- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kun je buiten wiet kweken met ‘gewone’ mestkorrels?
Zoals zoveel cannabisliefhebbers is ook Chris van plan om de zomer uit te buiten, en zijn eigen wiet te kweken in de tuin. Hij heeft daarvoor vier Gorilla Glue zaadjes ontkiemd, en vraagt zich af of hij die straks kan bemesten met de mestkorrels die hij ook voor de andere planten in zijn tuin gebruikt.
Ik kan me goed voorstellen dat Chris twijfelt over de mestkorrels voor zijn wietplanten. Er is immers zo veel aanbod van plantenvoeding die speciaal voor wietplanten gemaakt wordt, dat je je bijna gaat afvragen hoe wietplanten de oudheid ooit hebben kunnen overleven. Toch is cannabis ook gewoon een plant met dezelfde voedingsbehoeften als andere planten. Mestkorrels kúnnen dus ook voor wietplanten gebruikt kunnen worden. Maar hoe goed doen ze het dan? En is het aan te raden om mestkorrels te gebruiken?
|
Hallo Chris, en bedankt voor jouw vraag. Goed om te lezen dat je buiten wiet gaat kweken dit jaar. Dat scheelt toch weer een hoop stroom en een hoop ritjes naar de coffeeshop. Ik kan me zogezegd best voorstellen dat je twijfelt over het gebruik van ‘gewone’ mestkorrels voor je wietplanten. Aan de ene kant moet het geen probleem zijn, aangezien de meeste andere tuinplanten er ook wel raad mee weten. Anderzijds bestaat er niet voor niets speciale cannabisvoeding zou je denken, dus hoe zit dat dan?
Voordelen van biologische mestkorrels
Laat ik beginnen met de voordelen van mestkorrels. Deze zijn om te beginnen overal voordelig verkrijgbaar, vrij van onkruidzaden, ziektekiemen en insecten, dus dat is positief. Verder is het 100% organisch (tenzij je kunstmestkorrels koopt), dus zal het bodemleven het af kunnen breken om de opneembare mineralen vrij te maken. Prima voor een buitenkweek dus, en helemaal als je dat in de volle grond doet.
Tenslotte werken de korrels ook als bodemverbeteraar komen de voedingsstoffen langzaam vrij. Ook dit is handig, want dan heb je dus voor een langere periode voeding, zonder dat je steeds hoeft bij te voeden.
Maar hoe zit het met de NPK-waarde van de mestkorrels? Wietplanten hebben immers een groei- en een bloeifase, en dus verandert ook de voedingsbehoefte wanneer de planten in bloei gaan. Tijdens de groeifase hebben ze relatief wat meer stikstof (N) nodig, en in de bloeifase verbruiken wietplanten verhoudingsgewijs meer fosfor (P) en kalium (K).
Helaas kon ik de NPK waarden van het gecombineerde product niet achterhalen, maar de koe- en kippenmest bevatten alle drie de drie macro meststoffen, waarvan het meeste stikstof. Paardenmest ook, maar dan juist wat meer kalium naar verhouding. Neem ik het gemiddelde van de drie dan zou je uitkomen op een NPK waarde van ongeveer 3-2-3.
Volle grond vs. potten
Kweek je in de volle grond, dan zou je dat eigenlijk prima met deze mestkorrels kunnen doen. De volle grond bevat al voldoende bodemleven om de korrels af te breken, en overvoeden is praktisch onmogelijk. Je wietplanten zullen ook niet snel iets tekort komen, omdat de volle grond eigenlijk een onuitputtelijke bron is van mineralen. De wortels kunnen gewoon verder groeien, en zullen altijd wel wat te ‘eten’ vinden.
Kweek je in potten, dan wordt het een beetje een ander verhaal. Wietplanten groeien namelijk veel sneller dan de meeste andere plantensoorten, en in een pot zit maar een beperkte hoeveelheid aan (vrijgekomen) mineralen. Organische vaste voedingskorrels en tabletten die speciaal voor cannabisplanten is ontwikkeld, heeft dan ook veel hogere NPK-waardes. 6-7-12, 15-7-8 en 7-2-4 ben ik bijvoorbeeld tegengekomen. Daarnaast zijn er vaak ook aparte korrels voor de bloeifase beschikbaar, zodat je wietplant in pot ook tijdens de bloeifase niets te kort komt.
Concluderend kun je dus prima met de kip, koe en paardenmestkorrels kweken als je planten in de volle grond staan. Ook in potten kun je het wel gebruiken maar dan zullen je planten misschien wel eerder door hun voeding heen zijn. Zeker als je daarbij een lightmix aarde gebruikt. Voor een kweek in potten is speciale voeding voor wietplanten daarom wel aan te raden. Die bevat namelijk net even wat meer voeding in de juiste NPK waarden tijdens groei en bloei, zodat je tussendoor eigenlijk niet meer hoeft bij te voeden.
Succes met de Gorilla Glue’s Chris!
-xxx- Muna