- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kleurrijke toppen? Zo komt het (en zo kweek je ze)!
Iedereen met toegang tot het internet heeft ze vast eens geliked. Epische foto’s van kleurrijke toppen vol kristallen. Buds met prachtige verkleuringen, van paars naar rood naar oranje naar geel… Het water loopt ons in ieder geval altijd in de mond bij het zien van zulke plaatjes. Heb je je weleens afgevraagd waar al die mooie kleuren vandaan komen? In dit artikel kom je erachter.
Goed nieuws als je van gekleurde wiettoppen houdt, want in dit artikel vertellen we je waar al die kleurenpracht vandaan komt. Tevens voorzien we je van de nodige tips om zelf zo gekleurd mogelijke cannabis te kweken!
Het herfst effect
Iedereen kent de wietsoort Purple wel. Een prachtig voorbeeld van een buitenwietsoort die bij koude temperaturen paars kleurt. Maar wist je dat er veel meer kleuren in cannabis te vinden zijn? Het geheim van prachtig verkleurde toppen zit hem dan ook voornamelijk in de genetica. In de blauwdruk van de soort staat beschreven hoe een top kán verkleuren. Met de nadruk op kán, want het ligt ook aan de omstandigheden.
Vergelijk het eens met de invallende herfst na de zomerperiode. Als de temperatuur daalt, kleuren de bladeren aan de bomen van fris groen naar rood, geel en oranje. Totdat ze afvallen en jij moet harken. Cannabis doet eigenlijk hetzelfde. Onze dames laten haar kleuren ook pas zien in de tweede helft van de bloeifase, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het is een verschijnsel dat intreedt als de cannabisplant haar rijpingspiek nadert.
Kleurstoffen in cannabis?
Wie onze artikelen hier vaker leest, weet dat de wietplant groen is door de aanwezigheid van bladgroen. Oftewel: de diverse bladgroenkorrels (chlorofyl) die voor fotosynthese mogelijk maken. Maar in de plant zitten ook andere stoffen die kleur brengen in je top. Deze worden anthocyanen genoemd, en zorgen voor een breed spectrum aan kleurcombinaties.
Anthocyanen zitten in de cellen in het blad en in de calyxes (zaadhulsjes). Soms zitten deze pigmentstoffen zelfs in de trichomen! Deze stoffen dienen naast het vergroten van bag appeal ook een evolutionair doel. Door de kleuren trekt de plant namelijk meer insecten zoals bijen en vlinders aan, wat de bestuiving ten goede komt. Tevens lijkt een verkleurde plant ongezond, waardoor schadelijke insecten minder geneigd zijn om er eitjes te leggen. Wist je trouwens dat anthocyanen ook krachtige anti-oxidanten zijn? Ze zitten ook in je frambozen en bosbessen!
De aanmaak van anthocyanen beïnvloeden
Naast de juiste genetica zijn kweekomstandigheden voor gekleurde wiet van belang. Een vitale rol is daarbij weggelegd voor temperatuur. Het is namelijk zo dat koelere temperaturen de productie van chlorofyl vermindert. De plant vindt het letterlijk lastiger om bladgroen aan te blijven maken én te onderhouden. Hierdoor verliest de plant haar natuurlijke groene kleur en komen de andere kleuren naar boven. Logisch, want in de herfst wordt het ook kouder toch?
Sommige wietsoorten hebben zelfs zoveel pigmentstoffen dat de temperatuur helemaal niet hoeft te zakken om verandering te zien. Bij het afbreken van bladgroen in de laatste weken, komen de kleuren vanzelf naar boven. Sterke genetica noemen we dat.
Tip: Veel soorten verkleuren enorm als er een groot verschil zit in de dag- en de nachttemperatuur. Oftewel, als de temperatuur in het bladerdek overdag rond de 25 graden ligt, en ’s nachts slechts rond de 19 graden. Leuk om een keer mee te experimenteren in de laatste kweekweken.
Kleurrijke wiet niet per se sterker
Het is (helaas) niet zo dat prachtig verkleurde planten ook meer THC bevatten. Kleur heeft niets te maken met potentie. Wel is het natuurlijk veel mooier als je je Cvault opent en je gecurede toppen naast een heerlijke smaak ook prachtige kleuren hebben! Dat doet ook wat voor de beleving. Net zoals een mooi opgemaakt bord je eten in een restaurant net even wat lekkerder maakt…
Welke kleuren?
Cannabistoppen kunnen verschillende kleuren laten zien. Daarbij moeten we ook onderscheid maken in het deel van de plant dat verkleurt. Zo kunnen bladeren verkleuren, de zaadhulsjes (calyxes), de bloeiharen en de trichomen zelf. Stamverkleuringen duiden overigens meestal op gebreken. Paarsige stammen komen bijvoorbeeld naar boven in pH-neutrale omstandigheden, richting een pH-waarde van 7,0. Het blauw in een Blue Dream van Humboldt zie je vaker bij pH-waardes van het voedingswater in de laatste weken, boven de 7,0.
Rode verkleuringen komen tegenwoordig vaker voor, maar slaan vaker op rode bloeiharen en niet op een verkleuring van de top zelf. Denk dan bijvoorbeeld aan de coffeeshopklassieker Orange Bud. Echte rode wiettoppen – oftewel rood verkleurde calyxes – zijn lastiger te vinden. Gelukkig hebben we er een aantal in onze klimaatkoelkasten.
Tip: Kweek kleurrijke soorten in de winter. Hierdoor is het makkelijker om te spelen met de temperatuur. Je zet gewoon de verwarming uit! Tevens kun je zogeheten cold-drops gebruiken. Korte momenten van maximaal twee dagen waarin je de temperatuur fors laat zakken. Dat doe je een paar keer in de bloeifase. Let op, want het kan je opbrengst wel iets verminderen.
Naast paars, blauw en rood komen er ook gelige, goudkleurige verkleuringen voor. Dat komt door stofjes die carotenen worden genoemd. Om deze kleuren te krijgen moet je ook iets hoger gaan zitten met de pH-waarde van het voedingswater, aan het einde van de bloeifase. Gold Bar Kush is zo’n soort die geel kan worden. Deze is zeer kristalrijk met een oranje-gelige gloed over de calyxes.
Als laatste in deze opsomming kun je ook pikzwarte wiettoppen tegenkomen. Dit zijn paarse soorten die ongekend donker verkleuren. De genetica hiervan gaat terug naar de originele Vietnamese landrassen, welke bijpassend de naam ‘Vietnamese Black’ kregen. Zwarte soorten zijn vooral bekend om hun intense psycho-activiteit. Oftewel, een flinke trip in je eigen gedachten, eventueel met visuals!
Tip: Wil je alle kleuren uit een wietsoort halen? Kweek dan met een hoogwaardige LED. Het is namelijk zo dat een specifiek spectrum aan licht, voor de aanmaak van meer anthocyanen zorgt. Dat spectrum zit meer in kwalitatieve LED lampen dan een HPS peer. Naast harde toppen en een hogere terpeenproductie verkrijg je dus ook een kleurrijkere cannabis in de kweek met LED. Zorg er wel voor dat de top dan ook licht ontvangt en niet verborgen zit onder een bladerdek. Lees voor meer tips over het kweken met LED vooral ook onze serie over het perfecte bladerdek hier.
Geloof niet alles wat je leest
De naam van een wietsoort kan ook heel vertekenend zijn. Zo kan ‘Red’ in een naam, ook slaan op rode bloeiharen of kan ‘Orange’ slaan op een meer fruitige (sinaasappel)smaak. ‘Pink’ kan dan weer betekenen dat de soort heel kristalrijk is. Ga zo maar door…. Laat je dus vooral niet te veel misleiden door mooie verhalen van de producent en ga zelf op onderzoek uit. Kweek desnoods dezelfde soort nog een keer om al je lessen in te kunnen zetten. Heb je verdere vragen en/of opmerkingen over gekleurde toppen? We verwelkomen je graag met meer tips over het kweken van cannabis. Voel je dus vrij om contact op te nemen middels mail of telefoon, of bezoek onze winkel.