- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
8 Tips van de beste kwekers
CNNBS TOP 50 #18 • Op één of andere manier lijken sommige kwekers een natuurlijke aanleg te hebben om altijd meer en betere wiet te oogsten dan ons. Misschien is dát wel precies wat ze in de volksmond ‘groene vingers’ noemen, maar wij wilden het weleens weten. Wat doen de beste kwekers anders waardoor zij er altijd met de cannabis cups vandoor gaan? Kortom; tips van de beste kwekers over het kweken van harde toppen tot en met het oogsten en curen aan toe.
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #18
Wat doen de beste kwekers nou anders waardoor ze altijd dikke, harde toppen oogsten die bulken van de kristallen? Dat vroegen wij ons nou ook af. 8 Hobby-professionals kwamen met 8 steengoede kweektips; verbazingwekkend genoeg zijn ze ook nog eens allemaal best simpel, wie had dat gedacht?
1. Harde toppen
Compacte harde toppen kweek je 9 van de 10 keer zonder problemen als je de temperatuur in je kweekruimte op orde hebt, en daar genoeg licht schijnt. Luchtige topjes die niet veel wegen worden vaak veroorzaakt door een te hoge temperatuur. Pak er dus een thermometer bij en zorg ervoor dat het rond de toppen niet warmer wordt dan 27 graden Celcius. Kweek je buiten en is het in de afbloeifase te heet (bij autoflowers kan dit gebeuren als ze bv in juli afbloeien) besproei je planten dan met een fijne nevel. Gebruik voor extra harde toppen een topbooster.
2. Kweeksucces zit in de genen
In de genen ligt het succes van je oogst al voor een groot deel vast, start dus met goede zaden of stekken. Je hebt geluk want in Nederland zitten een aantal van de beste en oudste zadenbedrijven ter wereld. Ken je andere kwekers die een succesvolle oogst hebben gedraaid met een bepaalde soort, probeer die dan ook gerust te kweken. Pulk in ieder geval nooit zaadjes uit shopwiet om mee te kweken, want dat wordt meestal niet veel soeps.
3. Keep it simple
Vaak is iemands eerste kweek meteen best goed. De reden? De beginner heeft het simpel gehouden. Zodra je te moeilijk gaat doen ga je twijfelen en geef je te veel of te weinig water of voeding. Hou je aan je voedingsschema en geef liever te weinig, dan teveel voeding. Als je je potten dagelijks even optilt, krijg je een goed gevoel voor het gewicht van een pot met precies de juiste hoeveelheid water.
4. Meten is weten
Koop een pH meter en als het even kan ook een EC-meter. Veel voedingsproblemen ontstaan door een verkeerde pH-waarde of teveel voeding in de grond. Wanneer de zuurtegraad of pH-waarde te hoog of te laag is, kunnen planten hun meststoffen niet allemaal goed opnemen. Koop dus in ieder geval een pH-meter en hou je pH op aarde tussen de 6,3 tot 6,8 en in een hydrosysteem tussen de 5,5 en 6,1.
5. Geduld wordt beloond
In de laatste weken van de bloeifase worden toppen nog flink groter en ook wordt de smaak en het effect van wiet beter. Oogst dus niet te vroeg. Een goede tip is om nog een extra week met de oogst te wachten op het moment dat jij denkt dat je planten klaar zijn voor de oogst. Wacht dus altijd nóg een week.
6. Vocht in de lucht
Luchtvochtigheid heeft best veel invloed op je planten. Probeer het in de groeifase rond de 60% te houden, en in de bloeifase rond de 40%. In de laatste fase van de bloei kun je de luchtvochtigheid zo laag mogelijk proberen te houden, dit zorgt namelijk voor extra harsproductie.
7. Spoel!
Spoel de potten van je planten goed door voor je gaat oogsten. Geef je groene vriendinnen de laatste twee weken de kans om chlorofyl zoveel mogelijk af te breken en stop met voeding geven. Slecht gespoelde wiet smaak scherp in je keel.
8. Drogen en curen
Na de oogst gaan de zorgen voor een lekker eindproduct nog even door. Droog je wiet langzaam, ondersteboven en in het donker. Zet geen verwarming aan en zet ook geen ventilator op je drogende toppen. Wat aanvoer van verse lucht is wel goed. Als je de stammetjes van je wiet met een duidelijk hoorbare knak kunt breken is het droog genoeg om te gaan curen. Bewaar de toppen daarvoor in een afsluitbare glazen pot zoals een weckpot, en in het donker. Zet de pot in het begin dagelijks een minuut of tien open om het laatste vocht te laten ontsnappen. Hoe langer je cured, hoe lekkerder je wiet.