- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweekmythes ontkracht: #3 voeding
We gaan ook deze week nog even door met het ontkrachten van kweekmythes. De hoogste tijd om een voedingsfabeltje teniet te doen, want als het om plantvoeding gaat, denkt men vaak ten onrechte dat meer voeding ook meer plant (en dus meer toppen) betekent. Leest u mee?
De grootste mythe die men over plantenvoeding of meststoffen heeft is ongetwijfeld deze: hoe meer voeding je een plant geeft, hoe groter hij zal worden. Dit is omdat mensen graag menselijke eigenschappen aan hun planten toeschrijven. Ze denken dat meer voeding de plant dikker kan laten worden, net zoals veel eten bij mensen ook tot overgewicht leidt.
Plant is geen mens
Maar een plant is geen mens, en de meststoffen die wij planten geven zoals de hoofd meststoffen Stikstof, Fosfor en Kalium zijn eigenlijk geen plantenvoeding maar kun je beter vergelijken met vitaminen. Worden mensen dikker van vitaminen? Nee. De echte voeding voor een plant is namelijk licht. Voor licht geldt (tot op zekere hoogte) trouwens wel dat hoe meer je ervan geeft, hoe groter je planten (en hoe dikker je toppen) zullen worden.
Meststoffen heeft een wietplant wel degelijk nodig, maak je daarover geen illusies. Ze gebruikt de stoffen voor allerlei processen zoals fotosynthese, de sapstroom en de stofwisseling. Alleen heeft een wietplant al snel genoeg van deze stoffen, en is vooral het juiste evenwicht tussen de hoeveelheid licht, meststoffen en CO2 belangrijk. In een ideale situatie geef je een plant zo min mogelijk voeding, zonder dat de plant daarbij tekorten oploopt.
(advertentie)