(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén of meer wietplanten voor eigen gebruik kweken, is ontzettend leuk en levert je ook nog eens een onbespoten medicijn of heerlijk rokertje op. En voor wie denkt dat wiet kweken ontzettend moeilijk is hebben deze online kweekcursus gemaakt. Dit tweede deel staat helemaal in het teken van het geslacht van wietplanten, en wat je daar als hobbykweker over moet weten. 

Welkom bij het tweede deel van onze basiscursus wiet kweken voor eigen gebruik. In het eerste deel hebben we het vorige week gehad over genetica, en verschillende soorten wietplanten. Vandaag vertellen we je alles wat je als beginnende hobbykweker over het geslacht van wietplanten zou moeten weten. Want ook al zijn de meeste verkochte wietzaadjes tegenwoordig gefeminiseerd, kunnen er nog steeds mannen of hermafrodieten in je kweekkast opduiken.

Mannelijke en vrouwelijke wietplanten

Maak je geen zorgen als je nu “gefeminiseerd? hermafrodieten?” denkt, want dat wordt weldra duidelijk. Eerst gaan we het hebben over mannelijke en vrouwelijke wietplanten, want daar zit bij cannabisplanten nogal wat verschil tussen. Cannabis is namelijk éénslachtig (ook wel tweehuizig genoemd), dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke wietplanten zijn, en er voor de voortplanting bestuiving moet plaatsvinden.

Het is je misschien opgevallen dat we het op CNNBS vaak over ‘dames, bud babes en mooie meiden’ hebben. Daarmee bedoelen we geen menselijke maar plantaardige vrouwen. Wietplanten dus. Het is namelijk zo dat alleen vrouwelijke wietplanten, rookbare wiet opleveren. De mannelijke exemplaren zijn eigenlijk nutteloos voor de doorsnee wietroker. Ze produceren geen wiet maar stuifmeel.

Voorkom bevruchting!

Wanneer je je eigen wiet kweekt, moet je eventuele mannelijke planten verwijderen, zodra je ze ontdekt. Als je ze namelijk laat staan zullen ze hun stuifmeel loslaten, en zo de vrouwelijke planten in je kweekruimte bevruchten. De vrouwelijke wietplanten zullen zich hierdoor voornamelijk richten op de productie van wietzaden, in plaats van wiettoppen. Hierdoor stopt de topontwikkeling nagenoeg, en de toppen die al aan de plant groeien zullen bovendien vol zitten met zaad.

Je begrijpt dus waarom het belangrijk is om mannelijke bloemen te herkennen, vóórdat ze hun stuifmeel loslaten. Kijk hiervoor aan het begin van de bloeifase goed naar de nodes, want daar laat een wietplant voor het eerst zijn of haar geslacht zien. Een node is de plaats op een tak of op de hoofdstam van waaruit schutbladeren en zijtakken groeien.

Mannelijke bloei zie je hierboven, op de linker foto’s. De mannelijke knoppen zien eruit als balletjes op een steeltje. Als de mannelijke bloemen openen verschijnen een soort mini banaantjes (de stampers). Als je de mannelijke plant laat doorbloeien zullen deze stampers zich openen en stuifmeel loslaten. De wind neemt het stuifmeel mee zodat het de vrouwelijke planten bevrucht.

Twee geopende mannelijke cannabis bloempjes, en wat stuifmeel. Foto: KLYONA, Shutterstock

Ook vrouwelijke wietplanten zullen hun geslacht aan het begin van de bloeifase tonen, hoewel ze dit doorgaans iets later doen dan de mannen. Zaadzakjes in de vorm van een soort druppel (calyxen) ontstaan net als de mannelijke bloemen in de nodes van de plant. Uit de zaadzakjes groeien twee kleine witte haartjes (zie de rechter foto’s van de vier foto’s hierboven). Deze haartjes zijn een duidelijk teken dat je met een vrouwelijke wietplant te maken hebt.

Vrouwelijke (gefeminiseerde) wietzaden

Zoals we aan het begin van dit stuk al schreven, zijn veel wietzaden tegenwoordig gefeminiseerd. Dit is makkelijk, want met zulke gefeminiseerde zaden ben je verzekerd van vrouwelijke planten. De meeste thuiskwekers die voor eigen gebruik wiet kweken die zweren er bij. Je hebt echter ook kwekers die liever met regulier zaad werken, omdat gefeminiseerde zaden een heel enkele keer hermafrodiete (tweeslachtige) wietplanten opleveren. Kwekers die zelf wietplanten kruisen, gebruiken daarvoor ook liever regulier, niet-gefeminiseerd wietzaad. Ze hebben immer mannelijk stuifmeel nodig om mee te kruisen.

Bepaal zelf wat je wil, maar gefeminiseerde zaden zijn erg makkelijk en de meest verkochte wietzaden. De meeste zadenbedrijven verkopen zowel gefeminiseerde als reguliere wietzaden.

Een enkele keer kan het gebeuren dat wietplanten hermafrodiet worden. Ze ontwikkelen dan zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Foto: Holly Mazour, Shutterstock

Hermafrodiet

Het kan een enkele keer ook gebeuren dat een plant een hermafrodiet is; de term kwam al even naar voren. De plant ontwikkelt dan vrouwelijke toppen, maar heeft tegelijkertijd ook mannelijke bloemen die je wiet kunnen bevruchten. Blijf tijdens de bloeifase dus goed naar je planten kijken. Als je mannelijke bloemen ziet, haal die dan meteen weg. Of beter nog: haal de hermafrodiete plant helemaal weg. Gelukkig zijn de meeste planten niet hermafrodiet.

Tot volgende week!

[Openingsfoto: Shidlovski, Shutterstock]
(advertentie)