- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweken in kas: buitenwiet binnen
Als je nog geen kas in de tuin hebt staan, is dit misschien het perfecte moment om er eentje aan te schaffen of zelf te maken. Een kas neemt namelijk een heleboel aantrekkelijke voordelen voor buitenkwekers, ook als je niet meer dan vijf wietplanten wil kweken. Kas-tips voor cannaisseurs die van een onsje meer houden!
Een kas zorgt ervoor dat je wietplanten buiten beschermd zijn tegen nazomerstormen en hevige regenval. Daardoor kun je ze lekker lang laten afrijpen en uit laten groeien tot een paar heuse monsterplanten die binnen nooit in een tentje zouden passen. Puur natuurwiet, maar toch van binnenwietkwaliteit dus, en geen gedoe met lampen, afzuigers en andere elektrische apparaten. Je kunt natuurlijk een kant en klare kas kopen bij een tuincentrum, maar wie een beetje handig is maakt er gewoon zelf een van hout en kasfolie. Wil je echt wat speciaals denk dan ook eens aan een koepelkas.
Een kas kun je zelf vrij gemakkelijk bouwen van hout, folie en bogen van PVC. Nu is het ideale moment om aan de bouw te beginnen.
Voordelen van een kas
Een kas beschermt je planten tegen het weerbarstige weer en het voor en najaar. Zo kunnen de jonge zaailingen sneller naar buiten en genieten van het warme zomerweer dat volgt. Wanneer de planten aan de bloeifase beginnen beschermt de kas ze tegen het natte winderige najaarsweer die oogsten soms kunnen ruïneren. In de kas is de temperatuur aangenaam en de luchtvochtigheid wat hoger waardoor de groei sneller en uitbundiger zal verlopen.
Tips voor de beste kaswiet
Kas-tip 1: Maak je kas onopvallend voor buren en voorbijgangers. Je kunt dit doen door wat hekken te plaatsen of tuinnetten te gebruiken en een aantal goed geplaatste tuinplanten naast en of in de kas te planten. Sommige kwekers beschilderen hun kassen met een lichtdoorlatende witte verf welke ook te hete temperaturen in het midden van de zomer voorkomt. Een andere optie is om onopvallende wietplanten zoals Frisian Duck te kweken, deze soort heeft bladeren die er niet uitzien als typische wietbladeren en zijn bijna niet als wietplanten te herkennen.
Kas-tip 2: Bereid de grond voor. Dit betekent dat je de aarde in je kas moet vervangen met een mooie potgrond van de tuinwinkel. Misschien wil je er ook wat meststoffen aan toevoegen zoals kippenmestkorrels of organische vleermuizenmest of beender- of bloedmeel. In droge gebieden voegen kwekers soms water absorberende korrels toe. Een goede aarde stimuleert wietplanten om geweldige potente wiettoppen aan te maken.
Kas-tip 3: Maak je kas aan het begin van het seizoen grondig schoon. Was het glas of het plastic en verwijder plantenresten. De meest succesvolle hobbykwekers kunnen genoeg wiet voor een heel jaar kweken in een klein kasje voor particulieren. Hou je kas goed schoon zodat je planten zoveel mogelijk licht krijgen.
Een kas hoeft echt niet duur of gigantisch groot te zijn, met wat PVC en folie maak je er gewoon zelf een. Zelfs voor één enkele plant zoals je ziet. Foto: mikeledray, Schutterstock.com
Kas-tip 4: Denk erover na of je je wietplanten direct in de grond, of in potten in de kas plaatst. De meeste kaskwekers kiezen voor het eerste omdat de planten dan uit kunnen groeien tot gigantische struiken. Dit soort planten kunnen soms wel een kilo wiet opleveren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je planten in potten te kweken. Hierdoor kun je ze verplaatsen om ze op warme dagen bijvoorbeeld buiten de kas te zetten. Het nadeel met potten is dat je altijd op moet letten of de planten wel genoeg water en voeding hebben. Planten die gewoon in de grond staan, hebben daarentegen nauwelijks aandacht nodig, je kunt gemakkelijk op vakantie gaan zonder dat je planten het merken. Cannabis is een makkelijke plant die vanzelf ook zal groeien maar veel kwekers halen het meeste uit hun wietplanten door ze bij te voeden met meststoffen. De extra voeding en mineralen zorgt voor geweldige oogsten!
Kas-tip 5: Bescherm je planten tegen slakken. Gebruik slakkenkorrels of vang de slijmerige beesten in een bakje met wat bier. De slakken vinden dit zo lekker dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Een barrière van koper rond de stam van je plant houdt slakken ook op afstand.
Bescherm je planten tegen slijmerige slakken door ze te vangen in een potje bier, slakken zijn hier zo dol op dat ze zichzelf erin zullen verdrinken. Foto: AlexKZ, Shutterstock.com
Kas-tip 6: Maak gebruik van de voordelen van autoflower wietplanten. Ervaren kwekers zetten dit soort snelle wietplanten in hun kas om meerdere keren per seizoen te kunnen oogsten. Autoflowers kunnen al 11 weken na het ontkiemen klaar zijn om te oogsten, op deze manier kunnen sommige kwekers wel twee keer in een seizoen oogsten in hun kas. Veel kwekers zetten ook een paar autoflowers naast hun gewone planten om midden in de zomer alvast een deel van hun wiet te kunnen oogsten. De meeste gewone wietplanten zijn bij ons rond oktober klaar.
Kas-tip 7: Kies de beste zaden die je kunt krijgen en koop ze bij een betrouwbaar zadenbedrijf. Zelfs de beste zaden kosten maar een paar euro per stuk. Soorten als Skunk, Frisian Dew, Passion #1, Purple en meer hebben bewezen goede buitenwietsoorten te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede soorten voor buiten, maar dit zijn in ieder geval een paar voorbeelden van wietsoorten die het buiten en in een kas, goed doen.
(advertentie)