- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Kweektips & trucs voor autoflower wietplanten
Je wil graag buiten je eigen wiet kweken maar liefst niet te lang op de oogst wachten? Je hebt geen idee hoe dat dan zit met lichtschema’s en je hebt ook geen trek in toprot of andere schimmelproblemen? Dan zijn autoflower wietplanten ideaal. En zo kun je ze het beste kweken.
Autoflower wietplanten maken het mogelijk om op een eenvoudige en snelle manier je eigen wiet te kweken. Ze zijn snel, potent en bovendien worden ze de laatste jaren steeds beter qua potentie en opbrengst. Buiten hebben autoflowers helemaal een groot voordeel omdat ze vanzelf bloeien en daardoor al voor het natte najaar geoogst kunnen worden. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor toprot, en kunnen je toppen mooi rijp worden onder de zomerzon. De snelle cyclus van autoflowers is echter wel iets om rekening mee te houden, dus neem deze kweektips en trucs vooral in ogenschouw.
Flinke pot, luchtig medium
Autoflowers groeien maar een beperkte periode, dus wil je dat ze zo hard mogelijk groeien zodat ze een mooi formaat hebben als de bloeifase aanbreekt. Een flinke pot met luchtige aarde helpt daarbij. De grote hoeveelheid aarde minimaliseert de behoefte om later in je kweek extra voedingsstoffen toe te voegen, en als die aarde lekker luchtig is kunnen de wortels snel groeien. In een pot met een inhoud van 15 tot 25 liter zal een autoflower bovendien veel groter worden dan in een kleine pot van laten we zeggen 5 liter.
Een grotere pot betekent ook dat je je automatisch bloeiende wietplant minder vaak water hoeft te geven. Veel autoflower kwekers zetten hun planten het liefst direct in een mooie grote pot, zodat ze niet hoeven te verpotten. Het houdt het kweken van autoflowers simpel en eenvoudig. Onthoud dat moderne autoflower wietplanten ontzettend potent zijn en net zulke hoge THC percentages hebben als fotoperiode gevoelige wietsoorten.
Gebruik gefeminiseerde autoflower zaden
Om het kweken van autoflowers nog makkelijker te maken, gebruik je gefeminiseerde autoflower wietzaden. Gelukkig hoef je daarvoor niet lang te zoeken want bijna alle autoflowers zijn tegenwoordig gefeminiseerd. Tenzij je plannen hebt om je eigen autoflower wietsoort te maken, heeft het dan ook weinig zin om inspanningen aan mannelijke wietplanten te verspillen.
Kies een rijk bemest aardemengsel
Een kant en klaar en rijkelijk bemest aardemengsel is het gemakkelijkst voor de beginnende autoflower-kweker. Zulke aardemengsels zijn te koop bij gespecialiseerde winkels en bevatten vaak ook toevoegingen zoals perliet om de aarde luchtig te houden. Een grote 25 literpot met zulke aarde bevat meer dan genoeg voeding voor een heel autoflower plantenleven. Om er zeker van te zijn dat je autoflower ook in de bloeifase niets tekort komt, kun je wat basis bloeivoeding aanschaffen.
Kokos kan ook
In kokos groeien wietplanten nóg sneller, waardoor een autoflower uiteindelijk groter wordt in kokos dan in aarde. Kokos bevat doorgaans echter geen voeding waardoor je dat bij iedere waterbeurt zelf moet toevoegen. Verder ‘verbruikt’ kokos zelf ook calcium en magnesium waardoor een zogenaamde Cal/Mag aanvulling meestal nodig is. Dit maakt het kweken van autoflower wietplanten in kokosvezels wel iets lastiger dan in aarde.
Omdat je een wietplant in kokos zelf moet voeden, dien je ook de zuurtegraad (pH-waarde) en de concentratie aan meststoffen (EC-waarde) van het voedingswater in de gaten te houden. Het kweken in kokos is daarom een beetje voorbehouden tot de wat meer ervaren hobbykwekers. Die behalen daar dan wel dikwijls fantastische resultaten mee.
Autoflowers in een hydrosysteem
Hydrosystemen zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem vragen nog iets meer kennis maar minder inspanningen van de kweker. Tegelijkertijd zorgen zulke systemen wel voor nóg snellere groei en nóg hogere opbrengsten bij autoflowers. Nogmaals, alle voedingsstoffen moeten in zulke systemen door de kweker worden toegevoegd en dat vraagt om een goed inzicht in de levenscyclus en behoeften van autoflowers. In hydrosystemen zijn oogsten van meerdere honderden grammen per autoflower geen uitzondering. Dokter Groen deed het je voor met een enorm grote Auto Blancaneu.
Lichtschema’s voor autoflowers
Veel mensen kweken autoflowers onder een 20/4 lichtschema. Dit betekent dat de planten dagelijks 20 uur in het licht staan en slechts 4 uur in het donker. 18/6 is ook een veel gebruikt lichtschema voor autoflowers die binnen gekweekt worden. De langere dagelijkse lichtperiode zorgt dan wel voor een grotere behoefte aan meststoffen, maar buiten heb je hier natuurlijk geen hinder van. Daar groeien en bloeien autoflowers sowieso, ongeacht het aantal lichte of donkere uren.
Twee weken voorgroeien
Hoe je je autoflower wietplanten ook graag kweekt, de levensloop is altijd min of meer hetzelfde. In de eerste twee tot drie weken produceert een autoflower haar eerste bladeren en een wortelstelsel. Voor deze periode is het aan te raden om een klein voorgroeipotje te gebruiken met een inhoud van ongeveer 250 milliliter. Dit maakt het namelijk veel gemakkelijker om het kleine plantje de juiste hoeveelheid water te geven.
De eerste twee blaadjes die ontstaan zijn nog niet gekarteld en worden lobblaadjes genoemd. Daarna volgen twee gekartelde bladeren met maar één bladvinger. Vervolgens ontstaan twee gekartelde bladeren met drie bladvingers en tenslotte de eerste volwaardige wietbladeren met vijf bladvingers. De groei lijkt in deze eerste weken misschien langzaam te gaan, maar dat komt alleen maar omdat de plant nog bezig is een gezond wortelstelsel en genoeg groene delen te vormen. Verpot de jonge autoflower naar een grotere (flinke) pot als de blaadjes van bovenaf gezien ruim over de rand van de pot groeien, en je onder uit het potje wortels ziet groeien.
Week 3 tot 6
Wanneer een autoflower genoeg wortels en bladeren heeft komt ze in een stroomversnelling. Ze groeit snel de hoogte in om zichzelf voor te bereiden op de bloeifase. In de weken 3 tot 6 strekken autoflowers behoorlijk. Sativa dominante autoflowers strekken gewoonlijk nog veel sneller dan indica dominante autoflowers. Met een tempo van 3 tot 4 centimeter per dag klimmen ze tot ongeveer een meter de hoogte in. Rond de zesde tot zevende week stopt de explosieve klim omhoog. De uiteindelijke lengte hangt af van het soort autoflower, de maat van de pot, belichting en andere omgevingsfactoren. Naarmate de autoflower groeit, vraagt ze meer water en voeding.
6 weken en ouder
Rond de zesde, zevende week stopt de explosieve groei van een autoflower. Meestal heeft de plant dan ook al de nodige vrouwelijke toppen en typerende witte bloeiharen. Als je goed kijkt zie je ook de nodige witte trichomen op de toppen en de bovenste bladeren. De geur wordt nu ook steeds sterker. Zijtakken krijgen ook flinke toppen en de plant vraagt om meer voedingsstoffen en water, twee tot vijf liter water per dag, met een EC-waarde van 2,0 is geen uitzondering.
Sommige kwekers geven hun autoflowers rond de zesde week een extra PK (fosfor en kalium) toevoeging om de productie van de bloemen te stimuleren. In de laatste maand produceert een autoflower de meeste wiet en trichomen. Ze bloeit letterlijk op onder intens schijnende kweeklampen of de zinderende zomerzon. In de laatste weken moeten de takken vaak ondersteund worden om niet te breken onder het gewicht van de toppen.
Autoflowers oogsten
Op dezelfde manier als bij gewone fotoperiode wietplanten, bepaal je ook bij autoflowers of ze klaar zijn om geoogst te worden. Veel kwekers kijken hierbij naar de kleur van de trichomen met een microscoop. Wanneer ze voldoende witte (niet transparante) trichomen zien is de autoflower rijp. Andere kwekers beoordelen de staat van de toppen aan de hand van het aantal ingedroogde bruine bloeiharen. Hier is een handig artikel waarin je leest hoe je aan een top kunt zien of het tijd is om te oogsten.
Buiten autoflowers kweken
Buiten zorgen koudere temperaturen voor een iets langere levenscyclus bij autoflowers dan binnen. Gemiddeld neemt een autoflower buiten ongeveer drie maanden de tijd om van zaad tot oogst te komen. Zaai autoflowers buiten daarom pas vanaf de tweede week van mei. Zo kunnen ze groeien en bloeien in de mooiste maanden van de zomer: juni, juli en augustus. Wanneer je je autoflowers buiten rechtstreeks in de grond zaait, hoef je je geen zorgen te maken over meststoffen of voeding. Ook hoef je dan zelden water te geven, tenzij er een hittegolf gaande is. Bescherm je autoflowers eventueel tegen de wind en grazende dieren met wat kippengaas.
Waarom autoflowers kweken?
De meesten kiezen vanwege de snelheid voor autoflowers. In slechts 10 weken kunnen gefeminiseerde autoflower wietplanten al vruchten afwerpen. Autoflowers kweken is ook heel makkelijk, je hoeft je niet druk te maken over lichtschema’s, het is bijna alsof autoflowers zichzelf kweken. Veel mensen die voor het eerst wiet kweken gebruiken hiervoor ook autoflowers.
Buiten zorgt de snelheid van autoflowers ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over toprot. Een autoflower die je in april zaait, is simpelweg al geoogst wanneer de vochtige periode waarin wiettoppen vaak gaan rotten, begint.
(advertentie)