- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Knoppen die op ballen lijken, of ballen die op knoppen lijken?
Mannelijke ballen zijn ongeveer het laatste wat je als wietkweker op je planten wil zien. Zulke mannelijke bloemknoppen duiden namelijk op hermafrodiete planten, of zelfs een volledig mannelijke wietplant. Soms is het echter lastig te zien, en weten zelfs je vrienden het ook niet meer. In zulke gevallen is er gelukkig altijd nog Lieve Muna met haar scherpe blik.
Misschien verbaast het je maar veel kwekers hebben nog altijd moeite met het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bloeiverschijnselen. Spaatje is dan ook zeker niet de enige die niet helemaal duidelijk ziet of zijn planten nu mannelijke ballen hebben of niet. Hij heeft zijn vrienden al naar hun mening gevraagd maar die zijn ook niet helemaal overtuigd. Ik snap dat helemaal, want in dit geval is er volgens mij namelijk iets anders aan de hand…
|
Hoi Spaatje, bedankt voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal lekker gaat, want deze toppen zien er inderdaad een beetje gek uit. De knoppen waarover je het hebt zijn eigenlijk geen knoppen maar gewoon vrouwelijke bloemen. Ze lijken wellicht een beetje op balletjes en dat komt omdat ze zo dik en opgezwollen zijn. Als je echter een foto van een echte mannelijke knop bekijkt, dan zie je duidelijk dat dat toch wat anders is. Ik heb er even een foto bij gezocht om het verschil te laten zien.
Calyxen
Zoals je ziet zijn mannelijke bloemknoppen toch heel anders dan de vrouwelijke knopjes op jouw planten. Deze vrouwelijke knopjes worden calyxen genoemd, en hebben in tegenstelling tot de mannelijke knoppen een druppelvorm. Voordat ze zich openen zijn mannelijke knoppen veel ronder van vorm, en groeien bovendien op een klein steeltje. Daarnaast zitten er geen trichomen op de mannelijke knoppen, zoals bij jouw planten duidelijk wel het geval is.
Het zijn dus sowieso vrouwelijke calyxen op jouw wietplanten, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat deze calyxen bevrucht zijn, en daarom zo dik en opgezwollen zijn. Op jouw tweede foto zie je zelfs dat de calyx al openbarst omdat het zaadje dat erin groeit te dik wordt. Peuter maar eens een van die dikke calyxen open, dan zul je waarschijnlijk zien dat daar een zaadje in groeit.
Net mensen…
Er zijn twee aanwijzingen waardoor ik kan zien dat deze toppen bevrucht / bestoven zijn. Ten eerste omdat ze zo dik en opgezwollen zijn. Normaal gesproken worden calyxen pas helemaal aan het einde van de bloeifase dik en opgezwollen, tenzij ze dus bevrucht zijn en er een zaadje in groeit. Waar ik het ook aan aflees zijn de bruine bloeiharen. Als je goed oplet dan zie je dat alle dikke calyxen namelijk bruine bloeiharen hebben, terwijl die van de dunnere calyxen nog wit zijn. Dit komt omdat bloeiharen vrijwel meteen bruin worden en verschrompelen nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Planten zijn wat dat betreft soms net mensen 😉
Concluderend kan ik ook bijna met zekerheid zeggen dat je in een eerder stadium wel degelijk mannelijke bloemknoppen in je kweekruimte gehad hebt, maar die niet hebt opgemerkt. Deze hebben zich vervolgens geopend en hun stuifmeel losgelaten.
En nu? Nou, je zit al in week vijf dus je kunt de kweek misschien het beste gewoon afmaken. De wiet zal wel vol met zaden zitten, en wat minder potent zijn. Maar als je de zaden eruit haalt kun je er nog steeds van genieten. De zaden zelf zou ik niet gebruiken om mee te kweken, dat is vragen om meer hermafrodiete planten namelijk.
-xxx- Muna
(advertentie)