- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweek wiet uit eigen zaad
Wanneer je zelf je eigen wiet kweekt kun je dat uiteraard doen door wietzaadjes van een van de bekende zadenbanken te kopen of door stekjes te maken van een geschikte moederplant. Maar heb je er al eens aan gedacht om gewoon uit je eigen zaad wiet te kweken?
Eigen wietzaden uit een eerdere kweek gebruiken om mee te kweken is heel goed te doen en erg leuk bovendien. Je creëert immers je eigen nieuwe wietsoort, en dat kan heel verrassende resultaten opleveren! Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een sterke mannelijke plant bewaren nadat je de mannen van de vrouwen hebt gescheiden.
Om ervoor te zorgen dat je genoeg zaden overhoudt voor een nieuwe ronde, maar niet met een hele oogst vol zaad komt te zitten, ga je bewust en selectief een van de toppen aan een vrouwelijke wietplant bestuiven. We gaan ervan uit dat je aan een stuk of dertig zaden genoeg hebt, wil je er veel meer hebben dan kan je ook een hele hoofdtop bestuiven.
Zaden én een oogst
De mannelijke bloei begint doorgaans eerder dan de vrouwelijke bloei en dat zorgt ervoor dat de vrouwelijke bloemen in de natuur meestal direct bestoven worden en nagenoeg alleen zaad, en nauwelijks toppen dragen. Dit is de grootste reden dat we in de binnenkweeksituatie de mannelijke van de vrouwelijke planten moeten scheiden.
Wanneer we met de hand bestuiven kunnen we zowel dikke toppen als een handvol zaden kweken voor een volgende ronde. Wanneer je de mannen van de vrouwen scheidt, hoef je alleen het stuifmeel van een sterk mannetje te bewaren om later met een kwastje een paar topjes mee te bestuiven. Zo heb je en een goede oogst, en ook je zaden voor een volgende keer. Het duurt wel wat langer voor alle zaden kiemkrachtig en klaar zijn dus je hebt een beetje extra geduld nodig. Maar maak je geen zorgen, de meeste wiet wordt toch te vroeg geoogst en een wietje dat een dag of tien extra is gerijpt smaakt waarschijnlijk ook veel lekkerder.
F1 hybride
Probeer te voorkomen dat de hoofdtop van de plant ook bestoven wordt. Werk voorzichtig en bestuif met een klein penseeltje een paar zijtoppen. Om ervoor te zorgen dat de plant ook genoeg sensimilla (wiet zonder zaad) oplevert kun je het beste even wachten met bestuiven tot week zes van de bloei. Wanneer je stuifmeel van dezelfde soort kruist kun je verwachten dat het nageslacht redelijk gelijkend aan de ouders is. Wanneer je twee verschillende soorten met elkaar kruist zal het nageslacht een zogenaamde F1 hybride zijn. F1 hybrides hebben iets wat men hybride groeikracht noemt, ze groeien hierdoor zo’n 25% beter als andere planten. Het is ontzettend leuk en spannend om te zien welke eigenschappen tot uiting komen in de nieuwe planten. Misschien heb je geluk en heb je een juweeltje in handen!
(advertentie)