- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweek meer wiet op kokos
Hobbykwekers die weleens spelen met de gedachte om over te stappen naar hydrologische kweekmethoden, zouden hun aarde ook kunnen vervangen door kokos. De kweek op kokos is namelijk een gulden middenweg tussen hydrokweken en de teelt op aarde, oftewel het natuurlijke medium bied je het beste van twee kweekwerelden.
Door wiet op kokos te kweken kun je dezelfde resultaten halen als hydrokwekers, terwijl je planten toch gewoon in potten staan en je ze met de hand kunt bewateren. Het hoeft niet want je kunt kokos ook in een volledig geautomatiseerd hydrosysteem inzetten. Je kunt dus wel stellen dat kokos een veelzijdig medium is om wiet op te kweken, het biedt heel veel voordelen.
Hoewel aarde als medium ook zo haar voordelen heeft, kleven daar ook een aantal nadelen aan. Zo is aarde niet altijd van dezelfde goede kwaliteit en bevat het wellicht ongewenste ingrediënten. Ook is de kans om teveel water of voeding op aarde te geven aanzienlijk groot en dat brengt weer meer schimmelproblemen met zich mee. Aarde kan ook insecteneitjes en larven bevatten.
Wat is kokos
Kokos als medium om planten in te laten groeien, wordt gemaakt van de bast van kokosnoten. Deze bruine vezelrijke bast wordt gemalen, gewassen en gebufferd voordat je er op kunt kweken. Je kunt kokos mixen met aarde of perliet, maar kokos kan ook puur en alleen gebruikt worden.
Een van de beste kokosproducenten is Canna. Hun kokos zit verpakt in zakken zoals je aarde ook meestal aantreft, en is gebufferd en op de juiste pH waarde gebracht. Je kunt kokos elders ook als gedroogde blokken kopen die je zelf dient in te wateren, maar de pH waarde van deze kokos laat vaak te wensen over en dient eerst afgezuurd te worden.
Omdat kokosnoten meestal in een zoute omgeving te vinden zijn, dient de kokos eerst gewassen en dan gestoomd te worden om zouten en bacteriën kwijt te raken. De kokos wordt dan gebufferd in water met magnesium en kalk. Hoe beter deze behandelingen worden gedaan, des te beter de kwaliteit van de kokos uiteindelijk. Wanneer je slechte kwaliteit kokos koopt (we zien het ook wel eens bij de Action liggen tegenwoordig) dan dien je deze eerst nog eens te wassen en af te zuren.
Kokos en pH-waarde
De kokos is dankzij alle behandelingen die aan het productieproces vooraf gingen gemakkelijk op de juiste pH waarde te brengen en ook het tussentijds bijsturen van de pH is een fluitje van een cent. Dit is van belang voor een optimale opname van voedingsstoffen door de plant. In aarde kan het erg lastig zijn om de pH waarde bij te sturen, dat duurt veel langer aangezien de aarde veel vocht vast houdt.
De pH waarde van de meeste kokos ligt standaard ergens tussen de 6 en 6,5. Om de pH waarde te veranderen hoef je alleen maar de zuurtegraad van je voedingswater aan te passen. Soms is een waterbeurt al voldoende om de pH waarde bij te sturen. De kokos past zich namelijk heel snel aan de pH waarde van het water aan en dat geeft kokoskwekers een uitstekende controle over de pH waarde.
Kokos, lekker luchtig!
Aarde wordt in de loop van een kweekcyclus steeds verder ingedrukt en houdt daardoor niet veel lucht meer vast en des te meer water. Hierdoor kunnen aardeplanten nogal eens verstikken wat de bloei en de groei uiteraard niet ten goede komt. Kokoskwekers kennen deze problemen niet omdat kokos gedurende de hele kweek erg luchtig blijft. overbewateren komt dan ook niet voor met kokos, aangezien het overtollige water aan de onderkant gewoon de pot weer verlaat. De wortels krijgen in kokos dus meer dan voldoende zuurstof, wat voor een geweldige groei kan zorgen.
Doordat kokos zo lang goed blijft kun je het spul ook prima hergebruiken. Je kunt op een lading kokos wel tot drie keer kweken voordat het tijd wordt om nieuwe kokos aan te schaffen. Voordat je het hergebruikt dien je het wel eerst een keer te zeven om dode plant- en wortelresten eruit te halen. Het spul is inert en neemt zelf geen voedingsstoffen in de vezels op dus de planten halen de voedingsstoffen puur uit het voedingswater. Overtollig water of een overschot aan meststoffen spoelen aan de onderkant gewoon weer uit de kokos.
Iedereen aan de kokos?
Kokos heeft vele voordelen ten opzichte van aarde, de grootste is misschien wel het feit dat je niet kunt overwateren in kokos en dat planten explosief snel groeien in het medium. Het is het ideale medium voor diegenen die eens willen zien wat een hydrosysteem kan doen, zonder daar meteen op over te stappen. Omdat kokos minder water vast houdt, moet je het wel vaker bewateren en is een automatisch druppelsysteem aan te raden.
(advertentie)