(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelfs het conservatief-islamitische Marokko – ’s werelds grootste illegale hasjproducent – loopt Nederland nu voorbij met een liberaler cannabisbeleid. Koning Mohammed VI verleent bijna vijfduizend mensen gratie die zijn veroordeeld of worden gezocht op beschuldiging van illegale cannabisteelt. Vanaf nu is het de bedoeling dat zij legaal gaan kweken!

Gratie zodat boeren zich engageren in legale proces

De Marokkaanse koning heeft gratie verleend aan 4.831 gezochte of veroordeelde wiettelers (veelal boeren in het noordwestelijke Rif-gebergte), aldus het ministerie van Justitie maandag in een verklaring. Marokko is een belangrijke cannabisproducent en staat sinds 2021 de teelt, export en het gebruik van de drug toe voor medicijnen of in de industrie, maar niet voor recreatieve doeleinden.

De gratie van Koning Mohammed VI zou boeren aanmoedigen “om zich te engageren in het legale proces van cannabisteelt om hun inkomsten en levensomstandigheden te verbeteren”, zegt Mohammed El Guerrouj, hoofd van de Marokkaanse cannabisregulator ANRAC, tegen persbureau Reuters.

Export legale cannabis in 2023 was slechts 225 kilo

Marokko’s eerste legale cannabisoogst in 2023 bedroeg 294.000 kilo, volgens officiële cijfers. De legale export sinds 2023 bedroeg tot nu toe echter slechts een schamele 225 kilogram, aldus Guerrouj. Dit jaar zal de export naar verwachting hoger zijn, omdat het aantal vergunningen toeneemt en de ANRAC de teelt van de lokale wietsoort Beldia toestaat.

Koning Mohammed VI van Marokko verleent wiettelers en hasjboeren gratie, we zien het Willem-Alexander hier nog niet zo snel doen…

Bijna een miljoen mensen leven in gebieden in het noorden van Marokko waar wietteelt en hasjproductie de belangrijkste economische activiteiten zijn. ‘Cannabis wordt daar al generaties lang in het openbaar gekweekt en gerookt, gemengd met tabak in traditionele pijpen met lange stelen en kleikoppen’, zo weet Reuters.

Marokko wil groeiende wereldmarkt voor cannabis aanboren

De Franse krant Le Monde schrijft ook over de toffe actie van de koning van Marokko. ‘De legalisering van 2021 was bedoeld om het inkomen van boeren te verbeteren en hen te beschermen tegen drugshandelaren die de cannabishandel domineren en het illegaal exporteren. Marokko wil ook de groeiende wereldmarkt voor legale cannabis aanboren en heeft vorig jaar 54 exportvergunningen afgegeven’.

Reguleringsbureau ANRAC heeft tot dusver in totaal meer dan 200 licenties verstrekt aan Marokkanen voor de verwerking van cannabis, het importeren van wietzaden en het exporteren van producten.

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)