- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweektips voor sterkere cannabis
Wie thuis zijn eigen wiet kweekt, doet er goed aan om ervoor te zorgen dat die zo potent mogelijk is. En dan hebben we het niet alleen over het opvoeren van het THC-gehalte maar alle cannabinoïden. Meer hars dus want daarin bevinden zich alle cannabinoïden. Als bonus wordt je wiet dan ook meteen een stuk smakelijker!
Potente wiet is letterlijk waardevoller. Wiet met meer hars – want daar hebben we het over – bevat namelijk niet alleen meer THC maar heeft in totaal meer terpenen en cannabinoïden. Dat niet alleen maar wiet met meer hars is ook gewoon zwaarder, aangezien trichomen verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het gewicht van wiet.
Kweek stekken
Wie voor de sterkste wiet gaat, zou met stekken moeten werken in plaats van zaadjes. Om twee belangrijke redenen kun je binnen beter stekken dan zaailingen gebruiken. Ten eerste omdat stekken genetisch gelijk zijn aan de moederplant. Door stekken te maken van je meest potente wietplant, zullen alle stekken even zo potent blijken. Genetische aanleg is namelijk ontzettend belangrijk als het om potentie gaat.
De tweede reden waarom stekken doorgaans betere cannabis oplevert, is omdat stekken even oud zijn als de moederplant. Volwassenheid van de planten blijkt namelijk erg belangrijk te zijn voor de potentie van de wiet die je kweekt. Neem je stekken van een volwassen moederplant, dan zijn die stekken (hoe klein ook) direct volwassen en toe aan hun bloeifase.
Kweek je binnen met zaadplanten, en wil je daar het maximale uithalen qua potentie. Dan zou je die vanaf het begin onder een krachtige kweeklamp moeten zetten, en eerst tot volle wasdom moeten brengen. Het intense licht van minimaal een 250 Watt HPS, CMH of LED-kweeklamp, zorgt ervoor dat de plant gewend raakt aan een snelle stofwisseling, en in de bloeifase net zo hard blijft produceren.
Stop met stikstof (N)
Nou ja, niet helemaal maar te veel stikstof in de bloeifase kan de potentie van je oogst behoorlijk verpesten. En helaas gebeurt het ontzettend vaak dat kwekers hun bloeiende wietplanten te veel stikstof geven. De bladeren vergelen in de bloeifase en om dat tegen te gaan geven kwekers extra stikstof of groeivoeding. Met als gevolg dat hun planten de stikstof gebruiken om te groeien in plaats van toppen te produceren, waarbij de potentie van de wiet aanzienlijk gereduceerd wordt.
Oogst niet te vroeg!
Wiet kweken vereist een grote mate van geduld. En we weten dat dat moeilijk op te brengen is als je een paar mooie toppen hebt staan, maar doe het toch maar. Zeker bij de wat langer bloeiende wietsoorten betekent een te vroege oogst dat je een hoop cannabinoïden misloopt. Dat niet alleen maar ook de smaak van je wiet is ook aanzienlijk minder, zelfs als je maar één week te vroeg oogst.
Onthoud: oogsten doe je pas wanneer alle bloeiharen bruin/rood en verschrompeld zijn. Heb je een (kleine) microscoop, kijk dan naar de trichomen en oogst pas wanneer die voor het overgrote deel wit zijn, en deels bruin.
LEES OOK: CNNBS basics: wiet oogsten, drogen en curen
Een vol lichtspectrum
Licht is van het grootste belang voor de kwantiteit en de kwaliteit van cannabis, en het lichtspectrum (de kleur van het licht zeg maar) helemaal. De laatste jaren wordt daar steeds meer over bekend, met name omdat er tegenwoordig naar hartenlust geëxperimenteerd wordt met LED-kweeklampen. Dat kon vroeger niet, toen kwekers nog slechts de keus hadden tussen HPS of Metaal Halide kweeklampen.
En wat blijkt, moeder natuur weet het nog altijd het beste. Wietplanten krijgen mooiere en compactere toppen met meer hars wanneer ze hun hele leven in een aan de zon gelijkend licht groeien. Ga voor een full spectrum LED dus, of een CMH kweeklamp als je de meest potente wiet wil kweken voor jezelf.