- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kun je wietplanten ook te veel licht geven?
Sinds er bij Harnaal zonnepanelen op zijn dak liggen, heeft hij geen stress meer over de kosten van zijn stroomverbruik. In het kader van ‘licht is gewicht’ vraagt hij zich dan ook terecht af of het zin heeft om nu meer dan de 600 Watt HPS aan kweeklicht in zijn kweektent van 1,2 x 1,2 meter te hangen. Of kun je wietplanten ook te veel licht geven? Lieve Muna legt het uit.
Als de stroomkosten er niet toe doen, hoeveel licht kun je dan maximaal in een kweektent van 1,2 bij 1,2 meter hangen? Dat is eigenlijk de vraag van Harnaal, die dankzij zonnepanelen niet meer over zijn stroomrekening wakker ligt. Of is licht alleen tot op zekere hoogte gewicht als het om wiet kweken gaat?
|
Hoi Harnaal, bedankt voor jouw interessante kweekvraag. Als de stroomkosten geen probleem meer zijn, dan snap ik wel dat je voor de maximale lichtdruk en dus een maximale oogst gaat. Laten we echter even een stap terug doen, want die gedachte gaat maar voor een deel op. Wanneer de stroomkosten voor het extra deel aan licht namelijk hoger liggen dan de besparing aan wiet die je hierdoor extra kweekt, dan zou het zonde zijn om die extra lamp op te hangen.
Financieel gezien is het dus niet automatisch zo dat meer licht ook meer winst oplevert. En dat komt eigenlijk door de overige beperkingen van een te zware kweeklamp. Maar wanneer is een kweeklamp te zwaar of te sterk? Dat heeft vooral te maken met het volume van je kweekruimte, en het beschikbare kweekoppervlak. Een te sterke kweeklamp kan de ruimte te heet maken, of voor te veel lichtdruk zorgen op het kweekoppervlak, en dus voor de wietplanten die daar staan.
Te veel licht geven is dus zeker mogelijk. De gevolgen daarvan zijn dat het waarschijnlijk te heet wordt voor de planten. Dat niet alleen maar wiettoppen kunnen ook verbleken door het sterke licht, en de ontwikkeling kan gek genoeg ook langzamer verlopen als het licht te sterk is.
Meer dan 600 Watt HPS vs. LED?
Een 600 Watt HPS kweeklamp is ongeveer ideaal voor een kweektent van 1,2 bij 1,2 meter. Ik kan me voorstellen dat je deze lamp daarom ook bij deze kweektent gekocht hebt. Er zijn ook kwekers die een 600 Watt kweeklamp gebruiken in een kweektent van slechts 1 vierkante meter, maar dat is ook wel het maximale voor zo’n ruimte. Deze kwekers moeten dan ook voor een extra goede afzuiging zorgen, zodat het niet te heet wordt in hun kweektent. Mocht het toch wat te heet worden, dan kunnen ze dat eventueel nog compenseren door extra CO2 in hun kweektent te pompen. Met meer CO2 in de lucht kunnen wietplanten namelijk beter profiteren van de maximale lichtdruk, en kunnen ze ook wat hogere temperaturen verdragen.
In jouw geval zou je dus wellicht ook nog iéts meer lichtdruk kunnen hebben, maar dan moet je waarschijnlijk ook aanpassingen doen aan je afzuiging, en misschien wel met CO2 aan de gang. Je kunt met je besparing door de zonnepanelen echter ook overwegen om een efficiëntere kweeklamp te gebruiken. Dan kun je waarschijnlijk meer wiet kweken én tegelijk minder stroom verbruiken. Lícht is immers gewicht, en niet het aantal Watts dat je lamp verbruikt.
Zou je bijvoorbeeld voor een mooie nieuwe full spectrum LED gaan, dan kun je de maximale hoeveelheid licht ook daarvoor berekenen. Dat doe je met de Watts per vierkante meter regel. Die zegt dat je van dit type LED-kweeklampen maximaal 320 Watt aan lampen nodig hebt. Voor jouw kweekruimte komt dat neer op een LED die 1,44 (M2) x 320 (Watt) = 460,8 Watt aan stroom verbruikt. Aangezien 1,2 gram wiet per Watt met dit soort LED’s goed haalbaar is, kun je hierdoor ongeveer 553 gram aan wiet kweken. Een hoeveelheid die je met de 600 Watt HPS zeker niet automatisch behaalt. Tegelijkertijd bespaar je nog eens zo’n 0,140 kWh per uur dat de lamp brandt.
Maximaal dagelijks licht
Tot slot blijft nog de vraag over wat de maximale hoeveelheid licht is voor een wietplant, ongeacht de overige factoren zoals het klimaat of de grootte van een kweekruimte. Hoeveel licht kan een wietplant met andere woorden per dag maximaal verwerken? Wel daarvoor hebben tuinders de dagelijkse lichtintegraal bedacht (DLI). Dat is de hoeveelheid licht die een plant per dag kan verwerken. Alles boven deze DLI waarde kan de plant helemaal niet opnemen per 24 uur, en is dus zonde.
Voor wietplanten ligt de DLI ongeveer op 25 mol aan fotons per vierkante meter per dag. Dit is 25.000.000 micromol. In de bloeifase staat de lamp 12 uur aan, dat zijn 43200 seconden. Belangrijk want de PPF waarde van kweeklampen wordt vaak aangegeven in micromol per seconde. Neem je bijvoorbeeld de G-Bars LED van G-Tools, dan zie je dat die 416 µmol/s produceert. 416 x 43200 seconden is 17.971.200 micromol. Met deze lamp krijgen wietplanten (op het bijbehorende lichtoppervlak van 60 x 60 cm) dus nog niet de maximale hoeveelheid licht.
Er is theoretisch nog ruimte voor 7.028.800 extra micromollen aan licht, maar dan moet het klimaat het ook toelaten… Bovendien ontvangen planten in de groeifase wel 18 uur licht. Met deze lamp komt dat dan neer op 416 x 64800 seconden is 26.956.800 micromol: net iets meer dan de maximale DLI.
-xxx- Muna
(advertentie)