- Buitenwiet test ’25 update #2: de vroege vogels zijn begonnen
- Studie levert supertip op: CBD versterkt je THC-high in edibles!
- 10 tips om dit jaar je beste buitenwiet ooit(!) te kweken
- 10 tips om binnen wiet te kweken tijdens hete zomermaanden
- Dokter Groen heeft een probleem; hoe gaat hij dít fixen?
- Springstaartjes, Chunky Cookies, verbleking & buitenwiet
Kweek wiet, geen algen

Algen hebben geen wortels, geen stammen internodes of bladeren, maar zijn toch net planten. Je wilt ze niet in de kweekruimte want ze kunnen je druppelaars verstoppen en concurreren met wietplanten voor zuurstof en voeding, weg ermee dus!
Vooral hydrokwekers kunnen nog wel eens last hebben van algen. De aangename temperatuur, het licht en de voedingsstoffen in een kweekruimte bieden een optimale leefomgeving voor algen.
Algen zien er meestal uit als een groene aanslag op het medium of in het voedingswater, maar ze kunnen ook zwart of zelfs rood van kleur zijn. Ze groeien uit het niets, zo lijkt het, wanneer er licht schijnt op het natte en voedingsrijke medium of in het water. Daarom is het belangrijk dat alle materialen zoals voedingsvaten en slangen in een hydro kweeksysteem lichtdicht zijn, en niet transparant.
Algen gaan op den duur aan je kweekmaterialen en de wortels van je planten vastzitten en kunnen je systeem verstoppen
Algen gaan op den duur aan je kweekmaterialen en de wortels van je planten vastzitten en kunnen je systeem verstoppen. Algen blokkeren de wortels waardoor ze geen zuurstof op kunnen nemen. Ook snoepen ze de voeding op die eigenlijk voor je planten bedoeld is. Om algen aan te pakken moeten we ervoor zorgen dat ze geen licht krijgen.
Algen bestrijden
Omdat je wietplanten ook licht nodig hebben is het uitschakelen van je kweeklampen natuurlijk geen optie. In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat al je materialen lichtdicht zijn. Gebruik donkere materialen. Dek je medium af met wat landbouwzeil, dat is lichtdicht, maar laat wel vocht door, zodat het kan ademen.
Vervang transparante onderdelen zoals slangen en dergelijke voor lichtdichte onderdele
Als je ergens algengroei ziet, maak dan je systeem goed schoon en vervang het water. Vervang ook eventuele transparante onderdelen zoals slangen en dergelijke voor lichtdichte onderdelen. Als dat niet mogelijk is kun je het lichtdicht maken door het bijvoorbeeld te beplakken met aluminiumtape.
Om grote algengroei kwijt te raken kun je een mengsel maken van waterstofperoxide en water. Neem daarvoor een deel waterstofperoxide en tien delen water. Door regelmatig een kleine hoeveelheid van dit mengsel aan het voedingswater toe te voegen krijgen de wortels een zuurstof opkikker, en rem je de algengroei. Kijk wel uit met jonge plantjes want jonge wortelstelsels kunnen beschadigt raken van de waterstofperoxide.
(advertentie)