Justin Trudeau wél wat goed is voor zijn bevolking als het op wiet aankomt. Na de beloofde landelijke legalisering van recreatieve wiet vorig jaar, steunt de federale regering nu wetenschappelijke research naar cannabis met bijna 17 miljoen euro!
Dag Nederland, hallo Canada!
Het doet als cannabisliefhebber pijn in alle zintuigen als je ziet hoe Canada de koppositie verovert op de internationale wietmarkt. Immers, wij hadden tientallen jaren een voorsprong met onze coffeeshops en het gedoogbeleid (hoe krakkemikkig dat inmiddels ook is). Die mooie uitgangspositie is vanaf eind jaren negentig dankzij diverse kabinetten met CDA en VVD aan boord finaal verkwanseld. Tegenwoordig hobbelt Nederland als een kansloze hangjongere achteraan het internationale cannabisklasje.
In Canada hebben ze ook een liberale minister-president: Justin Trudeau. Die maakte zijn verkiezingsbelofte waar dat hij wiet ging legaliseren: 17 oktober 2018 was het zover. Het maakt de weg vrij voor Canadese bedrijven om de wereld te veroveren, maar de staat doet daar nog veel meer om wiet uit het onterechte verdomhoekje te halen na tientallen jaren war on drugs.
Geld voor onderzoeksprojecten met cannabis
Vorige woensdag bijvoorbeeld maakte Bill Blair, de verantwoordelijke minister voor de ‘Cannabis Act’ in Calgary bekend dat de federale regering 25 miljoen Canadese dollar (16,6 miljoen euro) toezegt voor onderzoeksprojecten in heel het land.
“Deze projecten hebben als doel om meer kennis te verzamelen die nodig is om op bewijs gebaseerd beleid en regulering te ontwikkelen ten aanzien van cannabis”, zo verklaarde de minister. Dat hij dat juist in ‘schaatsstad’ Calgary deed, is geen toeval. Drie wetenschappelijke projecten aan de University of Calgary krijgen een deel van de overheidsmiljoenen.
Cannabinoid Hyperemesis Syndrome
Eén van de onderzoeken daar duikt in het zogeheten Cannabinoid Hyperemesis Syndrome. Dat is het verschijnsel dat consumenten die regelmatig en langdurig wiet gebruiken een plotselinge intolerantie ontwikkelen voor cannabis.
Lees ook: ‘Wat is Cannabinoid Hyperemesis Syndrome en wat doe ik er tegen?!‘
Een andere studie die gesubsidieerd wordt gaat een programma voor voorlichting en schadebeperking voor de jeugd ontwikkelen. De derde studie gaat op zoek naar een behandeling tegen migraine met behulp van wiet.
Dat is nog eens andere koek dan 100 miljoen euro aan justitie geven voor nóg meer heksenjacht op wiettelers (voor de strijd tegen ‘ondermijning’ zeggen de volksmenners in Den Haag), zoals premier Rutte doet. Of een bij voorbaat kansloos experiment met staatswiet in 6 tot 10 Nederlandse plaatsen.
Het lijkt en is allemaal behoorlijk zielig vergeleken bij de realiteit anno 2019 in de rest van de wereld. Als we nooit een gedoogbeleid of coffeeshops hadden gehad was het wellicht een ander verhaal geweest, maar die hebben we wél al sinds 1976!
Wiet is geen one-size-fits-all middel
En het is echt niet zo dat de complete liberale regering van Justin Trudeau in Canada zelf aan de wiet zit. Minister Blair: “Ik wil het volkomen duidelijk maken dat het niet de intentie van de Canadese regering is om het gebruik van deze drug te promoten. Maar voor volwassenen die ervoor kiezen om cannabis te gebruiken, denken we dat het absoluut essentieel is dat zij de mogelijkheid krijgen om veiliger en gezondere keuzes te maken.”
“Wiet is heen one-size-fits-all substantie”, vervolgt deze verstandige minister. “Eenvoudig gezegd hebben verschillende mensen verschillende reacties op wiet, dus het is echt belangrijk dat zij worden geïnformeerd door wetenschappelijk onderzoek en bewijs.”
Vier zinnen die meer wijsheid verraden dan ALLES wat ministers in Nederland hier de afgelopen 20 jaar over hebben gezegd, het is de bittere waarheid…
Jongeren worden serieus genomen in Canada
Nadat minister Blair de miljoenen had toegezegd nam hij deel aan een discussie met jongeren. En verdomd, ook daar laat Canada zien dat ze het een stuk beter begrijpen dan Nederland. Mark Rutte roept dat wiet allemaal rotzooi is, dat je IQ ervan naar de kloten gaat en dat je er nóóit aan moet beginnen.
Canadees Blair zegt daarentegen: “Vele jaren konden we onze kinderen zeggen: Just Say NO. Nu kunnen we beginnen met onze kinderen te vertellen: Think.”
“Nadenken over wetenschap, het bewijs, de impact op je leven. Het potentiële gevaar en risico’s van je beslissingen. En die keuzes moeten voortkomen uit bronnen die ze kunnen vertrouwen”, aldus de minister in Calgary. Een deel van het overheidsgeld gaat dus ook naar voorlichting van de jeugd over veilige consumptiepraktijken…