- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweek betere wiet met deze gouden tips
Zelf wiet kweken is superleuk, zeker op het moment dat je die dikke joint opsteekt! Maar voor je kunt oogsten zul je je wietplanten eerst succesvol moeten grootbrengen, en dat gaat een stuk makkelijker met deze gouden kweektips voor groen succes, steek er wat van op!
Wanneer je alles zelf had moeten bedenken was je waarschijnlijk zelfs nooit op het idee gekomen om binnen planten te kweken, laat staan dat je wist hoe dat moest. Maar gelukkig is er vandaag de dag internet zodat je kunt profiteren van handige kweekkennis van anderen. Heb je zelf ook een gouden tip, zet hem dan gerust in de comments zodat we er allemaal wat aan hebben.
Meten is weten
De eerste ervaring die de meeste blowers met kweken hebben is meestal buiten in de tuin waar de natuur het meeste werk doet. Maar wanneer je je groene hobby naar binnen verhuist zal een pH meter zichzelf razendsnel terug verdienen. Planten kunnen nog zoveel voeding tot hun beschikking hebben, wanneer de pH waarde in de grond verkeerd is kunnen ze het niet opnemen. Koop dus een pH meter en zorg ervoor dat de pH waarde van je voedingswater en die van de grond tussen de 5,8 en 6,3 ligt.
Afwasmiddel
Wanneer je last hebt van ingedroogde aarde en je voedingswater blijft op de aarde liggen of het rolt er direct weer vanaf, kan de plant natuurlijk niets opnemen. Een trucje uit grootmoeders tijd werkt nog steeds, doe eens een klein druppeltje afwasmiddel bij je voedingswater. Het zorgt voor een verlaging van de oppervlaktespanning van het water, waardoor het goed de aarde in trekt. Niet elke dag doen dus, maar alleen wanneer het nodig is.
Minder is meer
Waarschijnlijk is dit de beste kweektip die we je kunnen geven want teveel verwennen is de grootste en meest gemaakte fout van tuiniers over de hele wereld. Ontwikkel een gevoel voor het gewicht van je planten wanneer ze voldoende water hebben en til ze dagelijks even op om te checken of ze echt wel water nodig hebben. Vaak is de bovenlaag van de aarde droog, maar zit er nog meer dan genoeg onder in de pot.
Voor voedingsstoffen geldt ook dat je al snel teveel geeft. Geef dus spaarzaam voeding, het is heel gemakkelijk om nog wat bij te geven maar voeding uit de aarde halen gaat bijna niet. Houd de EC-waardes laag (rond de 1,0) of gebruik de helft van de hoeveelheid voeding die op de verpakking staat. Ga als het even kan voor een biologische voedingslijn en leer hoe een voedingsoverschot en een voedingstekort eruit ziet.
Spoel
Geef je wietplanten de laatste weken alleen nog water te drinken en geen voedingsstoffen. Minimaal twee weken, maar nog liever vier weken. Zo kan de plant alle nog aanwezige voeding uit de aarde verbruiken en minimaliseer je de hoeveelheid chlorofyl in de toppen waardoor de wiet veel lekkerder zal smaken.
Genetica
In de genen ligt een groot deel van je kweeksucces al vast dus het is belangrijk om zorgvuldig een wietsoort te kiezen. Lees de beschrijvingen van soorten op de websites van zadenbedrijven en kijk eens op wietforums wat andere kwekers voor resultaten met een bepaalde soort hebben gehaald.
In de genen ligt een groot deel van je kweeksucces al vast
Er zijn indica’s, sativa’s en hybride wietsoorten of kruisingen. De indica’s blijven over het algemeen wat compacter en hebben in vergelijking met de sativa’s dikkere en hardere toppen. Ze worden aangeraden als beginnersplanten en zijn makkelijker te kweken dan sativa’s. Sativa’s zijn dus wat moeilijker te kweken maar hebben vaak een wat exclusievere smaak en activerende high.
Handjes thuis
Ook al zijn ze nog zo mooi, raak je toppen toch maar niet aan want daarmee degradeer je ze. De kostbare THC blijft aan je vingers plakken en vuiligheid van je vingers blijft aan je top plakken. Handjes thuis dus als je voor kwaliteit gaat!
Wacht met oogsten
Het is misschien moeilijk wanneer je een paar mooie toppen hebt groeien, maar het loont de moeite om met de oogst te wachten tot de wiet ook echt klaar is. Wanneer je een top met de microscoop bekijkt moeten de trichomen (harskliertjes die eruit zien als kleine minipaddestoeltjes) wit zijn en niet helder van kleur. Sommige trichomen zullen wellicht al bruin zijn. Heb je geen microscoop, wacht dan tot 80% van de bloeihaartjes zijn ingedroogd en de meeste grote bladeren zijn vergeeld. Kweekguru Soma adviseert altijd om minstens nog een week te wachten wanneer de plant eruit ziet alsof ze klaar is voor de oogst.
Droog langzaam en cure!
Al kweek je nog zo goed, wanneer je de toppen niet de juiste nabehandeling geeft kun je alles weer verpesten! Na de oogst komt het drogen en daarna het curen, of rijpen van de wiet. Drogen moet ongeveer zo’n 2 weken in beslag nemen en doe je in het donker zonder ventilator of kachel. Wanneer de wiet goed droog is breken de stammen met een duidelijk hoorbare knak bij het buigen. Daarna moet je de wiet laten rijpen in glazen weckpotten, dit heet curen. Stop de wiet pas in een pot wanneer hij echt goed gedroogd is en niet eerder en cure in het donker op kamertemperatuur. Vergeet de wiet in de weckpotten in het begin niet even dagelijks te laten luchten door depot even open te zetten, zo kan het teveel aan vocht alsnog ontsnappen. Als je goed langzaam droogt en de wiet lang laat rijpen zal het veel meer smaak hebben en minder scherp in je keel aanvoelen bij het roken.
(advertentie)