(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In grote delen van de lage landen zijn de daken momenteel bedekt met een laag sneeuw. Dit zorgt niet alleen voor schilderachtige tafereeltjes, maar kan zolderkwekers ook duur komen te staan. Dat ene huis in de straat zónder besneeuwd dak valt nu nogal op. Let dus op je dak wanneer je op zolder kweekt, dat doet de politie namelijk ook!

Gelukkig sneeuwt het niet zo vaak in de lage landen, maar als het dan eens gesneeuwd heeft zoals nu, maakt de politie daar dankbaar gebruik van. In Brabant riep de politie afgelopen zaterdag zelfs op tot het verraden van buren die een schoner dak hebben dan de rest. Reden temeer om als zolderkweker even extra op te letten hoe je dak erbij ligt.

Laat sneeuw niet smelten!

Een sneeuwvrij dak kan aanleiding zijn voor de politie om eens even polshoogte te komen nemen. In Ten Boer werd onlangs op deze manier een wiet-Pool ontmaskerd en ook in Den Bosch was het vorige maand raak dankzij een sneeuwvrij dak. Het is zo makkelijk scoren dat politie nu zelfs oproept om je sneeuwvrije medemens op te geven voor een bezoekje van de blauwhemden.

Als zolderkweker zul je er dus voor moeten zorgen dat de sneeuw netjes op je dak blijft liggen, net als bij de buren. Dit is meestal een kwestie van goed isoleren van je zolder met isolatieplaten. Alleen voor een zolderkweker die van het ene op het andere moment met sneeuw wordt geconfronteerd is dit wellicht niet snel genoeg te regelen, die heeft behoefte aan een snellere oplossing.

Isoleren

Eigenlijk moet je je als zolderkweker op sneeuw voorbereiden voordat de sneeuwvlokken uit de lucht komen vallen. De beste remedie is om te beginnen het isoleren van de zolder. Dit kan vrij eenvoudig met glaswol of steenwol isolatiemateriaal tussen de dakbalken te plaatsen.

Stilstaande lucht is een van de beste isolatiematerialen. Het valt daarom ook ten zeerste aan te bevelen om niet direct op je zolder te kweken, maar gebruik te maken van een kweekkast of kweektent. Om een extra isolerende laag lucht te creëren, kun je op ongeveer een meter afstand van je kweektent een laag plastic aanbrengen.

Gespecialiseerde shops verkopen ook soms speciale antidetectie folie. Deze kun je ook gebruiken om je zolder extra mee te isoleren. Zorg ervoor dat de stroken antidetectie folie elkaar goed overlappen om geen verlies van warmte door deze kieren te krijgen.

Isoleer je zolder goed vooraleer je aan een zolderkweek begint. Foto: photopixel, Shutterstock

Luchtafvoer

Wellicht nog belangrijker dan het isoleren van de zolder, is het op de juiste manier afvoeren van de warme lucht uit je kweekruimte. Blaas je die namelijk rechtstreeks uit je tent de zolder in, dan zal de hele zolder opwarmen. Is de zolder dan ook nog eens niet goed geïsoleerd, dan smelt de sneeuw zo van je pannen.

Slimmer is dus om je luchtafvoer niet direct de ruimte in te blazen, maar hem aan te sluiten op een bestaand afvoerkanaal zoals een schoorsteen of het kanaal van je verwarming. Zorg er dan wel voor dat zo’n afvoerkanaal veilig te gebruiken is en dat de opening groot genoeg is. Zou je namelijk van een grote afvoerslang naar een klein afvoerkanaal gaan, dan kan het gebeuren dat je teveel luchtweerstand krijgt.

LED en dimmen

Mocht je de mogelijkheid hebben om je lampen tijdens sneeuwdagen te dimmen, dan kan dit natuurlijk ook helpen door gewoon minder warmte te produceren. Het kan ook geen kwaad om tijdens zulke dagen even tijdelijk over te schakelen op LED. LED’s produceren over het algemeen minder warmte, en kunnen tijdens dit soort dagen, en in de zomer als het juist weer te heet wordt voor je planten, uitkomst bieden.

Een dimbare ballast of led kweeklamp kan tijdelijk uitkomst bieden wanneer sneeuw op het dak moet blijven liggen.

Kijk tenslotte zelf ook goed naar het sneeuw op je dak en beslis tijdig of het wel veilig genoeg is om door te kweken. Zit je aan het einde van een oogst of moet je net beginnen, dan kun je wellicht besluiten om eerder te oogsten of later te beginnen en de sneeuwdagen gewoon over te slaan.

(advertentie)