- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kraanwater, grondwater of regenwater?
Lieve Muna, ik heb een vraag over het water dat ik mijn wietplanten geef. Ik gaf ze namelijk kraanwater, maar ik ben sinds kort overgeschakeld op grondwater. Dat leek mij beter, is dat echt zo? Anders stop ik er weer mee uiteraard 😉 Groetjes, Michiel
Hoi Michiel
Goede vraag die je stelt, want het water dat je je planten voedt, wordt vaak onderschat en heeft zeker wel zijn invloed op je planten. Of het grondwater dat jij gebruikt beter is dan het water dat bij jou uit de kraan komt, is echter lastig te beantwoorden. Simpelweg omdat dit per plaats verschilt. Ik zal daarom drie verschillende soorten water op een rijtje zetten: kraanwater, grondwater en regenwater.
Kraanwater
Over het algemeen is de kwaliteit van het kraanwater in Nederland en ook in Vlaanderen zeer goed. In het verdere buitenland is dit wel eens anders en gebruiken wietkwekers omgekeerd osmose apparaten om water schoon te maken en vrij van stoffen als chloor, vuil, roest, zouten, zware metalen, chloramine, nitraat en nitriet en nog meer stoffen die zoal in water aanwezig kunnen zijn.
Maar zoals gezegd is het drinkwater in de lage landen erg goed. Wel heeft het standaard al een EC-waarde van 0,4 tot 1,0 en kan er in geringe mate chloor aan toegevoegd zijn. Het is nuttig om als kweker te weten wat de kwaliteit en de pH-waarde van je drinkwater is. De EC- en de pH waarde kun je gemakkelijk zelf meten, zodat je er rekening mee kunt houden bij het voeden en afzuren van je voedingswater.
Tenzij je het vermoeden (of wetenschap) hebt dat het kraanwater bij jou om een of andere reden niet goed is, is kraanwater gewoon de beste keus om je voedingswater mee aan te maken.
Grondwater
De kwaliteit van grondwater verschilt nog sterker van plaats tot plaats en zul je eigenlijk altijd moeten laten testen. Dit kan tegen betaling bij Canna op deze site. Grondwater kan heel schoon zijn, maar kan soms ook ronduit giftig zijn. Ik zou je dus nooit aanraden om zomaar zonder meer grondwater aan je wietplanten te geven.
Regenwater
Regenwater is ook een goede bron van water. Het heeft standaard een betere pH waarde voor wietplanten en kan een hele goede optie zijn voor kwekers die geen pH meter hebben. Zorg er wel voor dat het regenwater niet vervuild raakt via dakgoten of vieze regentonnen waar het lang in stilstaat.
Let er wel op dat regenwater geen calcium en magnesium bevat, en je dat dus zal moeten toevoegen als je regenwater gebruikt. Dit kan vrij gemakkelijk door een Cal-Mag combinatie te gebruiken.
Water hardheid
Vooral hydroponische kweeksystemen kunnen door het gebruik van te hard water verstopt raken met kalk. Hard water bevat namelijk veel kalk (veel calcium en magnesium). De dH of Duitse Hardheid verschilt per gemeente. Hardheden boven de 15 dH kunnen worden beschouwd als moeilijk, maar gelukkig is de hardheid in de meeste gebieden in Nederland onder de 15 dH. Er zijn echter wel degelijk probleemgebieden, zoek op internet naar de waterhardheid in jouw gemeente. Als je douchekop, kraan en waterkoker een dikke laag kalk heeft heb je een grote kans dat het water in je gemeente te hard is.
Als je douchekop, kraan en waterkoker een dikke laag kalk heeft heb je een grote kans dat het water in je gemeente te hard is
Als je biologisch kweekt op aarde in een hard watergebied dan zul je regelmatig moeten spoelen met vers water. Water met een hardheid boven de 15 dH is moeilijk, tussen de 10 en 15 dH is prima voor wietplanten, en aan water met een hardheid onder de 5 dH zou je extra magnesium en calcium moeten toevoegen. Hard water heeft doorgaans een redelijk goede pH-waarde.
pH-waarde
Een hydrokweker zal doorgaans fosforzuur (pH-) gebruiken om de pH waarde omlaag te brengen. Je kunt als je met een gietertje water geeft, ook gewoon citroenzuur gebruiken, maar als je een automatisch systeem met druppelaars gebruikt niet. Door citroenzuur kunnen de druppelaars namelijk verstopt raken. Als je heel veel pH- nodig hebt om de pH waarde goed te krijgen kan er een disbalans ontstaan in de elementen en voedingsstoffen. Je zult dan op zoek moeten naar een andere bron van water, of over moeten stappen op een voeding die afgestemd is op hard water.
Veel succes met je water Michiel 😉
(advertentie)