- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Kweek meer grammen wiet per euro
Alle kweektips die ervoor zorgen dat je meer wiet kunt oogsten, kun je in feite ook zien als kostenbesparingen. Omgedraaid zijn goede kostenbesparende kweektips dus ook een mannier om meer wiet te oogsten. Hoeveel gram wiet kweek jij per euro?
Van alle kostenposten die je als kweker maakt, is energie waarschijnlijk de grootste. Na een eenmalige investering is je maandelijkse energierekening ongeveer goed voor 30 procent van je kweekhobby. Logisch dat het licht een goed startpunt is wanneer je kosten wil besparen. Helemaal aangezien licht de belangrijkste factor is als het om oogstgewicht gaat. Fabrikanten weten dit en er komen om deze reden dan ook veel nieuwe (voornamelijk led) kweeklampen op de markt.
- Wanneer je nog met ouderwetse HPS kweeklampen kweekt, overweeg dan eens om over te stappen op de nieuwere double ended HPS kweeklampen. Je moet er misschien even voor zoeken, en ze zijn in de aanschaf ook iets duurder dan de ouderwetse single ended HPD lampen met een schroeffitting maar ze zijn wel een dikke 30% efficiënter.
- Kijk eens kritisch naar het abonnement dat je bij je energieleverancier hebt. Heb je een laag nachttarief, verander het lichtschema van je planten dan zo dat je lampen met name ’s nachts branden in plaats van overdag. Sowieso loont het de moeite om over te stappen van energieleverancier, soms kun je behoorlijk wat besparen. Kies dan alleen niet voor de leverancier met het mooiste welkomstcadeau, maar voor die met de laagste tarieven voor stroom.
- Naarmate HPS kweeklampen verouderen worden ze minder efficiënt, ze verbruiken echter nog wel evenveel energie. Bulbs kosten relatief weinig dus vervang ze zodra dat volgens de fabrikant wordt aangeraden.
- Verspil geen licht door het op iets anders te laten schijnen dan op je wietplanten. Zorg er dus voor dat je kweekruimte zoveel mogelijk gevuld is en regel goed reflecterende wanden. Denk ook eens aan YieldPanels, deze reflecteren bijna al het licht dat erop valt terug op je planten.
- Reflectors zorgen ervoor dat het licht naar beneden schijnt waar je planten uiteraard staan. Hoe beter de reflector zijn werk doet, hoe meer licht je planten ontvangen. Er zijn reflectors die licht beter weerkaatsen dan anderen dus je kunt overwegen om bijvoorbeeld eens te uit kijken naar een nieuwe. Maar het helpt ook al een hoop om er een gewoonte van te maken je reflector maandelijks of beter nog tweewekelijks goed schoon te maken. Hetzelfde geldt trouwens voor je bulbs, stof en vuil op bulbs en reflectors houdt kostbaar kweeklicht tegen dus hou deze ten allen tijde schoon.
Naast licht kun je ook veel besparen door niet langer met aarde te kweken. Niet alleen hoef je dan ook geen aarde meet te kopen en te vervoeren, wanneer je op hydrokweken overstapt kun je ook met goedkopere minerale voeding kweken. En alsof dat nog niet genoeg is groeien wietplanten ook nog eens een stuk sneller op hydrosystemen en kun je dus eerder oogsten.
- Stap over op hydrokweken, aarde is een kostenpost die je hierdoor helemaal af kunt schaffen. Na een eenmalige investering in zo’n systeem hoef je nooit meer aarde te kopen. Wanneer je overstapt naar een hydrosysteem zonder medium hoef je ook geen ander medium meer te hebben want dan kweek je puur op water uit de kraan. Aarde is ook nog eens een aantrekkelijke plaats voor insecten om in te leven en eitjes in te leggen, zonder aarde heb je minder snel van ongedierte – met alle kosten van dien.
- Hydrokweken zorgt er ook voor dat je met name de groeifase van je wietplanten drastisch kunt inkorten omdat ze op hydro gewoon veel sneller groeien. Over het algemeen liggen opbrengsten bij hydrokwekers ook nog eens een stuk hoger.
- De meest efficiënte hydrosystemen verspillen geen voedingswater maar circuleren het terug naar de wortels van je planten. Een DWC systeem (Deep Water Culture) is heel geschikt voor beginnende hydrokwekers en gaat enorm zuinig met de voeding om. Je planten gebruiken alleen wat ze nodig hebben en de rest blijft in het systeem voor een andere dag.