- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweekrecept: je beste oogst ooit!
RollingStoned Top 50 # 50 Daar is die dan; de lijst waar je het hele jaar op hebt zitten wachten. Op de valreep in de 50 meest gelezen verhalen op RollingStoned in 2016 dit kweekrecept voor je beste oogst ooit. Althans, met die kop hebben we jullie aan het lezen gezet, want een vast recept voor de beste oogst ever, dat bestaat natuurlijk niet. Toch heeft iedere hobbykweker wel iets aan de opbrengst verhogende tips want er valt altijd wat te verbeteren, en dat hoeft echt niet altijd geld te kosten. We bespreken de elementen licht, lucht en water en CO2, plantenvoeding en natuurlijk de beste kweekmethode voor een grote opbrengst. Mag het een onsje meer zijn?
Of je nou ieder jaar in de tuin wat buitenwietplanten kweekt, of in een tentje op zolder; er is altijd ruimte voor verbetering. De kans dat je beste oogst ooit nog voor je ligt is dan ook zo goed als zeker 100%. Met een goed kweekrecept kom je in ieder geval een heel eind in de buurt.
Iedere kweker is, net zoals iedere wietsoort weer anders. Standaard kweekrecepten voor een geweldige oogst zijn zeker wel te schijven, maar wanneer je je eigen kweekomstandigheden onder de loep neemt en verbetert waar het nodig is, krijg je een kweekrecept op maat waarmee je altíjd uit de voeten kunt. Want wat een geweldig kweekrecept voor de een is, is voor de ander een recept voor totale mislukking.
Licht, lucht en water
Om tot het kweekrecept voor je beste oogst ooit te kunnen komen, is het belangrijk om te weten wat wietplanten nodig hebben. Alleen zo kun je namelijk nagaan waar de verbeterpunten liggen en wat jouw wietplanten nog nodig hebben om tot het beste resultaat te komen. Dus wat hebben wietplanten nodig? Buiten in de vrije natuur ligt het antwoord op deze vraag. In een binnenkweeksituatie bootsen we de natuur buiten immers na, en optimaliseren we deze omstandigheden zelfs. Betekent dat ook dat er voor buitenkwekers niets te verbeteren valt? Nee, ook de natuur kun je een handje helpen. Licht, lucht en water: dat zijn in principe de drie elementen waar een wietplant het mee doet. Wanneer je zorgt dat deze drie kweekfactoren in balans zijn, kom je al heel dicht in de richting van je beste oogst.
Licht
Licht is de belangrijkste factor voor iedere wietplant en een goed uitgangspunt om je beste oogst ooit mee te behalen. Een buitenkweker heeft de lichtfactor niet helemaal in de hand, maar voor een gedeelte ook wel. Ga, wanneer je buiten wiet kweekt dus op zoek naar de lichtste plaats die je in je tuin, op je balkon of op een geheime plek in een bos kunt vinden en zet je planten daar neer. Ook kun je als buitenkweker de bloei forceren door te verduisteren. Dit levert je vaak een enorme oogstverbetering op, omdat je je planten hierdoor helemaal goed kunt laten afrijpen. Wil je er meer over weten lees dan het artikel ‘3 weken verduisteren = betere buitenwiet’.
Binnenkwekers doen er ook goed aan om eens naar hun lichtbron te kijken; het spreekt voor zich dat niet iedere kweekruimte geschikt is voor meer Watts aan licht. Maar een upgrade voor je lichtbron waar mogelijk, levert je meestal direct méér oogst op. Voor kweeklampen geld dat je maximaal ongeveer 600 Watt kunt ophangen per vierkante meter. Ga je daarboven zitten, dan heeft dat eigenlijk alleen maar zin wanneer je ook de factor lucht (CO2) erop aanpast.
Het loont ook de moeite om tijdens de groeifase voor een andere kleur lamp te kiezen. Voor de groei is een koel blauwig licht namelijk beter, en voor de bloei is een rood licht beter. Voor hoge druklampen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een metaal halide tijdens de groei en een HPS tijdens de bloei, zorg er wel voor dat je voorschakelapparaat ook geschikt is voor beide bulbs of verwissel die ook wanneer je van groei naar bloei overschakelt. LED kweeklampen hebben vaak een aparte schakelaar voor de bloei en de groei. Spaarlampen zijn er ook in verschillende kleurcodes. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.
Sea of Screen?
Iedere kweeklamp heeft een zogenaamde sweet spot. Dat is de afstand van de lamp waarop het licht ervan op zijn efficiëntst is. Bij HPS kweeklampen en metaal halides ligt de sweet spot ongeveer op een tiende van het aantal watts in centimeters (600 Watt is 60 cm, 400 watt = 40 cm enz.). Bij LED kweeklampen verschilt de sweet spot per fabrikant en fluorescente lampen zoals spaarlampen kun je zo dicht mogelijk bij je planten ophangen (zonder dat de temperatuur te hoog wordt uiteraard).
Om er nou voor te zorgen dat zoveel mogelijk toppen in de sweet spot groeien, is een egaal bladerdek nodig. Hiervoor zijn diverse kweektechnieken zoals toppen, scroggen, supercroppen en dergelijke bedacht, maar je kunt ook gewoon veel planten op een vierkante meter zetten. Wil je snel klaar zijn, dan is een Sea Of Green (veel planten per vierkante meter) interessant. Wil je echter maar een paar planten kweken dan is scroggen (Screen Of Green) of supercroppen de betere optie.
Lucht
Lucht bevat CO2, en dat is een tweede belangrijke voedingsbron voor wietplanten. Daarnaast moet de luchtaanvoer in een goede balans zijn met je lichtbron, want door de aanvoer van verse lucht blijft de temperatuur in je kweekruimte optimaal. Wordt het in je kweekruimte te heet, kijk dan eens kritisch of je afzuiger wel genoeg capaciteit heeft. Er zijn tegenwoordig hele slimme afzuigers die over een thermostaat beschikken en zichzelf zonodig dimmen of juist harder gaan draaien. Je kunt gewoon de temperatuur instellen op een graad of 25, en de afzuiger doet de rest. Ook luchtcirculatie is belangrijk, een zwenkventilator is het beste maar die past niet altijd in de kleinste kweekruimtes. Zorg in ieder geval voor iets van luchtcirculatie, in de kleinste kweekruimtes kun je daarbij denken aan een of meerdere computerventilators. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat wietplanten steviger worden en dat de aangevoerde lucht ook daadwerkelijk de planten bereikt.
Zorg met een goede afzuiger voor aanvoer van verse lucht en een (zwenk)ventilator voor de nodige luchtcirculatie
Ook buiten is het belangrijk om eens te kijken of je planten van genoeg verse lucht worden voorzien. Het loont de moeite om een plaats te kiezen die niet alleen heel licht is, maar waar de wind ook bij kan komen. Vooral tegen het einde van de zomer, zul je merken dat je daar baat bij hebt. Het betekent vaak minder kans op toprot en een stevige plant met dikke toppen, al moet je je wietplant in het najaar dan ook wel wapenen tegen storm, want stormen, dat zal het in de lage landen vroeg of laat zeker.
CO2
Buiten heeft het weinig zin om CO2 toe te voegen, maar binnen kan een extra dosis CO2 wel een flinke opbrengstverhogende factor zijn. Let wel op want het toevoegen van extra CO2 heeft eigenlijk alleen maar zin als je qua licht al aan je maximale hoeveelheid zit. In kleine kweekruimtes zoals een kweektent kun je gebruik maken van een zogenaamde CO2 Boost. Dat zijn emmers waarin schimmels op een veilige manier voor extra CO2 zorgen. Grote kweekruimtes kunnen CO2 uit flessen (tanks) gebruiken die zonodig aangesloten kunnen worden op CO2 controllers, maar zover gaan we in dit kweekrecept niet. In hele kleine kweekruimtes zoals een keukenkastje, kun je zelf met flessen suikerwater en gist een kleine CO2 generator maken.
Water
Onder water verstaan we in dit kweekrecept voor je beste oogst ooit niet alleen water, maar natuurlijk ook de voeding en het medium waarin je plant met haar wortels staat. Kortom, alles wat er onder de grond gebeurd. Overigens is dit het element waarmee er voor buitenkwekers het meeste winst te behalen valt. Want buiten een goede plaats in je tuin, heb je als buitenkweker niet heel veel invloed op de hoeveelheid licht en lucht die je plant krijgen. Wanneer je buiten de beste resultaten wil, maak de grond dan tijdig klaar. Graaf een zo groot mogelijk gat en maak hier de grond los en vruchtbaar met vaste meststoffen. Je doet er ook goed aan om voor wat wormenmest te zorgen met een of meer simpele wormtorens. Wanneer je buiten in potten kweekt dan geldt: hoe groter de pot hoe groter de plant. Zorg ook voor een goede afwatering door bijvoorbeeld wat kleikorrels of kokos door je grond heen te mengen want het kan behoorlijk regenen, en wietplanten houden er niet van om te lang te natte voeten te hebben. Tijdens langdurige regen kun je wietplanten in potten binnenzetten of de aarde afdekken met plastic folie of iets dergelijks.
Als je het aandurft, ga dan eens voor het luchtigste medium dat er is: hydrocultuur
Binnen is het medium ook vaak voor verbetering vatbaar. Wanneer je altijd gewend bent geweest om met potgrond te kweken, valt er al een hoop winst te behalen door eens voor een speciale voedingsrijke grond met perliet te kiezen. Ook hier geldt dat hoe luchtiger het medium, hoe meer zuurstof en minder weerstand voor de wortels. Kokos door je aarde mengen is dus een goed idee. Wil je echt vooruit gaan, verdiep je dan eens in de hydrocultuur. Kweken op steenwol, in kleikorrels of zelfs helemaal zonder medium in een bubble bucket zorgt ervoor dat je planten explosief snel groeien. Je moet alleen wel goed meten (pH en EC) en weten wat je doet. Lees je in en laat je voorlichten als je voor het eerst op een hydrosysteem overstapt. Met de hand watergeven en toch de voordelen van hydrokweken? Kies dan voor kokos.
Voeding
Welk medium je ook kiest, je voedingsregime zou altijd zoveel mogelijk op maat moeten zijn. Overdaad schaadt, en dat geldt trouwens ook voor water. Probeer de juiste balans te vinden, hou de pH-waarde rond de 6 en kijk naar je planten. Wanneer ze lichter gaan kleuren of vergelen, komen ze vaak voeding tekort. Wanneer je ziet dat bladpuntjes bruin worden, is dat vaak juist een teken van teveel voeding. Kies voor de beste resultaten een twee-componenten voeding want die zijn iets vollediger. Ga voor een minerale meststof wanneer je met een hydrosysteem kweekt en een biologische voeding als je op aarde kweekt. Bij buitenplanten in de volle grond zijn vaste meststoffen (korrels) aan te raden omdat deze de meststoffen langzaam aan de grond afgeven en niet bij de eerste de beste regenbui wegspoelen.
Bij buitenplanten in de volle grond zijn vaste meststoffen (korrels) aan te raden omdat deze de meststoffen langzaam aan de grond afgeven en niet bij de eerste de beste regenbui wegspoelen
Veel succes bij het verbeteren en kweken van je beste oogst ooit. Is het gelukt, dan zien we natuurlijk graag een topje fotootje tegemoet 😉