(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedere wietplant is ooit uit een zaadje ontstaan en als je als hobbykweker wiet voor eigen gebruik wil kweken zijn zaden de meest voor de hand liggende keus. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen en zaadplanten zijn beresterk. Zaden brengen ook geen vervelende plagen met zich mee. Zo start je met wietzaden.

Als je een kweek wil beginnen is het belangrijk om dat te doen met goede zaden. In het zaad liggen namelijk alle belangrijke eigenschappen voor je planten vast. Het zaadje bevat als het ware de bouwtekening van je wietplanten. Eersteklas zaden zijn wellicht prijzig, maar de investering dubbel en dwars waard. Goede zadenbedrijven testen de zadenmakenvruchtbaarheid van hun zaden en leveren planten die min of meer gelijk opgroeien. Ga dus alleen voor de beste zaden.

Zaden uit wiet pulken

Heb je een paar zaadjes in je wiet gevonden, gebruik die maar liever niet. Het kan weliswaar best goede wiet opleveren maar de betrouwbaarheid ervan laat te wensen over. Ze kunnen hermafrodiet worden doordat de kans groot is dat ze uit een hermafrodiete plant komen. Je kunt ze gebruiken om het kweken mee te oefenen maar daarvoor kun je wellicht beter een goedkopere soort van een betrouwbare zadenbank kiezen.

Gefeminiseerde zaden

Gefeminiseerde zaden zijn handig wanneer het je puur om de wiet te doen is en niet van plan bent om te klonen of om zelf mee te kruisen. Gefeminiseerde zaden zijn ontstaan uit twee vrouwelijke planten, door een van de vrouwelijke planten te behandelen met hormonen maakt ze stuifmeel zodat er zaden gevormd kunnen worden. Gefeminiseerde zaden zijn reuze handig omdat je er zeker van kunt zijn dat daar geen mannelijke planten uit groeien.

Unieke planten

shutterstock_218532583

Iedere wietplant is uniek, net als jij en ik. Foto: Iriana Shiyan, Shutterstock.com

Zaadplanten zijn allemaal uniek. De meeste stabiele soorten leveren wel bijna gelijke wietplanten op maar net zoals jij verschilt van je broer of zus, doen zaadplanten dat ook. Verwacht dus geen 100% dezelfde planten uit zaden, er zal de nodige variatie tussen zitten. Wanneer je met regulier zaad kweekt zal ongeveer de helft van je planten mannelijk zijn.

Zaden voorbereiden om te ontkiemen

Om het ontkiemen van je zaden wat te versnellen kun je ze voorbereiden. Door ze een nachtje in een glas met water te laten liggen zal de buitenste schil zachter worden waardoor het worteltje makkelijker uit kan komen. Je kunt je zaden ook een week of twee in de koelkast leggen voor je ze gaat gebruiken. Het is een trucje waardoor het zaadje ‘denkt’ dat de winter is geweest en dat het weer voorjaar is en de tijd is gekomen voor een nieuwe cyclus.

zaailing-1Zaden ontkiemen in aarde

Je kunt je zaden gemakkelijk laten ontkiemen in een potje met aarde. Zaai de zaden een halve centimeter onder de grond met de puntige kant naar beneden. Zo kan het worteltje recht naar beneden groeien en komt het zaadje en de eerste blaadjes vanzelf omhoog. Maak de aarde vochtig met wat afgezuurd water (pH 6) en dek het potje af met wat huishoudfolie of plaats ze in een propagator. Wanneer de zaadjes uitgekomen zijn kun je de potjes uit de propagator nemen oof het folie verwijderen.

Zaden eerst ontkiemen

Je kunt je zaden ook eerst ontkiemen en pas in de aarde planten als er een worteltje aan zit. Dit gaat het beste in een plastic gripzakje. Neem een velletje keukenpapier en maak dat vochtig onder de kraan. Knijp het overtollige water eruit en verdeel de zaden over de helft van het keukenpapier. Vouw het keukenpapier dubbel zodat de zaden tussen twee laagjes papier inzitten en stop het vel papier met de zaden erin in het gripzakje. Hang het in het donker op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kastje. Het worteltje zal nu binnen een dag of twee tevoorschijn moeten komen. Als de wortel een centimeter of twee groot is plant je het voorzichtig met het worteltje naar beneden in de grond. Lees ook 100% succesvol ontkiemen.

shutterstock_104772506

Wietzaden. Foto: eye-blink, Shutterstock.com

Temperatuur

Een aangename temperatuur zorgt ervoor dat zaden sneller en gemakkelijker ontkiemen. Meestal is kamertemperatuur prima. Je zaden komen na 3 of 4 dagen uit maar als ze in de aarde zitten kan het wat langer duren voor je boven de grond iets ziet. Daarom is het aan te raden om de zaden eerst te ontkiemen en daarna pas in de aarde te stoppen, je weet dan tenminste zeker dat je zaden uitgekomen zijn. Als je na 4 weken nog steeds niets ziet, geef het zaadje dan maar op want dan gaat er niets meer gebeuren.

Gestrekte zaailingen

strekkendezaailingen

Zodra je zaden uitgekomen zijn dien je ze vban voldoende licht te voorzien. Doe je dit niet dan zal je zaailing zich enorm gaan strekken om toch wat meer licht te kunnen opvangen. Het gevolg is dat ze een te lange steel krijgt en dat alle energie in het strekken gaat zitten. Het plantje is gedoemd om om te vallen en af te sterven. Zorg dus voor voldoende licht, maar zet ze ook weer niet meteen onder die 1000 Watter. Een TL balk of een paar spaarlampen vlak boven de zaailingen is perfect.

Zaden bewaren

Je kunt wietzaden jarenlang bewaren zolang je ze maar droog en koel houdt. In een afgesloten tupperware bakje met eventueel wat rijstkorrels erbij in de koelkast is perfect. Ze blijven een jaar of drie goed, soms nog veel langer. Wil je ze echter voor het nageslacht nog bewaren, dan kun je ze wellicht beter in de vriezer stoppen. In de vriezer loop je echter ook de kans dat sommige zaden kapotvriezen.

[Openingsfoto: Marie Nimrichterova, Shutterstock.com]
(advertentie)