(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wel eens gehoord van de omgekeerde kwadratenwet? Een ingewikkelde natuurkundige regel die stelt dat een grootheid omgekeerd evenredig verloopt met het kwadraat van de afstand tot de bron van die grootheid. Klinkt erg ingewikkeld maar voor ons kwekers valt het alleszins mee, let maar op.

De omgekeerde kwadratenwet is voor thuiskwekers van belang omdat ook kweekverlichting eraan onderhevig is. Als je de wet goed begrijpt maak je betere keuzes bij het aanschaffen en het ophangen van een kweeklamp voor jouw specifieke kweeksituatie.

Omgekeerde kwa-wattes?

Wanneer je de omgekeerde kwadratenwet op Wikipedia opzoekt dan valt daar (onder veel meer) het volgende te lezen. Een grootheid verloopt omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tot de bron van die grootheid. Voor binnenkwekers is de wet belangrijk want het heeft te maken met het kweeklicht, de juiste afstand tussen het kweeklicht en wietplanten en het effectief beschenen kweekoppervlak. Laten we de omgekeerde kwadratenwet daarom even naar onze situatie vertalen.

▲ Wanneer de afstand tussen kweeklamp en wietplanten verdubbelt, beschijnt het een vier keer zo groot oppervlak als daarvoor.

Een praktisch voorbeeld: stel dat je een 150 Watt HPS kweeklamp hebt, die 15 centimeter boven je wietplanten hangt. De hoeveelheid licht in lumen dat op de planten valt is voor het gemak even 10.000 lumen.

Stel dat we de lamp nu 15 centimeter hoger hangen, en de kweekafstand dus verdubbelen naar 30 centimeter. Dan zou je wellicht kunnen denken dat je het aantal lumen halveert naar 5000, maar dat is allerminst het geval.
Op 30 centimeter wordt het beschenen lichtoppervlak volgens de omgekeerde kwadratenwet immers niet twee, maar vier keer zo groot. En dat betekent dat de planten niet 5000 maar slechts nog 2500 lumen aan licht opvangen!

Verdubbel de afstand tussen lamp en wietplant en ieder blaadje krijgt vier keer zo weinig licht! Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Hang je kweeklamp niet te hoog!

Hoewel het een begrijpelijke fout is moet je hem niet maken en je kweeklamp niet te hoog hangen. Je kunt een kweeklamp niet vergelijken met de zon, die ondanks een afstand van 149.600.000 kilometer, in de zomer toch nog voor dikke knuppels van toppen zorgt. De zon is immers enorm groot en produceert op een onbewolkte dag, overal tussen de 10.000 en 25.000 lux.

Strek

Omdat wietplanten in de natuur doorgaans in zonnige gebieden groeien waar ze de hele dag blootstaan aan grote hoeveelheden lumen, zullen we dat in onze binnentuinen moeten nabootsen. Wanneer we een kweeklamp dus te hoog ophangen, lopen wietplanten enorm veel licht mis. Ze zullen dit proberen te compenseren door te strekken waardoor het onnodig zwakke planten worden. Ze vallen om wanneer er in de bloeifase zware toppen aan groeien. Bovendien zorgt de lengte er in de bloeifase voor, dat alleen de bovenste toppen voldoende licht opvangen.

Zorg er dus voor dat je weet wat de ideale hoogte is voor jouw kweeklamp. Doorgaans is dat bij gasontladingslampen 10 procent van het wattage in centimeters (150 Watt op 15 cm, 400 Watt op 40 cm enz.) en bij CFL lampen (TL’s, T-Neon en spaarlampen) tussen de 10 en 20 centimeter. Bij led kweeklampen verschilt de ideale hoogte per model, dus raadpleeg de gebruikershandleiding of vraag het na bij de fabrikant.

(advertentie)