(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het valt niet altijd mee om de overstap van HPS naar LED te maken (of andersom). De twee lichtbronnen verschillen namelijk nogal van elkaar, en daar zul je als kweker rekening mee moeten houden. We belichten de grootste kweekverschillen tussen LED en HPS, voor een soepele overgang.

Light Emitting Diode (LED)

LED kweeklampen kunnen pas relatief kort, goed concurreren met de prestaties van HPS kweeklampen. Met de wat oudere LED kweeklampen verliep de groeifase meestal nog wel goed, maar de prestaties in de bloeifase lieten te wensen over. Tegenwoordig is dat anders, nieuwe technieken, intense COB LED’s en betere full spectrum LED chips zorgen ervoor dat de betere LED kweeklampen de prestaties van HPS kweeklampen kunnen overtreffen. Mits je met de kweekverschillen rekening houdt tenminste…

Hoewel je met HPS kweeklampen nog steeds uitstekende en ook meer dan genoeg wiet kunt kweken, zijn LED kweeklampen tegenwoordig de eerste keus voor hobbykwekers. LED kweeklampen zijn weliswaar duurder in de aanschaf maar bieden een hoop voordelen voor de kleine thuiskweker. Ze worden minder heet waardoor ze bijna niet op te merken zijn met hittebeeld camera’s. LED kweeklampen zijn ook wat gemakkelijker aan te sluiten en veiliger in het gebruik. En de betere LED gaat ook nog eens efficiënter om met stroom, waardoor de energierekening omlaag kan.

High Pressure Sodium

Omgekeerd kunnen de lage aanschafwaarde en groeisnelheid die een beetje stralingswarmte veroorzaakt ook redenen zijn om juist wel voor een HPS kweeklamp te kiezen. Oké, een HPS bulb heeft minder branduren dan een LED diode, maar een bulb is vervangbaar en kost maar een paar tientjes. Je moet even weten hoe je een HPS kweeklamp veilig aansluit maar wietplanten groeien er lekker snel onder. Ook hoef je echt net per se meteen aan de 600 Watt, er zijn ook uitstekende 100 Watt HPS kweeklampen.

Voors en tegens dus om voor zowel HPS als LED kweeklampen te kiezen. En waarom zou je trouwens ook moeten kiezen? De combinatie van LED en HPS werkt ook uitstekend. Of wat dacht je van een HPS lamp in de winter en een LED voor in de zomer? Genoeg reden dus om met beide kweeklampen te leren kweken.

LED op voor light burn (light bleach)

Omdat LED kweeklampen veel minder hitte afgeven, ben je al snel geneigd de lamp dicht op je wietplanten te hangen. Hoe dichter erop hoe intenser het licht, toch? Jazeker, in veel gevallen dus té intens waardoor bladeren en toppen kunnen verbranden en verbleken. Hang LED kweeklampen daarom altijd op, op de hoogte die de fabrikant aanraadt en niet veel lager.

Waar veel mensen die voor het eerst met LED kweken, ook de mist mee ingaan, is de groei en bloeistand die veel LED kweeklampen hebben. In de groeistand wordt slechts een deel van de LED diodes ingeschakeld waardoor de lamp een blauwer (en minder intens) licht uitstraalt. In de bloeistand staan alle LED’s aan, voor maximale lichtintensiteit en een roder lichtspectrum. Veel kwekers denken slim te zijn en direct de bloeischakelaar in te schakelen. Hoe meer licht hoe beter denken ze maar ook dit zorgt meestal voor lightburn, bladeren die verbranden en verdorren.

Je HPS op 10%

Met HPS kweeklampen komt lightburn veel minder vaak voor. Simpelweg omdat de stralingswarmte ervoor zorgt dat kwekers HPS kweeklampen niet snel te laag zullen hangen. Een handige vuistregel is dat je een HPS kweeklamp op 10 procent van het wattage in centimeters hangt. Een 150 Watt HPS mag bijvoorbeeld op 15 centimeter afstand, een 250 Watt, op 25 centimeter, een 400 Watt op 40 centimeter enzovoorts.

Water op maat

Omdat LED kweeklampen minder warmte stralen, verdampen wietplanten ook minder vocht. Ook verdampt er minder water uit de aarde, zodat je minder vaak en minder veel water hoeft te geven. Wanneer je met de hand water geeft, zul je dit waarschijnlijk zelf ook opmerken maar als je een irrigatiesysteem gebruikt, stel die dan even opnieuw in als je van HPS naar LED (of omgekeerd) overstapt.

In principe blijven de regels voor water geven van kracht hoor; geef pas weer water als de bovenste 3 tot 4 centimeter van de aarde is opgedroogd. Ook kun je kijken naar de stand van de bladeren, als die slap naar beneden hangen staat een wietplant uit te drogen. Als ze naar beneden krullen maar wel stevig aanvoelen dan staat een wietplant te nat. De bladeren zouden netjes schuin omhoog gericht moeten staan.

Voeden onder LED vs. HPS

De stralingswarmte van een HPS lamp heeft ook voordelen voor wietplanten, namelijk dat de sapstroom lekker snel verloopt en een wietplant dus wat sneller groeit. De plant verdampt meer vocht, neemt dus meer water en voeding op en groeit wat sneller. Gemiddeld duurt een kweek onder een LED lamp dan ook een tot twee weken langer dan een kweek onder HPS.

Een wietplant onder LED krijgt gemiddeld dan ook zo’n 30% minder plantvoeding binnen. Dit kun je voor een deel aanvullen door bladvoeding te geven. Je kunt speciale bladvoeding aanschaffen maar je kunt ook een lichte voedingsoplossing (halve sterkte) maken met gewone voeding en die op de bladeren spuiten. Let in de bloeifase dan wel op dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt, in verband met schimmels.

[Openingsbeeld: Gleti/Aleksandar Kamasi, Shutterstock]
(advertentie)