(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ken je die mop van die coffeeshops in Berlijn? Juist, die er nooit kwamen… Maar niet geschoten is altijd mis, dus na diverse mislukte pogingen gaat de Duitse hoofdstad het opnieuw proberen, dit keer als ‘wetenschappelijk project’.

Brede steun voor pilot met gereguleerde wietverkoop

Zoals gezegd, in het verleden zijn alle pogingen om tot een soort van Nederlandse cannabismodel te komen grandioos mislukt in Berlijn. Dat lag niet zozeer aan de plaatselijke politiek – die wil heel graag – maar aan de landelijke instellingen die zich bezighouden met medicijnen en justitie.

Desalniettemin probeert men het gewoon nog een keer in Duitslands grootste stad. De drie politieke partijen die ertoe doen daar – de sociaal-democraten, de Groenen en die Linke – zijn het in de stadssenaat eens geworden over een pilot voor gereguleerde cannabis(verkoop).

Meer steun dit keer

shutterstock_458988976

Wiet en Duitsland, het gaat langzaam de goeie kant op… [beeld: Mary Jane Mom/Shutterstock]

Kern van het plan is de ‘gecontroleerde distributie van cannabis aan volwassenen‘. Mocht dat lukken dan is er inderdaad sprake van een ‘doorbraak’ zoals diverse media al (ietwat voorbarig gezien de voorgeschiedenis in Berlijn) koppen. Nu is het bezit van wiet in Duitsland namelijk simpelweg strafbaar, al wordt er in de praktijk vaak al een oogje toegeknepen als je met minder dan 15 gram betrapt wordt door de autoriteiten.

Benedikt Lux van de Groenen gelooft er uiteraard heilig in dat het dit keer wel gaat lukken in Berlijn en dat komt dan vooral door de overtuigde medewerking van de SPD en het feit dat het dit keer een plan van de gehele stad is en niet alleen van de wijk Friedrichshain-Kreuzberg. Daardoor zou er veel meer politiek gewicht aanhangen en bovendien heeft men in Düsseldorf soortgelijke plannen.

In de Duitse pers zegt Lux dat de plannen klaar liggen voor ‘een wetenschappelijk begeleid pilot project voor de gereguleerde aflevering van cannabis’.

No big deal…

Vanuit de cannabiswereld wordt er gematigd positief gereageerd op de plannen in Berlijn. Zo zegt Max Plenert van Deutscher Hanfverband dat de legale status op federaal niveau beslist wordt en het plan van Berlijn gezien moet worden als een lokale poging om de dingen anders te doen. ‘Dit is een pilot project met beperkingen. Het is meer een poging om de discussie op te poken over hoe we het anders zouden kunnen aanpakken.’

Ook wijst de activist er op dat het effect op de totale drugsmarkt niet groot zal zijn, maar dat dit project en andere hervormingsplannen voor wiet in Duitsland wél de mogelijkheid bieden om de politiek en de media te laten zien dat cannabis ‘niet zo’n enorm grote zaak is’.

Nou, het zal ons benieuwen of die ‘Modellprojekte’ er dit keer wel komen…

[openingsfoto: canadastock/Shutterstock]
(advertentie)