(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Binnen wiet kweken kan in de zomer een hele uitdaging zijn. Je kweektent is doorgaans namelijk ingericht op een omgevingstemperatuur van zo’n 21 graden en geen 30. Maar moet je voor die paar snikhete dagen een andere lamp, of een dure afzuiger met fancontroller kopen? Niet per se, want er zijn ook supplementen die je wietplanten beter bestand maken tegen een hittegolf. 

Wanneer de mussen buiten dood van het dak vallen, is het binnen doorgaans ook te heet voor wietplanten. Helemaal als je ook nog een hete HPS kweeklamp gebruikt, kan de temperatuur snel boven de 30 graden uitstijgen. Dit soort temperaturen zijn veel te hoog voor wietplanten en bezorgen ze gevreesde hittestress. Bladeren kunnen gaan hangen, uitdrogen, verbranden, wietplanten groeien langzaam, toppen worden iel en luchtig en er kunnen diverse tekorten ontstaan.

Warmte bestrijden

Mocht het in je kweekruimte nou chronisch te heet zijn in de zomer (29 graden of hoger), dan doe je er goed aan om ofwel een zomerstop te houden, ofwel te investeren in een koelere omgeving. Je zou dan bijvoorbeeld een krachtiger afzuiger kunnen aanschaffen, of een kweeklamp die minder warmte produceert.

Wanneer je kweekruimte echter niet véél te heet is, of alleen tijdens een échte hittegolf, kun je je wietplanten ook weerbaarder maken tegen de warmte. Er zijn namelijk vier supplementen die bewezen hebben, wietplanten weerbaarder te maken tegen hittestress, droogte en een te hoge temperatuur.

Supplement #1: Silicium

Silicium is een nuttige toevoeging die wietplanten weerbaarder maakt. Het mineraal is maar in geringe mate nodig maar maakt wietplanten beter bestand tegen warmte en andere stress. Als bonus versterkt het de celwanden waardoor insecten er moeilijker doorheen prikken, en takken meer gewicht kunnen dragen. Er zijn tegenwoordig aardig wat silicium toevoegingen beschikbaar in Nederland. Mills heeft bijvoorbeeld Vitalize met silicium erin, BAC verkoopt een supplement dat Silica Power heet, en bij Terra Aquatica kun je terecht voor Silicate, een silicium supplement in poedervorm.

Silicium versterkt celwanden en beschermt wietplanten tegen de hitte. Foto: Nimit Ketkham, Shutterstock

Supplement #2: Zeewier

Met zeewier doe je je wietplanten altijd een plezier, en helemaal tijdens een hittegolf. Verscheidene studies en onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat zeewier extracten helpen tegen hittestress. Daarnaast is aangetoond dat zeewier extract opbrengsten kan verhogen en groei kan versnellen. Daarnaast kan zeewier mogelijk het ontkiemen van zaden versnellen, de opname van mineralen verbeteren en de weerstand tegen (nacht)vorst en schimmels vergroten. Zeewier is zo goed voor planten omdat het van nature veel beschermende sporenelementen en zouten bevat. Zeewier extract is als vloeistof verkrijgbaar of als poeder (zeewiermeel).

Supplement #3: Huminezuren

Huminezuren komen van nature al voor in je aarde maar het kan geen kwaad om wat extra huminezuren toe te voegen. Deze beschermen je wietplanten namelijk tegen hittestress maar ook tegen waterstress en droogte. Combineer je huminezuren met een zeewier extract, dan versterkt de hittebeschermende werking van de twee toevoegingen elkaar.

Huminezuren beschermen tegen hitte, water en droogte. Foto: MIA Studio, Shutterstock

Supplement #4: Nuttige bacteriën

Deze is speciaal voor de hydrokwekers onder ons, want die krijgen tijdens hele hete periodes sneller te maken met wortelrot. Nuttige bacteriën leven in de natuur in de bodem. Ze helpen planten aan voeding door organisch materiaal af te breken in opneembare voedingsstoffen. Ze beschermen de wortels echter ook tegen schadelijke schimmels, en zijn daardoor sowieso een goede hulp voor hydrokwekers. Helemaal tijdens een hittegolf maar dus ook daarna. Je moet alleen wel even opletten want veel producten zijn bedoeld voor de biologische kweek op aarde maar Trikologic S van Terra Aquatica kun je ook als hydrokweker gebruiken. Het heeft wel een biofilter nodig (of grote wortelmassa) om in te groeien, maar dat kun je zelf maken van een netpotje met kokosvezel. Alternatief kun je de bacteriën vanaf aanvang van je kweek in je netpotjes doen, zodat de bacteriën zich daar kunnen vestigen en meteen met de wortels mee kunnen groeien.

Nuttige bacteriën beschermen hydro-wortels tegen wortelrot tijdens de hitte. Beeld (illustratief): paulista, Shutterstock

Bonustip: Hittebestendige wietsoorten

Naast bovenstaande drie toevoegingen die je wietplanten weerbaarder maken tegen de hitte, zijn er ook wietsoorten die daar beter tegen kunnen dan anderen. Het loont dus de moeite om zomers andere wietsoorten te kweken dan ’s winters. Over het algemeen zijn sativa’s en Haze wietsoorten het beste bestand tegen extreme warmte, aangezien zij van nature ook in warme gebieden voorkomen. Autoflowers kunnen juist wat slechter tegen overmatige warmte, aangezien autoflowers afkomstig zijn uit koude gebieden. Veel indica’s komen oorspronkelijk ook uit koudere klimaten, en kunnen gevoelig zijn voor hittestress.

Sativa’s en Haze wietsoorten kunnen goed tegen warmte, Autoflowers helemaal niet. Foto: Joe Hamilton Photography, Shutterstock

[Openingsfoto: Thanakorn.P, Shutterstock – Foto zeewier: boommaval, Shutterstock]
(advertentie)