- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Met je kind over wiet praten, zo kan dat
Als ouder weet je dat er een tijd komt dat je kinderen geconfronteerd worden met de waarheden van het leven. Net zoals het moment dat je ze moest uitleggen over sinterklaas, komt er ook een tijd dat je open moet zijn over wiet, zeker wanneer je daar zelf van geniet.
Het ouderschap valt prima te combineren met verantwoordelijk wietgebruik. Je kinderen zijn er immers ook allang aan gewend dat volwassenen weleens alcohol drinken, een veel heftiger roesmiddel dan cannabis. Wat een gesprek over wiet alleen lastiger kan maken dan een gesprek over alcohol, is het stigma dat helaas nog steeds aan cannabis kleeft.
Stigma
Het hangt natuurlijk van je omgeving af, hoe zwaar dat stigma weegt, maar iedere wietgenieter krijgt ermee te maken. Ben je bijvoorbeeld een leraar of misschien ben je zelfs wel een politieagent, dan wil je waarschijnlijk niet dat je kind zo’n eerlijk onderonsje over cannabis gaat rondbazuinen. Kunstenaars en mensen die in een omgeving werken waar er open en gewoon over wiet wordt gedaan, zullen wat minder moeite hebben om met hun kinderen over cannabis te praten.
Maar in welke sociale kringen je je ook begeeft, je kinderen zullen vroeger of later met wiet geconfronteerd worden, zeker wanneer je daar zelf van geniet. Je kunt ervoor kiezen om het onderwerp te ontwijken, en dat is tot een bepaalde leeftijd waarschijnlijk ook het beste, maar op enig moment is het beter om je kinderen zelf de juiste voorlichting te geven.
Het stigma zorgt ervoor dat een gesprek over wiet er niet makkelijker op wordt. Je kunt je kind wel over cannabis vertellen, maar moet daarbij tegelijk duidelijk maken dat het een persoonlijke privé-aangelegenheid is. Je kind moet weten dat niet iedereen hetzelfde over cannabis denkt en dat mensen vooroordelen zullen hebben. Vertel je kinderen ook dat zo’n vooroordeel niet goed is, net zoals vooroordelen op basis van huidskleur of geloof verkeerd zijn, maar laat ze wel weten dat het bestaat.
Rolmodel
Als ouder ben je je kinds grootste rolmodel. Alles wat jij doet en hoe jij in het leven staat, zal overslaan op je kinderen. Wanneer jij regelmatig van wiet geniet, maar daar niet met je kinderen over praat, is de kans groot dat ze zelf gaan experimenteren. Het is daarom belangrijk dat je dat voor bent en je kind tijdig vertelt over verantwoordelijk wietgebruik.
Door zelf verantwoordelijk met je leven om te gaan en wiet niet gebruikt als een excuus om je zaken niet goed te regelen, ben je waarschijnlijk al het beste voorbeeld voor je kinderen. Toch is het ook belangrijk om er met ze over te praten. Uiteraard vertel je een 10-jarige daarbij niet hetzelfde als een puber die op school en de straat zelf al met cannabis in aanraking komt.
Ook wanneer je zelf geen wiet gebruikt, of dat altijd voor je kinderen verbergt, blijft het belangrijk om er met ze over te praten. Misschien schuif je het onderwerp het liefst zo lang mogelijk voor je uit, maar weest voorbereid wanneer het toch ter sprake komt. Als je het gevoel hebt dat je kind zelf ook wiet gebruikt, dan is het onvermijdelijk en zou je daar onmiddellijk met hem of haar over moeten praten. Als dat niet zo is, dan kun je zelf een geschikt moment kiezen, maar wacht er niet te lang mee. Op 16-jarige leeftijd hebben de meeste jongeren zelf al een idee over cannabis gevormd, en dat is meestal geen genuanceerd beeld.
Hét wietgesprek
Wees open en eerlijk, maar hou het simpel en begrijpelijk. Vertel liever niet teveel over je eigen ervaringen toen je jonger was, want die bal kaatst zeker terug. Jongeren zijn heel goed in het omdraaien, ‘jij deed het toch ook, waarom zou ik het niet doen?’. Probeer het wietgesprek ook niet in een ritje naar school te voeren maar neem de tijd om alles wat je wil meegeven goed over te kunnen brengen.
Als je het lastig vind om het gesprek te beginnen, kun je wellicht beginnen met luisteren. Vraag je kind bijvoorbeeld eens wat hij of zij zelf over wiet weet. Dit zal de discussie op gang brengen en geeft jou de gelegenheid om erachter te komen of dit wel het juiste moment is om het erover te hebben. Is dat niet het geval dan kun je bijvoorbeeld simpelweg uitleggen dat wietgebruik net als autorijden en alcohol drinken iets voor volwassenen is.
Leg je kind uit dat er veel activiteiten zijn die niet geschikt zijn voor kinderen. Geef daarbij voorbeelden zoals inderdaad autorijden en alcohol drinken, maar ook het aangaan van leningen, trouwen, sex hebben et cetera zijn voorbeelden van dingen waar kinderen mee zouden moeten wachten tot ze volwassen zijn.
Eerlijk en open
Merk je dat je kind al wel verder is in de ontwikkeling en dat het nodig is om verder te gaan met het wietgesprek, vertel ze dan over verantwoordelijk gebruik ervan. Leg je kind uit dat wiet een roesmiddel is, en dat het krachtige effecten kan hebben. En dat het om die reden niet voor niets iets voor volwassenen is.
Leg uit dat het roken van cannabis schadelijk kan zijn voor het onvolwassen brein, en dat het de luchtwegen kan irriteren. Vertel ook dat de effecten ervan, net zoals de effecten van alcohol, de fysieke en mentale ontwikkeling van je kind kan schaden.
Mocht je kind al (emotionele) problemen hebben, vertel dan dat wiet daar niet de oplossing voor is en de problemen op dit moment in het leven van je kind, waarschijnlijk alleen maar groter zal maken. Wiet roken op school zal ervoor zorgen dat je kind zich niet kan concentreren en leren. Vertel je kind ook over de kosten van wiet, en dat als je er onverantwoordelijk mee omgaat het een tijd- en geldslurpende gewoonte kan worden. Op een te jonge leeftijd wiet gebruiken, lijdt tot problemen op school, thuis en wellicht zelfs tot problemen met de politie. Het is voor hun eigen bestwil om dat te voorkomen.
Verantwoordelijk gebruik
Als je zelf af en toe wiet gebruikt, leg dan aan je kinderen uit dat er een verschil is tussen verantwoordelijk blowen en het misbruiken van roesmiddelen. Wietliefhebbers zijn er in alle soorten en maten. De een rookt misschien wel eens een jointje in het weekend of gebruikt het voor het slapen gaan. Mensen kunnen best dagelijks wiet roken en nog steeds een verantwoordelijk leven lijden.
Het verschil tussen verantwoordelijk gebruik en misbruik is dat verantwoordelijke wietgenieters cannabis integreren in hun andere activiteiten om bijvoorbeeld mee te ontspannen. Bij iemand die wiet misbruikt zal alles in het leven om wiet draaien, en zullen andere activiteiten daaronder lijden. Dat zijn meestal de mensen die een paar jaar later, klagen over hoe ze hun jaren aan wiet verspeeld hebben. Zulke misbruikers worden later soms zelfs zielige prohibitionisten.
Een verantwoordelijk persoon leeft een vol leven en heeft weinig om spijt over te hebben. Hij of zij neemt verantwoordelijkheid voor zijn keuzes zonder anderen of planten daar de schuld van te geven. Waarschuw je kind voor het luie stoner stereotype en maak duidelijk dat je dit soort luiheid en excuses niet zult accepteren, maar veroordeel je kind niet als die toegeeft weleens wiet te roken. Als ze niet verantwoordelijk met hun levens kunnen omgaan zouden ze geen wiet moeten gebruiken.
Wiet is anders
Wanneer je een gesprek met je jongvolwassen kind voert over cannabis, vergeet ze dan niet te vertellen dat cannabis een ander roesmiddel is dan drugs als alcohol, sigaretten, coke en pillen (op recept). Wiet is niet giftig en niet verslavend. Leg uit dat chemische drugs fundamenteel verschillen van planten, en trek daar een duidelijke grens.
Wanneer je het gevoel hebt dat je kind al met pillen en alcohol of andere harddrugs bezig is, dan wordt het een heel ander gesprek. Belangrijk is in ieder geval dat je kind weet dat niet alle drugs hetzelfde is. Ter illustratie kun je koffie bijvoorbeeld vergelijken met alcohol. Beide pepmiddelen, maar totaal verschillend van aard en met totaal verschillende risico’s.
Overdrijf het niet
Je wilt eerlijk zijn en dat is goed. Misschien ben je zelf wel een overtuigd voorvechter van cannabis, maar overdrijf het niet naar je kind toe. Het beste is om eerlijk te zijn. Ga niet samen met je kind blowen als die nog niet volwassen is. Wil je voorkomen dat je kind gaat blowen dan helpt het aan de andere kant ook niet om wiet te demoniseren. Alles wat je demoniseert of verbiedt krijgt voor je kind alleen maar meer aantrekkingskracht.
Het beste is om je kind duidelijk te maken dat je om hem of haar geeft, en dat je hun gezondheid en ontwikkeling belangrijk vind, en dat wiet daarom iets is waar ze mee zouden moeten wachten tot ze volwassen zijn. Wees serieus tijdens het wietgesprek en maak duidelijk dat je geen grapje maakt. Doe er niet lacherig over en voer het wietgesprek ook niet wanneer je zelf wiet gerookt hebt.
Besef tenslotte ook dat wat je ook zegt, je kind uiteindelijk zelf zal beslissen hoe die met wiet om zal gaan. Je bent er niet altijd bij en kinderen bewandelen hun eigen paden. Dat is normaal en hoort bij een gezonde ontwikkeling. Het is jouw taak om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de verleidingen die het leven brengt. Het uitgangspunt zou dan ook altijd moeten zijn om je kind zelfvertrouwen te geven zodat ze zelf de juiste keuzes maken wanneer het erop aankomt.