- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweekavontuur: Mohammeds op 12/12, nieuwe slang voor Sneeze
Ja ja, het wachten wordt door Willie Wietman weer beloond met een nieuw kweekavontuur. Hij kweekt nu twee weken rechtstreeks op energie van de zon en dat is lekker voordelig. Het brengt alleen wel wat veranderingen met zich mee om aan te wennen. Een lekke luchtslang zorgt voor slapeloze nachten… Kweekverslag!
Twee weken zitten er op, dus hier ben ik weer met een splinternieuw kweekavontuur. Het waren ook de eerste twee weken met het nieuwe lichtschema, en ja daar heb ik wel wat over te vertellen. Er zal ook wat meer water doorheen gaan dan gewoonlijk. Dus let’s go, ik heb veel te vertellen!
In de eerste paar dagen liep ik al tegen problemen aan. Het eerste probleem was het tijdstip van bewateren. Voorheen was het licht op dit tijdstip uit, maar nu was dat niet het geval. En omdat mijn kast voor het raam staat kan de hele buurt meekijken als ik water ga geven. Zelfs met de gordijnen dicht is het duidelijk wat ik aan het doen ben.
Ik heb de verlichting dus maar even uitgezet tot ik weer klaar was, alleen vind de CMH verlichting het wat minder leuk om snel aan en uitgezet te worden. De lamp gaat dan wat brommen maar na nog 15 minuten afkoelen startte hij weer normaal op. Het was ook wel prettig om even de lampen uit te hebben. Vooral de laatste dagen was het erg warm in de kamer waar de CNNBS G-Kits staan.
Nu de voordelen: de stroom die ik opwek met de zonnepanelen wordt meteen gebruikt, en het lijkt een stuk koeler in de nachten. De planten lijken er wel goed op te reageren. Ze drinken nu alleen wel een stuk meer dan toen ze nog ’s nachts belicht werden.
Mohammeds bereiken het scrogrek
De Mohammed wietplanten maken het erg goed, en groeien als kool. De Mohammeds in de G-Kit XL kweekkast lijken de extra warmte deze groeifase erg prettig te vinden. De planten zijn al zo groot geworden dat ik het hekwerk (scrogrek) alweer in de kast heb moeten plaatsen.
Helaas hebben de Mohammeds alleen niet allemaal dezelfde hoogte. De kleinste plant heeft een hoogte van 31 centimeter, terwijl de grootse 51 centimeter hoog is. De 315 Watt CMH lamp heb ik 40 centimeter boven de kleinste plant gehangen. Deze kan op het moment niet lager, omdat anders er een kans bestaat dat het kunststof op het hekwerk gaat ruiken en/of smelten. Maar ik denk ook dat de andere Mohammeds het ook niet zo prettig zouden vinden als de lamp 20 centimeter boven hun koppie brandt.
Nu de Mohammeds het hekwerk gehaald hebben, is het ook tijd om het verlichtingsschema weer aan te passen. Ik verzet het van 18/6 naar 12/12, en dat wil zeggen 12 uur aan en 12 uur uit. Dit schema is natuurlijk het bekende lichtschema tijdens de bloeifase van wietplanten.
De bewatering
Het waterverbruik schiet compleet door het dak. Ik moet wel toegeven dat de dames in beide kasten twee a drie dagen niet voldoende water hebben gehad. Toen ik de dames ging bewateren hingen ze er daardoor wat slapjes bij. Maar om een idee te geven: normaal zit het waterverbruik rond de 10 à 15 liter per week, en nu zit het in de tweede week al bijna op 28 liter.
De planten krijgen nu voor het laatst alga grow, en daarna ga ik over op alga bloom. Ik ben inmiddels ook al begonnen met het geven van power buds, en ik geef ze ook nog power roots. Alles is van de firma Plagron. De Mohammeds drinken dagelijks 950 milliliter water met voeding en de Sneeze planten drinken 750 milliliter water met voeding.
Het kweekklimaat
Dan zijn we aangekomen bij de klimaatgegevens. Ik had zelf eigenlijk verwacht dat dit een heel aparte grafiek zou zijn in vergelijking met vorig jaar maar het tegendeel lijkt waar. Met een gemiddelde temperatuur van 30,65 graden Celsius en een gemiddelde luchtvochtigheid van 46,55 procent scheelt het bijna niks.
Het is namelijk maar 1,37 graden warmer, en de lucht is 3,97 procent vochtiger. Ik denk dat het grootste verschil komt wanneer de kweekkasten een tijdje op 12/12 draaien. Nu de grootste kweekkast is omgezet, lijkt het in de avonduren al een stuk koeler op de bovenverdieping. Hieronder zie je de grafieken van de temperatuur, luchtvochtigheid en VPD-waarde boven en onder in mijn grootste kweekkast, de G-Kit XL.
Ook in de kamer waar de kweekkasten staan heb ik sensoren hangen die de temperatuur voor me in de gaten houden. Hieronder zie je de grafieken van deze sensors.
Nu zal ik jullie hier niet elke keer mee lastigvallen maar ik kreeg de vraag of het niet erg warm in die kamer wordt? Het antwoord op die vraag is ja. Maar dat is vooral als de lampen op de 18/6 staan. Hoe dat er straks uit komt te zien als ze overdag 12 uur aan staan durf ik niet te zeggen. Maar wat ik wel kan vertellen is dat ik het zweet op dit moment van mijn voorhoofd moet vegen.
En hoe gaat het bij de Sneeze dames?
In de CNNBS G-kit (met verhogingsset) vinden we de twee Sneeze dames. Na een kleine achterstand door wat kiemproblemen, lijkt de kleine Sneeze de andere aardige bij te houden. Ze zijn echt mooi donkergroen en gemiddeld 27 centimeter hoog, nog net te kort voor het plaatsen van het scrogrek. De G-Bars LED hangt zo’n 20 centimeter boven de twee planten.
Nieuwe slang…
Er was alleen wel een probleem met de ventilatie in mijn kleine G-Kit. Ik was de kweekkast aan het afstoffen en kwam tot de ontdekking dat er bijna geen wind meer uit het uitlaatgat kwam. Aangezien de motor al een jaar oud was, kon het zo zijn dat deze niet meer zo goed werkt. Gelukkig heb ik er nog een liggen en heb ik deze geïnstalleerd.
Dus: afzuiger getest en op het filter gezet. Voor de zekerheid nog een keer getest en alles was oké. Maar toen alles weer in elkaar zat had ik weer hetzelfde probleem. De afzuiger draaide wel, maar er kwam bijna geen wind uit het uitlaatgat.
Ik ben toen even de schuur ingedoken voor een andere bocht om te kijken waar het probleem vandaan kwam. Na wat zoeken leek het probleem in de geluiddempende slang te zitten. Deze heb ik nog nooit vervangen en is dus al wat jaren oud, en heeft al wat motor- en filterwissels achter de rug. Als ik de slang bekijk zit hij vol met kleine scheurtjes, zowel aan de binnen- als buitenkant. Ik kreeg het gevoel dat de lucht daar lekte, en dus niet uit de kweekkast geblazen wordt.
Na een ritje naar G-tools voor een nieuwe slang en een lekker bakkie koffie, was het tijd om de slang te vervangen. Ik was alleen nieuwsgierig geworden of de slang wel nodig was, en wilde dit eerst testen. Alleen toen ik me dit bedacht had ik niet door dat zo’n slang ook nog een andere functie had.
Dus toen ik naar bed wilde gaan kwam ik erachter dat de geluiddempende slang er toch niet voor niets zat. Zo, wat maakt dat een geluid, en wat werkt zo’n slang goed. Nu vraag je vast af waarom die slang nu op de G-Kit staat en er niet in zit? Nou, om eerlijk te zijn was ik er gewoon nog niet aan toegekomen. Ik wacht nu even tot het scrogrek erin gaat, en dan kan ik alles in één keer doen.
Kweekvideo
Deze week heb ik drie weken samengevoegd tot één time lapse. De plantjes gaan van kiem naar stekje naar een kleine kamerplant, en dat binnen twee minuten!
Dit was het voor nu. Mocht je al op vakantie zijn: geniet ervan! Ga je nog, geniet dan ook maar vergeet niet over twee weken even naar mijn nieuwe kweekavontuur te kijken. Wie weet staan de planten dan in bloei, tot dan 👋
Willie Wietman
(advertentie)