- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kosten & winst megakwekerij
Ook benieuwd wat zo’n grote wietkweekjongen verdient? Frank G. uit Almere wil ons wel van dienst zijn, of beter gezegd: hij probeert Justitie ervan te overtuigen dat de boete van 4,7 miljoen euro die hij kreeg rabiate nonsens is. Een uniek inkijkje!
In Het Parool van deze week gaf de advocaat van megawietkweker Frank G. een unieke opening van cannabiszaken. Twee weken geleden schreven wij dat de kweker – die een leidende rol had in een organisatie met meerdere kwekerijen – de staat 4,7 miljoen euro moet terugbetalen. Geld dat hij volgens het OM heeft verdiend met de wiethandel. Het is de hoogste zogenaamde ontnemingsvordering die Justitie ooit in Nederland heeft opgelegd!
Maar dat zit toch effe anders, aldus advocaat Hugo ter Brake in de Amsterdamse krant Het Parool. Niet dat Frank en zijn kameraden een boekhouding bijhielden – geen bonnetjes dus – maar geschrokken van de miljoeneneis heeft zijn cliënt toch eens uit de doeken gedaan wat er zoal bij komt kijken om jarenlang drie enorme wietplantages te runnen. En geloof ons, dat is andere financiële koek dan het kaskwekerijtje van Doede de Jong…
Kosten-baten analyse wietkwekerij
We citeren even de krant: ‘De verdediging concentreert zich op de gedachte dat op grootschalige teelt van hennep niet de kosten-batenanalyse van kleine kwekertjes kan worden losgelaten, omdat de kosten vele malen hoger zijn. De ventilatie van de ruimte is vele malen gecompliceerder, evenals de belichting. Plus dat de min of meer geautomatiseerde verwerking aanzienlijke productverliezen oplevert. Door het gebruik van ‘cannacutters’ worden de planten stuk geslagen en gaat er veel meer verloren dan bij een zorgvuldige handmatige knip.’
Zo meteen de prachtige grafiek van Justitie over de handel en wandel van Frank G., met alle kosten en inkomsten uit zijn illegale activiteiten. Maar eerst de conclusie van al het ijverige rekenwerk dat de Almeerder gedaan heeft: in plaats van de 4,7 miljoen winst die Justitie zegt dat ie gemaakt heeft, komt de 46-jarige kweker zelf tot… 5 ton. Dat scheelt dus een enorme slok op de boeteborrel. In het hoger beroep zal later blijken of de rechters gevoelig zijn voor deze kortingsactie van Frank G. en zijn advocaat…
Dit is wat de aanklagers denken dat Frank G. verdiend heeft met de jarenlange grootschalige wietteelt:
(advertentie)