- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweeklampen voor kleine hobbykwekers
Bij de binnenteelt van wiet denkt men al snel aan loodsen vol met planten met vele stroomvretende assimilatielampen erboven. Maar wiet kweken kan ook heel goed in het klein, en omdat licht daarbij een van de belangrijkste factoren is, zijn hier een aantal kweeklampen die bij uitstek geschikt zijn voor kleine binnentuintjes.
HPS, LED of spaarlampen?
Wanneer je besluit om binnen wat wietplanten voor jezelf te kweken, zul je daar een geschikte kweeklamp voor moeten vinden. Wietplanten zetten licht namelijk om in energie die ze nodig hebben om te groeien. Er zijn vele verschillende soorten lampen geschikt om planten mee te kweken, maar als kleine hobbykweker heb je grof gezegd de keus uit HPS kweeklampen, LED kweeklampen of spaarlampen (TL of T5).
HPS kweeklampen
HPS lampen en MH (metaal halide) kweeklampen zijn volgens veel kwekers nog steeds ongeëvenaard als het om prestaties gaat. Ze zijn in ieder geval zeer betaalbaar in de aanschaf en leveren betrouwbare prestaties. Metaal halide lampen zijn geschikt voor de groeifase en HPS lampen zijn vanwege de rode kleur ook geschikt voor de bloeifase. Een HPS lamp heeft altijd een voorschakelapparaat nodig. Deze zijn tegenwoordig ook in digitale, dimbare versies te verkrijgen. Ze kosten wat meer als de analoge versies maar zijn een stuk veiliger, worden niet heet en gaan langer mee. Wanneer je voor de groeifase een aparte metaal halide lamp wil gebruiken, kies dan voor een voorschakelapparaat die beide typen lampen aankan want dit is niet altijd het geval.
250 Watt HPS licht in combinatie met een kleine LED kweeklamp
Je hebt HPS kweeklampen vanaf 150 tot 1150 Watt maar iemand die voor eigen gebruik kweekt heeft eigenlijk maximaal 400 Watt aan licht nodig. Doordat HPS lampen veel warmte produceren dien je ze altijd minimaal 10 procent van het wattage in centimeters van je planten te hangen. Een 400 Watt HPS lamp hang je als voorbeeld dus op 40 centimeter afstand van de bovenkant van je wietplanten. Je hebt dus wel wat hoogte nodig wanneer je met HPS kweeklampen gaat kweken.
HPS kweeklampen zijn een uitstekende keus wanneer je lekker veel wil oogsten, minimaal een 1,5 meter hoge kweekruimte hebt en niet al te veel geld in een kweeklamp wil investeren. Als je heel goed kweekt kun je met een HPS lamp rekenen op ongeveer 1 gram aan droge wiet per Watt.
LED verlichting
LED’s verbruiken minder energie en worden lang niet zo heet als HPS lampen, waardoor de planten niet zoveel vocht verdampen en de lampen een stuk veiliger zijn in het gebruik. LED kweeklampen hebben ook geen voorschakelapparaat nodig waardoor ze ook een stuk makkelijker aan te sluiten zijn. Tot slot gaan ze ook een stuk langer mee dan HPS lampen.
De LED technologie is volop in ontwikkeling en het is pas sinds het begin van deze eeuw dat ze ook geschikt waren om planten mee te kweken. Er zijn vele goedkope (oude technologie) ledlampen te koop maar deze produceren vaak niet zulke goede resultaten. Nieuwe duurdere modellen kunnen HPS kweeklampen tegenwoordig vervangen en zelfs verslaan, maar je zult dan wel wat meer moeten investeren. LED lampen leveren vaak kwalitatief betere wiet op met meer geur en trichomen en hardere toppen.
LED kweeklampen zijn een uitstekende keus voor de kleine hobbykweker die bereid is wat meer uit te geven aan een kweeklamp, zich graag verdiept in de beste modellen en die de kwaliteit van zijn wiet het belangrijkste vindt.
Fluorescente lampen
Fluorescente lampen zijn er in veel verschillende vormen, spaarlampen, T-Neon kweeklampen en TL-buizen zijn allemaal fluorescente lampen. Ze worden meestal gebruikt voor jonge zaadplanten en stekken maar als je de juiste kleur kiest kun je er ook gewoon onder afbloeien. Fluorescente lampen stralen hun effectieve licht niet ver, daarom moeten ze dicht op de planten hangen. Gelukkig kan dat ook, want ze produceren ook niet veel warmte.
Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.
Mooie toppen, gekweekt met simpele spaarlampen
Spaarlampen zijn wellicht de meest toegankelijke kweeklampen die er zijn. Iedere doe het zelf winkel verkoopt ze, maar er zijn ook speciale T5 lampen compleet met armatuur om mee te kweken. Denk niet dat fluorescente lampen of spaarlampen onder doen voor HPS of LED kweeklampen, want je kunt ook met spaarlampen gewoon die ene gram per Watt halen. Je moet de verlichting dan wel beter verdelen over het bladerdek en kweektechnieken als scroggen toepassen.
Fluorescente lampen zijn een goede keus voor in een lage kweekruimte zoals een kast, ze kosten niet veel en maken een onopvallende kweekruimte.
(advertentie)